Apelul OMS către țările europene, pentru combaterea noii tulpini de COVID-19. "Este o situaţie alarmantă"

Ultima actualizare: 07-01-2021 22:48
coronavirus
Getty

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a cerut, joi, ţărilor Europei să reacţioneze mai mult în faţa "situaţiei alarmante" generată de noua tulpină mai contagioasă a COVID-19.

"Este o situaţie alarmantă, care înseamnă că pentru o perioadă scurtă de timp trebuie să facem mai mult decât am făcut", a spus directorul OMS Europa, Hans Kluge, într-o declaraţie pentru presă, relatează News.ro

22 de ţări din zona Europei, care cuprinde 53 de ţări între care Rusia, au înregistrat cazuri legate de noua tulpină, a precizat OMS. Europa a înregistrat mai mult de 27,6 milioane de cazuri şi 603.000 morţi, potrivit organizaţiei.

Conform OMS, noua tulpină "ar pute să înlocuiască progresiv pe celelalte aflate în circulaţie în regiune, aşa cum s-a văzut în Marea Britanie şi din ce în ce mai mult în Danemarca".

Franţa a anunţat joi că două "focare" ale noii tulpini au fost depistate pe teritoriul ei, în Bretania (vest) şi în regiunea pariziană Ile-de-France.

În total, 19 cazuri de contaminare cu această variantă sunt în toată Franţa, precum şi alte trei cu o tulpină diferită iniţial descoperită în Africa de Sud, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Premierul francez Jean Castex şi ministrul Sănătăţii Olivier Véran susţin joi o conferinţă de presă prin care să apere strategia lor de vaccinare.

Numărul de pacienţi spitalizaţi a scăzut uşor miercuri în Franţa, la 24.708 (mai puţin cu 163 în 24 de ore), iar numărul bolnavilor de la terapie intensivă este stabil, la 2.607. Dar joi au fost confirmate 25.379 de cazuri de Covid.

Mai mult de un milion de locuitori ai Uniunii Europene au primit prima doză de vaccin contra Covid-19, danezii, germanii şi italienii sunt în frunte, potrivit unui bilanţ AFP.

Însă, pentru OMS vaccinarea va fi o "lungă bătălie". "Trei sau şase luni de drum foarte, foarte dificil se află în faţa noastră", a spus responsabilul pentru situaţii de urgenţă sanitară de la OMS, Michael Ryan.

Autorităţile sanitare americane au anunţat că o persoană din 100.000 a avut o reacţie alergică gravă după ce a primit o doză din vaccinul Pfizer/ BioNTech, subliniind că beneficiile sunt superioare riscurilor.

Epidemia se agravează şi în Statele Unite, care deplângeau miercuri seară 3.626 de victime în 24 de ore, a doua zi după un record de alte 236.601 de noi contaminări.

Premierul japonez Yoshihide Suga a declarat joi nouă stare de urgenţă la Tokyo şi în marile suburbii, în contextul în care arhipelagul nipon şi în special capitala înregistrează recorduri de infectări.

Nelinişte este şi în China, unde a apărut noul coronavirus acum un an şi care eradicase epidemia din primăvară: joi a anunţat 63 de noi contaminări în 24 de ore, un record din iulie 2020.

Majoritatea noilor cazuri raportate joi au fost în Shijiazhuang, capitala provinciei Hebei, care înconjoară Beijingul (51 de contaminări la care se adaugă 69 de cazuri de asimptomatici).

În Canada, premierul din Québec, François Legault, a anunţat lockdown nocturn începând de sîmbătă în această provincie, între orele 20.00 şi 5.00 dimineaţa, până la 8 februarie.

Pandemia a făcut cel puţin 1.884.187 de victime în lume de la apariţie în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ stabilit joi de AFP.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO