Ce se intampla atunci cand aplicatia "Find my iPhone" te duce la usa hotului. Autoritatile americane, ingrijorate
Dupa o sambata seara stropita cu alcool, Sarah Maguire si-a dat seama ca cineva i-a furat telefonul. Telefonul colegei de camera lipsea si el. Primul lucru pe care l-a facut? A fugit la laptop si a deschis aplicatia "Find my iPhone".
Prin intermediul aplicatiei fetele au aflat ca hotul locuieste la numai 50 de kilometri de apartamentul lor din West Hollywood, Los Angeles.
Asa ca Sarah, o instructoare de yoga in varsta de 26 de ani, a facut ce fac toti tinerii care sunt victimele unui furt. A luat justitia in propriile maini si a mers sa vorbeasca cu hotul. Spre surprinderea tinerei, aceasta chiar si-a recuperat telefonul.
"Cand i-am spus mamei ce am facut mi-a spus ca sunt nebuna", a marturisit Sarah.
De cand cu explozia tehnologica si aparitia pe piata a telefoanelor inteligente, care folosesc sisteme GPS pentru a localiza dispozitivele mobile, tot mai multe persoane urmeaza exemplul descris mai sus pentru a-si recupra bunurile.
Autoritatile din SUA s-au declarat insa ingrijorate de valul de oameni care vor sa-si faca dreptate singuri si, in acest fel, se pun intr-un pericol inutil.
"Vorbim despre un adevarat fenomen – nu e ca atunci cand alergi dupa o persoana care ti-a furat telefonul. Le deschide oamenilor oportunitatea de a-si face dreptate singuri si pot intra in situatii foarte periculoase. Unii au avut noroc. Altii au fost raniti", a declarat George Gascon, un avocat din San Franciso si fost sef de politie, pentru The New York Times.
Mai mult de trei milioane de telefoane inteligente au fost furate anul trecut in SUA, potrivit unui raport oficial. Din 2011 pana acum, rata furturilor de smartphone-uri a crescut cu 26% in Los Angeles si cu 23% in San Francisco. Iar in New York, in mai mult de 18% dintre furturile mari au fost luate si produse Apple.
Autoritatile avertizeaza ca desi actiunile eroice de a va recupera singuri telefoanele pot avea succes, se pot termina si tragic. Mai ales ca, cel putin in SUA, victimele furturilor se inarmeaza atunci cand merg intr-o astfel de "aventura", la mare cautare fiind ciocanele.
Politisti din toata SUA au povestit despre cum au fost nevoiti sa intervina in cazuri in care cei implicati s-au luat la bataie. Pe de alta parte, fenomenul a dus si la situatii in care victime razbunarii celor furati au picat oameni nevinovati.
Autoritatile americane ii roaga pe toti cei care pica victime unor astfel de situatii sa contacteze autoritatile.