Ce gust au tonul, cartofii, puiul sau parmezanul? Umami, desigur!

mancare

Dulce, acru, sarat, amar si ... acum al cincilea gust: umami. De la descoperirea lui acum 102 ani de catre un om de stiinta japonez, "umami" i-a fascinant deopotriva pe chimisti si bucatari, in incercare de a-i afla secretul.

Atunci cand mancam ne folosim de toate simturile (vaz, auz, miros, atingere si gust) pentru a da verdictul "savuros" unui preparat culinar, dar gustul este cel care ne influenteaza cel mai mult.

In mod traditional, s-a crezut ca simturile noaste gustative se reduc la patru gusturi primare care nu pot fi "reproduse" prin amestecul celorlalte trei: dulce, acru, sarat si amar. Studiile au aratat, insa, ca de fapt sunt cinci gusturi primare, al cincilea fiind umami.

Umami, care vine din limba japoneza, inseamna de fapt savoarea placuta data de glutamina, un fel de amino-acid, si ribonucleotide, care se regasesc in mod natural in alimente ca pestele (tonul, codul), carnea (vita, porc, pui), legumele (cartofii, morcovii) si in produsele lactate ca parmezanul de exemplu.

Practic, niciunul dintre gusturile clasice nu da senzatia in sine de "delicios". Pentru asta, este responsabil umami, pe care nu toti oamenii il disting, pentru ca se "amesteca" foarte usor cu celelalte patru.

Citește și
Fructe de mare
Romania, te iubesc: Fructele de mare, o afacere delicioasa si profitabila
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

In 2000, cercetatorii de la Universitatea din Miami au descoperit si receptorii din limba capabili sa identifice acest gust.

Si ca sa nu mai existe niciun dubiu legat de existenta umami, aflati chiar ca doua lanturi de magazine din Marea Britanie s-au oferit sa comercializeze niste tuburi cu pasta cu gust umami. Si asta, chiar de saptamana viitoare.

Cat de curand vor putea oamenii sa spuna: "Aceasta supa mai are nevoie de un pic de umami" remane, insa, de vazut.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Nefumatorii simt gustul mancarurilor mai intens
Nefumatorii simt gustul mancarurilor mai intens

Exista o serie de diferente intre ceea ce simt fumatorii si ceea ce simt nefumatorii atunci cand pun acelasi aliment pe limba.

Romania, te iubesc: Fructele de mare, o afacere delicioasa si profitabila
Romania, te iubesc: Fructele de mare, o afacere delicioasa si profitabila

Stridii, midii, homari, caracatite si sepii. O piata de zeci de milioane de euro in tara noastra. Romanii au prins gustul fructelor de mare in concediile petrecute in strainatate, iar acum savureaza cate 7 tone pe saptamana.

Pinot de
Pinot de "Clar-de-luna"? Gustul vinului, influentat de astrul noptii

Credeai ca gustul vinului este un amestec intre calitatea strugurelui, cat de secetos sau de ploios a fost anul si varsta? S-ar putea sa te fi inselat, spun cercetatorii.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.