Ce cred tinerii arabi despre ascensiunea Statului Islamic. Rezultatele surprinzatoare ale unui sondaj
Tinerii arabi nu cred ca gruparea terorista Daesh (Statul Islamic) va reusi si nici nu cred in instaurarea unui califat, sunt rezultatele unui sondaj.
Ascensiunea gruparii Stat Islamic (SI) este perceputa ca fiind principala provocare de catre tinerii lumii arabe, care considera, de asemenea, ca stabilitatea tarii lor este mai importanta decat democratia, potrivit rezultatelor unui sondaj dat publicitatii marti, informeaza AFP, conform Agerpres.
In timp ce trei tineri arabi din patru se declara 'ingrijorati de ascensiunea Daesh' (acronimul arab al SI), 'doar unul din sase crede ca gruparea terorista va reusi' in proiectul sau de a instala un 'califat' viabil, adauga studiul.
Sondajul a fost realizat in perioada 11 ianuarie - 22 februarie de Penn Schoen Berland, institut de opinii cu sediul in SUA, pe un esantion de 3.500 de arabi, cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani, in sase monarhii din Golf si 10 alte tari arabe, printre care Egiptul, Irakul, Yemenul, Libia si Tunisia.
Potrivit studiului, un sfert dintre intervievati considera ca somajul este 'principala' cauza care ii face pe tineri sa se ralieze organizatiei SI, care este formata din zeci de mii de combatanti si face ravagii in Siria si Irak, precum si in alte tari precum Libia si Yemen.
La cinci ani de la inceputul primaverii arabe, majoritatea tinerilor intervievati sunt de parere ca stabilitatea tarii lor trebuie sa prevaleze asupra reformelor democratice, aflate in centrul revendicarilor in timpul revoltelor din mai multe tari arabe.
"Majoritatea tinerilor arabi (53%) converg in opinia ca promovarea stabilitatii in regiune este mai importanta decat promovarea democratiei (28%)", dezvaluie sondajul, adaugand ca doua treimi dintre participantii la sondaj le cer, totusi, liderilor lor sa imbunatateasca situatia privind libertatile individuale si drepturile omului.
'In 2016, doar 36% dintre tinerii arabi cred ca lumea araba se afla intr-o situatie mai buna dupa revolte, comparativ cu 72% in 2012, momentul de varf al revoltelor', arata autorii studiului.
De asemenea, 47% dintre tinerii arabi sunt de parere ca relatiile dintre majoritatea sunita si minoritatea siita din lumea araba 's-au deteriorat in timpul ultimilor cinci ani'