Ce crede Le Pen că se va întâmpla dacă Macron obține majoritatea în Parlament: "Situația va fi insuportabilă"
Ascensiunea spectaculoasă a stângii unite, avansul extremei-drepte, dar şi un absenteism record. Iată concluziile după primul tur al alegerilor legislative din Franța.
Președintele Emmanuel Macron riscă să piardă majoritatea absolută în Adunarea Naţională, chiar dacă este de așteptat ca alianţa lui să rămână principala forţă politică. Asta ar diminua semnificativ capacitatea lui Macron de a-şi pune în aplicare politicile de reformă, în special în privinţa pensiilor.
Sub eticheta Ensemble/Împreuna, majoritatea prezidenţială a obţinut 25,75% din voturi, cu doar 21.442 de voturi peste alianţa de stânga reunită în spatele lui Jean-Luc Melenchon, care se poate lăuda cu 25,66 de procente. Asta în condițiile unui absenteism record, de aproape 53%.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Elisabeth Borne, premierul Franței: "Cu un razboi la porțile Uniunii Europene, nu putem risca instabilitate și aproximări. În fața extremelor, doar noi promovăm un proiect al coerenței, clarității și responsabilității. Mai mult de jumătate dintre francezi n-au mers la urne. Prima noastră misiune este să reducem absenteismul".
Coaliţia Ensemble! a fost creată de partidul prezidenţial Renaissance - Renaştere și de alte două formațiuni.
Melenchon, un veteran al politicii franceze, conduce o alianţă fără precedent - Noua Uniune Populară Ecologică şi Socială - alcătuită din propriul lui partid, Franța nesupusă, socialiști, comuniști și ecologiști.
Jean-Luc Melenchon, liderul coaliției NUPES: "Adevărul e că partidul prezidențial a fost înfrânt în primul tur. Pentru prima oară în istoria celei de-a 5-a Republici, un președinte abia (re)ales nu este capabil să obțină majoritate în alegerile parlamentare. Îi îndemn pe francezi să vină la vot duminica viitoare și să respingă definitiv proiectele sortite eșecului ale majorității domnului Macron".
Reuniunea Naţională, partidul lui Marine Le Pen, finalistă la alegerile prezidenţiale din 24 aprilie, s-a clasat pe locul al treilea, cu aproximativ 19% din voturi.
Marine Le Pen, liderul Reuniunii Naţionale: "Duminica viitoare, e vital să nu-i permitem lui Emmanuel Macron să dețină o majoritate absolută, de care va abuza ca să-și implementeze metodele sale centriste brutale și să-și impună proiectele anti-sociale. Dacă îngăduiți asta, în următorii cinci ani, pentru majoritatea francezilor, situația va fi insuportabilă".
Partidul de extremă dreaptă ar putea să depăşească 15 deputaţi, o premieră în ultimii 36 de ani, ceea ce i-ar permite să formeze un grup parlamentar. Aproximativ 6.300 de candidaţi luptă pentru cele 577 de locuri din Parlament.
Pentru fiecare dintre cele 577 de circumscripții ale Adunării Naționale se alege câte un deputat prin vot majoritar uninominal. În primul tur este ales candidatul care obține majoritatea voturilor, dar care trebuie să reprezinte minimum 25% dintre alegătorii înscriși pe liste. Intrucat, dupa primul tur, au fost aleși numai doi deputați, va urma un al doilea tur de scrutin, pentru toți candidații care au obținut un numar de voturi care depășește 12,5% dintre cei înscriși. Va fi declarat învingător candidatul care obține cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, indiferent de procentaj.