Ce li s-a promis fermierilor europeni pentru a renunța la proteste. ”Nu vrem vorbe de iubire, ci dovezi de iubire!”
„Fermierii pot conta pe sprijin de la Bruxelles”. Cu acest mesaj speră Ursula von der Leyen să îi convingă pe agricultorii europeni să renunțe la proteste.
Concret, a promis relaxarea normelor de mediu prea severe, dar și reducerea poverii administrative care apasă pe umerii celor care lucrează pământul. La Bruxelles nu mai sunt proteste, dar nemulțumiții s-au mutat la granița cu Țările de Jos.
Fermierii belgieni au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei cu Olanda, în semn de protest față de creșterea taxelor, a importurilor ieftine și față de birocrația excesivă.
Unul dintre blocajele de la graniță este în direcția Anvers, al doilea oraș ca mărime din Belgia, unde se află al doilea port ca mărime din Europa.
„Manifestanți, protestul s-a terminat. Întoarceți-vă la vehiculele voastre”.
Jandarmii au intervenit joi seara cu mai multe autospeciale pentru a stinge incendiile și pentru a elibera piața din fața Parlamentului European, devenită epicentrul protestelor. Agricultorii n-au opus rezistență, s-au suit în tractoare și au plecat.
Camelia Donțu: ”În fața Parlamentului European, aici, unde a avut loc protestul agricultorilor, acum este liniște și curățenie. În schimb, manifestațiile au continuat în mai multe regiuni ale țării. Fermierii au blocat centre de distribuție, nepermițînd camioanelor să intre pentru aprovizionare. Drept urmare, sunt supermarketuri care au probleme în a asigura mărfurile necesare. Marii retaileri au apelat la justiție pentru a pune capăt protestelor. Și au spus că, deși îi înțeleg pe fermieri, vor trimite executori judecătorești pentru a debloca situația”.
Premierul belgian a mers vineri în piață fără să fie însoțit de vreun oficial sau de presă.
Alexander De Croo, premierul Belgiei: ”Căutăm împreună cu Comisia Europeană mai multe măsuri care să vină în sprijinul fermierilor. De exemplu, renunțăm la obligativitatea de a menține 4% din suprafața terenului necultivată”.
Șefa Comisiei Europene, premierul olandez și cel belgian au avut o discuție cu reprezentanți ai manifestanților.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Am avut o întrevedere foarte bună și foarte constructivă. Am discutat unele din măsurile pe termen scurt care au fost aprobate, amânarea obligației de a lăsa teren în pârloagă, dar și măsuri pe termen mediu și lung. Vom propune și măsuri suplimentare pentru reducerea poverii birocratice. dar acestea vor fi dezbătute sub președinția belgiană, la Consiliul miniștrilor Agriculturii (din 26 februarie)”.
Macron: „Da ajutorului pentru Ucraina, nu competiției neloiale”
Pe de altă parte, Emmanuel Macron le-a promis agricultorilor francezi că îi va proteja de importurile ieftine din Ucraina.
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Ca să spunem lucrurilor pe nume: „Da” ajutorului pentru Ucraina în contextul războiului. „Nu” competiției neloiale care aduce câștiguri unor miliardari sau unor oameni de afaceri care nu respectă regulile noastre. Dacă cerealele din Ucraina destabilizează prea mult prețurile pe piața europeană și generează competiție neloială, vor fi activate mecanisme care blochează importurile sau ajustează prețurile”.
Premierul francez a dezvăluit, la rândul său, un al treilea pachet de măsuri destinate sectorului agricol: ajutoare de zeci de milioane de euro și reduceri de taxe. Acordul contine și promisiunea că fermierii francezi vor putea folosi pesticide permise în alte țări europene.
Drept urmare, două sindicate importante ale agricultorilor au cerut ridicarea blocajelor, inclusiv asediul de la porțile Parisului. Totuși, după ce au urmărit anunțurile de la Bruxelles, unii francezi cer clarificări și transformarea rapidă a vorbelor în legi.
Thierry Desforges, Vice-President of farmers' federation FDSEA Paris region: ”Nu vrem vorbe de iubire, ci dovezi de iubire! Știm și noi cum funcționează Uniunea Europeană, e nevoie de o decizie comună, de un acord, nu doar anunțuri de bune intenții. Ce ne interesează este ca anunțurile făcute să primeasca o „traducere” tehnică și tehnocratică. Și un calendar de aplicare! Și totul să fie transformat în legi votate de Adunarea Națională”.
De notat că, tot vineri, în Germania au fost anulate o parte dintre subvențiile acordate carburanților folosiți în agricultură, în ciuda presiunilor și protestelor reprezentanților din agricultură și transporturi.
Sursa: Pro TV
Etichete: Franta, fermieri, Comisia Europeana, proteste, masuri, belgia, bruxelles, promisiuni,
Dată publicare:
02-02-2024 19:31