Ce s-a întâmplat cu polițistul care a împușcat o femeie în timpul asaltului asupra Capitoliului

Ultima actualizare: 07-01-2021 23:28

Ofițerul care a împușcat mortal o femeie în timpul asaltului susţinătorilor lui Donald Trump asupra Capitoliului a fost plasat în concediu administrativ până la finalul investigațiilor, a anunțat joi seară șeful Poliției Capitoliului, Steven Sund.

Acesta a explicat că autoritățile erau pregătite pentru un protest pașnic și nu pentru un asalt al manifestanților.

"Dar nu vă faceți nicio greșeală - aceste revolte în masă nu au fost activități care să respecte Primul Amendament. Au avut un comportament criminal. Acțiunile ofițerilor USCP (Poliția Capitoliului) au fost eroice, având în vedere situația cu care s-au confruntat", a spus Steven Sund într-un comunicat citat de Independent.

El a mai transmis că manifestanții au folosit țevi metalice, substanțe iritante și alte arme împotriva ofițerilor în timp ce avansau spre Camera Reprezentanţilor, unde se aflau membrii Congresului american.

Potrivit presei americane, femeia împușcată se numea Ashli Babbit, era din San Diego şi a activat în US Air Force, ca oficial de securitate de rang înalt. Aceasta era susţinătoare înflăcărată a lui Donald Trump şi era considerată un mare patriot de către toţi cei care o cunoşteau.

Incapacitatea poliţiei de a asigura securitatea clădirii Capitoliului ridică întrebări serioase

 

Precizările șefului Poliției Capitoliului vin în contextul în care au apărut numeroase întrebări privind modul în care manifestanții au reuşit să pătrundă în Congres şi privind modul de acţiune al poliţiei, relatează joi Agerpres, citând dpa.

Forţa federală de poliţie a afirmat săptămâna trecută că are un plan cuprinzător pentru a asigura siguranţa Congresului în timp ce aleşii americani ratifică victoria obţinută în Colegiul Electoral de Joe Biden.

Ceea ce s-a văzut însă a fost un eşec, potrivit deputatului Tim Ryan, preşedinte Comisiei de alocări pentru ramura legislativă din Camera Reprezentanţilor, care supervizează bugetul alocat Poliţiei Capitoliului.

"Au existat în mod clar eşecuri enorme, strategice şi de planificare ale Poliţiei Capitoliului, ale ofiţerilor legislativului şi ale oricui altcuiva a făcut parte din coordonarea acestui efort aici", a spus Ryan, un democrat din Ohio.

"Aceasta este clădirea Capitoliului american, cu Congresul SUA în sesiune, ocupându-se de procesul electoral prezidenţial", a mai spus el.

Mulţimea a spart geamuri, a pătruns atât în Senat, cât şi în Camera Reprezentanţilor, dar în şi birourile congresmenilor, printre care şi cel al preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Autorii violenţelor au provocat întârzierea cu câteva ore a deliberărilor Congresului, iar complexul a fost închis.

O femeie împuşcată la Capitoliu a fost mai târziu declarată moartă la spital, a declarat Dustin Sternbeck, director de comunicaţii al Departamentului Poliţiei Metropolitane (MPD). El a spus că mai multe detalii, precum circumstanţele în care s-a produs incidentul, vor fi disponibile pe viitor.

Într-o conferinţă de presă din cursul după-amiezii, şeful MPD, Robert J. Contee al III-lea, a spus că în urma a 13 arestări au fost găsite cinci arme. Niciunul dintre cei arestaţi nu era locuitor al Washingtonului, a precizat Contee.

Nu se ştie cum de forţa de poliţie a Capitoliului, cu 1.879 de poliţişti angajaţi şi un buget de 515,5 milioane de dolari, a fost incapabilă să protejeze Congresul, scrie dpa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO