Ce manevre a făcut avionul rusesc de luptă deasupra Mării Negre
Incident periculos deasupra Mării Negre. Un avion rusesc de vânătoare a interceptat luni o aeronavă americană care zbura în zona internaţională.
Aparatul de tip Suhoi a trecut cu viteză mare prin faţa avionului american care se afla în misiune. Apoi s-a apropiat şi a generat post-combustia turbo-reactorului. Armata americană a condamnat imediat aceste manevre.
În cele 25 de minute, cât a durat interceptarea efectuată de avionul de luptă Suhoi-27 în spaţiul de deasupra Mării Nergre, aeronava rusească de vânătoare a trecut de două ori pe lângă cea americană, o aeronavă specializată în supraveghere.
La prima survolare, aeronava rusească a tăiat faţa celei americane, ceea ce a provocat turbulenţe, spune echipajul american.
A doua oară, avionul de luptă rusesc a venit din lateralul aparatului american, moment în care a forţat turbo-reactorul. În acele momente, echipajul american a simţit vibraţii puternice ale aeronavei pentru că o astfel de manevră este menită să ofere o propulsie uriaşă într-un timp foarte scurt.
În plus, în momentul introducerii turbo-reactorului în forţaj, şi a depărtării avionului, flacăra rezultată a orbit pentru câteva momente piloţii aeronavei militare americane.
În spaţiul aerian de deasupra Mării Nergre se desfășoară un adevărat joc de-a şoarecele şi pisica. Odată ce Federaţia Rusă a anexat Peninsula Crimeea, în 2014, nu trece o săptămână în care avioanele NATO staţionate pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, de lângă Constanța, să nu decoleze pentru a intercepta avioane de luptă sau de spionaj ruseşti.
Acestea patrulează spaţiul internaţional, apropiindu-se însă prea mult de spaţiul aerian al României. Astfel că, până în momentul în care vom avea la dispoziţie echipajele instruite şi complet echipate pentru a opera aeronavele F-16, securitatea spaţiului aerian al României este asigurată, prin rotaţie, de Marea Britanie, de Canadieni (cum este cazul de faţă) sau de alte state-membre NATO.
Atât Federaţia Rusă, cât şi statele care asigură securitatea spaţiului aerian românesc participă la astfel de manevre pentru că ambele părţi susţin că forţele fiecăreia se apropie prea mult de spaţiul aerian propriu.
Când avioanele sunt ridicate de urgenţă, se dă alarmă pentru a se verifica ce traseu urmează cealaltă aeronavă militară.
Experii susţin că astfel de manevre pot fi provocatoare, periculoase datorită riscului de accident în plin zbor, ceea ce ar avea potenţialul de a complica şi mai mult situaţia militară, strategică sau diplomatică.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: marea neagra, manevre, avion rusesc, interceptat,
Dată publicare:
06-11-2018 13:38