Ce lideri Hezbollah au fost uciși până acum și cine îi va succeda lui Hassan Nasrallah
Chiar înainte de noile atacuri de duminică, armata israeliană se lăudase că a ucis majoritatea liderilor de rang înalt ai Hezbollah, notează The Guardian.
Odată cu vestea că Nabil Qaouk, o figură importantă din cadrul organizației militante islamiste șiite, a murit într-un atac aerian la Beirut, sarcina de a elimina eșaloanele superioare ale structurii de comandă militară a Hezbollah pare aproape finalizată. Asasinarea lui Hassan Nasrallah, veteranul secretar general al Hezbollah de vineri, a fost doar cea mai spectaculoasă și mai mediatizată acțiune dintr-un efort fără precedent, desfășurat pe parcursul mai multor luni.
Qaouk, la fel ca mulți dintre cei 19 oficiali de rang înalt ai Hezbollah care au fost uciși, s-a alăturat organizației încă din adolescență, în primii ani din istoria de 41 de ani a acesteia, și a ocupat o serie de funcții de comandă militară. Recent, Qaouk a început să activeze în roluri mai mult politice și călătorea frecvent în Iran, unde avea o relație bună cu unii dintre oficialii de vârf ai regimului.
Printre alți veterani Hezbollah uciși în ultimele zile se numără Ibrahim Aqil, al doilea membru fondator al aripii militare a organizației. Se crede că Aqil, în vârstă de peste 60 de ani, a fost comandantul interimar al brigăzilor Radwan [forțe speciale].
Fuad Shukr, care a murit în iulie, a fost implicat în atentatele sinucigașe masive lansate împotriva obiectivelor americane, franceze și israeliene în 1983 de către o coaliție de grupuri islamiste șiite care a fost un precursor al Hezbollah. El a continuat să joace un rol-cheie în dezvoltarea capacităților militare ale Hezbollah, a preluat funcția de șef de stat major în cadrul Hezbollah și a fost consilier militar superior al lui Nasrallah.
O altă victimă a campaniei israeliene a fost Ali Karaki, care avea responsabilitatea operațiunilor militare de-a lungul frontierei disputate cu Israelul. Analiștii spun că Karaki, care a îndeplinit o serie de roluri internaționale clandestine în lunga sa carieră militantă, era pregătit pentru un rol de conducere în cadrul Hezbollah. El a murit alături de Nasrallah în atacul masiv al Forțelor de Apărare israeliene asupra Beirutului, vineri.
La fel a făcut și Ibrahim Jazini, care era responsabil cu securitatea internă în cadrul Hezbollah. Deși nu avea niciun urmaș personal și era un fel de singuratic în cadrul organizației, Jazini avea încrederea și era apreciat de Nasrallah.
Cine îi va succeda lui Hassan Nasrallah
Pierderea unor astfel de oameni lasă Hezbollah într-o dezordine totală, lipsit de operatori capabili care aveau o experiență militară și internațională profundă.
„Hezbollah se confruntă cu o realitate mult mai rea decât oricare dintre cele mai rele scenarii de război pe care le-ar fi putut imagina. Lanțul de comandă este distrus”, a declarat Naveed Ahmed, un analist independent în domeniul securității din Golf și expert în Hezbollah.
Cel mai evident candidat la succesiunea lui Nasrallah este Hashem Safieddine, care prezidează consiliul executiv al Hezbollah. Verișor al lui Nasrallah, Safieddine s-a născut în 1964 în sudul Libanului și este un alt membru fondator. Se crede că a petrecut mulți ani în Qom, orașul religios iranian, și a fost însărcinat de Hezbollah cu o serie de sarcini de-a lungul deceniilor, inclusiv gestionarea portofoliului extins de afaceri legale și ilegale al organizației.
Un orator puternic, Safieddine este popular în cadrul organizației și printre sponsorii acesteia din Teheran. Anul trecut, el a declarat: „Poate fi nevoie de un război, două războaie, trei războaie, confruntări multiple, confruntări militare, sacrificiul martirilor, suportarea poverii, gestionarea consecințelor, dar, în cele din urmă, [Israelul] trebuie să înceteze”.