Ce s-a întâmplat cu proiectul Mars One, prin care o româncă urma să ajungă pe Marte


Ultimul update: Marti 12 Februarie 2019 14:08
Data publicarii: Marti 12 Februarie 2019 14:01
Categorie: Stiri externe
planeta Marte

Final trist pentru Mars One, proiect privat care viza trimiterea primilor oameni pe Marte şi care acum 4 ani ţinea prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

Potrivit Forbes, compania organizatoare Mars One Ventures şi-a declarat insolvenţa la Tribunalul din Basel (Elveţia) pe 15 ianuarie 2019 şi a fost desfiinţată. Firma avea mai puţin de 25.000 de dolari în conturi la momentul respectiv, deşi teoretic în 2020 trebuia să trimită prima misiune robotică pe Marte, urmată la scurt timp de cele cu echipaj uman.

Ultimul anunţ public făcut de proiectul Mars One datează din 2017, când a prezentat noi cifre privind veniturile estimate. Mars One era un proiect lansat de olandezul Bas Lansdorp, cofondator şi preşedinte al companiei, care urmărea trimiterea, în 2024, a unui echipaj de patru voluntari pentru colonizarea planetei Marte, fără posibilitatea de a reveni pe Terra, după o călătorie care va dura şapte luni.

Bugetul misiunii era estimat la 6 miliarde de dolari. Mars One voia să finanţeze proiectul prin intermediul unui reality-show TV, în cadrul căruia vor fi aleşi cei 24 participanţi şi care va prezenta pregătirea acestora. Potrivit site-ului oficial al misiunii, echipaje de patru astronauţi vor fi lansate spre Marte din doi în doi ani, începând din 2024.

Peste 200.000 de persoane din 140 de ţări s-au oferit voluntare pentru a face parte din proiect. Mars One a semnat un acord cu compania de televiziune Endemol, care produce multe emisiuni de tip reality show, pentru realizarea unei producţii de acest tip în timpul selecţiei şi antrenării voluntarilor care vor pleca pe Marte.

Printre cei care au trecut de primele 3 runde de selecţie şi au ajuns pe lista scurtă în urmă cu 4 ani, se afla şi o româncă, Andreea. În vârstă de 34 de ani, ea s-a născut în România, dar locuia în Canada în 2015, când a aflat că ar putea ajunge pe Planeta Roşie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Forbes

Tags: marte, mars one, andre,

VIDEO PROTVPLUS.RO