CTP, după ce Capitoliul SUA a fost luat cu asalt de susținătorii lui Trump: "Președintele a practicat terorism de stat"

×
Codul embed a fost copiat

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit cu jurnalista Oana Andoni, în ediția de joi a Știrilor ProTv, despre incidentele petrecute miercuri la Capitoliul Statelor Unite, în care susținătorii lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului.

Oana Andoni: "Privind aceste imagini putem să ne întrebăm dacă a eşuat democraţia chiar în templul ei? Ce se întâmpla cu America?"

Cristian Tudor Popescu: "Nu, încă nu a eşuat, preşedintele SUA a practicat terorism de stat. Nu, ISIS, Al-Qaeda, preşedintele SUA, ca în cele mai proaste seriale de pe net. El este cel care a pus la cale această lovitură de stat. De ce îi spun lovitură de stat, deşi nu a beneficiat de susţinerea armatei? Pentru că este vorba despre o lovitură îndreptată asupra statului american care a reuşit. Această lovitură a reușit, rănile pe care le-a produs imaginii SUA, atât printre aliaţi, cât şi la duşmanii lor, sunt de proporţii care nu pot fi calculate. În zona elipsei de lângă Casa Albă, cu câteva ore înainte să înceapă ceremonia în Congres, președintele şi-a strâns susţinătorii într-un meeting şi le-a spus : 'Vom merge pe jos la Capitoliu şi îi vom încuraja pe bravii noştrii senatori şi congresmeni şi femei şi probabil că nu o să fim încurajatori pentru unii dintre ei, fiindcă nu veţi lua niciodată ţara noastră înapoi fiind slabi. Trebuie să arătaţi forţă şi să fiţi puternici'. Ce se poate mai clar decât atât, ca instigare la asalt şi la violenţă."

Cristian Tudor Popescu: "Dar să ne gândim de ce a făcut acest lucru Trump. După părerea mea, cheia acestei lovituri asupra democraţiei a fost vicepreședintele Mike Pence. Adică, pentru a avea sens această operaţiune, clar declanşată, imediat s-au năpustit protestatarii spre Capitoliu, nici nu a apucat să termine de vorbit, Pence ar fi trebuit, la dorinţa lui Trump, gândiţi-vă la cum se strigă voturile statelor în ceremonia din Capitoliu, în ordine alfabetică: Alabama, Alaska, Arizona. La Arizona se ştia limpede că se va ridica obiecție, acolo Pence trebuia să spună 'întrucât există această obiecţie, vom face o comisie cu ambele camere, o comisie a Congresului, care să vadă dacă e o problemă sau vom trimite voturile Arizonei să fie recertificate', dădea cu ciocănelul în masă, suspenda ședința. După ce făcea asta, avea sens năvala aceastor decerebraţi, a acestor oameni care nu aveau niciun gând clar, unul spunea 'am venit să dăm jos guvernul corupt', altul spunea că 'am venit pentru că suntem revoluţionari'. Ăla cu coarne, vedetă acum, crede că statul american este condus de pedofili şi satanişti şi că Trump este alesul lui Dumnezeu care va lupta cu ei şi îi va învinge. Ăştia nu sunt marea masă a votanţilor Trump, care votează din alte considerente, fie economice, fie religioase, fie conservatoare şi aşa mai departe. Cei prezenţi aici au fost extremişti care au venit ca ultrașii de galarie, cu ideea să se bată, să îşi facă selfie-uri, au furat documente."

Oana Andoni: "Aşadar, Pence a salvat situaţia."

Cristian Tudor Popescu: "Pence nu a făcut-o, nici legea nu i-ar fi permis, numele său ar fi fost pătat pe vecie. Dacă ar fi făcut asta, când se ajungea la Arizona, ar fi suspendat ședința, presiunea celor din stradă ar fi avut sens."

Cristian Tudor Popescu: "Mai trebuie să judecăm o chestiune. Cea a intratului în Capitoliu. Nu îmi iese din cap imaginea acelei hoarde care năvăleşte în holul Capitoliului şi în faţă se afla un păznicuț,  cu un băţ în mână. Aia era apărarea Capitoliului. Nu poliţia Capitoliului trebuia să intervină, ci trupele speciale, pentru dispersarea mulţimii dezlănţuite. Care au şi apărut, trei ore mai târziu. Unde erau ăştia? Toate organizaţiile de extremă dreaptă au anunţat cu zile înainte că vor fi acolo, când Trump a rostit ce a rostit, unde erau organele de reacţie, care să dea alertă, care să spună 'nu începeţi lucrările Congresului până nu suplimentăm forţele de ordine', şi atunci trebuiau să vină profesioniştii. Vă amintiți la 11 septembrie 2001 cât a trecut între avionul intrat în primul turn şi al doilea? 18 minute, timp în care niciun avion de vânătoare nu s-a ridicat, care să protejeze celalat turn, şi în general nu s-a produs nicio intervenţie efectivă. Aici au avut tot timpul din lume pentru a acţiona."

Oana Andoni: "Credeţi că Trump mai are vreun viitor în politică?"

Cristian Tudor Popescu: "Și-l construieşte în clipa de faţă. Asta a şi făcut, de aceea a şi spus 'mergeţi acasă, trebuie să fie pace, l-au forțat', sunt surse care spun că au stat, au năpădit pe el consilierii. A fost un mesaj perfid. Pe de o parte trebuie să fie pace, pe de altă parte vă înţeleg, pentru ce ne-au făcut, vă iubim, asta i-a pregătit pentru noi astfel de fapte. Trump şi 'trumpiții' nu vor dispărea. A şi spus, ăsta e primul mandat, vedem noi."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Conturile de Facebook și Instagram ale lui Donald Trump au fost blocate „pe termen nedeterminat”
Conturile de Facebook și Instagram ale lui Donald Trump au fost blocate „pe termen nedeterminat”

Conturile de Facebook și Instagram ale lui Donald Trump au fost blocate „pe termen nedeterminat”, cel puțin până când Joe Biden îl va înlocui ca președinte al SUA, pe 20 ianuarie, a anunțat Mark Zuckerberg.

FOTO&VIDEO. Cum arată Capitoliul după ce a fost luat cu asalt de susținătorii lui Trump
FOTO&VIDEO. Cum arată Capitoliul după ce a fost luat cu asalt de susținătorii lui Trump

Biroul Federal de Investigaţii a înfiinţat un site pentru a aduna informaţii, fotografii sau înregistrări video cu susţinătorii preşedintelui american Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul la Washington, relatează dpa.

Reacții internaționale după ce Congresul SUA a fost asaltat de susținătorii lui Donald Trump
Reacții internaționale după ce Congresul SUA a fost asaltat de susținătorii lui Donald Trump

Reacțiile la nivel internațional nu au întârziat să apară, după ce Capitoliul din Washington a fost luat cu asalt de susținătorii lui Donald Trump, în timpul certificării victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidențiale.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.