Ce au văzut primii turiști spațiali când au ajuns la 85 de km de Pământ. „Toți se duc la fereastră și privesc”
“A fost cea mai interesantă experienţă din viaţa mea''. Cu această impresie s-au întors pe Pământ primii turiști spațiali, după ce au fost cu avionul-rachetă al companiei Virgin Galactic până la limita de sus a atmosferei terestre.
Norocoșii sunt un britanic de 80 de ani, care a dat 250.000 de dolari pentru o oră de zbor și două femei, mamă și fiică. Ele au câștigat, însă, biletele, care costă acum 450.000 de dolari unul.
Sirisha Bandla, Virgin Galactic: „Acesta este momentul voiajului când văd Pământul îndepărtându-se și li se arată spațiul, văd că ajung în spațiu... Iar senzația este incredibilă.”
Primii "turiști spațiali" ai Virgin Galactic au ajuns până la 85 de kilometri deasupra Pământului, o altitudine sub-orbitală, la limita atmosferei terestre. Acolo au trăit senzația unică a imponderabilității. La bord, alături de ei, s-au aflat doi piloţi şi un specialist al companiei.
Jonathan Ritchie, Virgin Galactic: „Toată lumea de la bord a primit permisiunea să se elibereze din centurile de siguranță pentru a se bucura pe deplin de experiența gravitației zero. Piloții au deblocat anumite sisteme. De asemenea, au activat sistemul de control al rotației. Cu toții s-au ridicat din scaune.”
Sirisha Bandla, Virgin Galactic: „Este uimitor, toți se duc la fereastră și privesc această vedere absolut incredibilă a Pământului, planeta care păstrează toate experiențele lor... Tot ceea ce au cunoscut vreodată, este acolo jos, sub ei.”
Cel mai vârstnic turist spaţial, un fost canotor britanic, care a luat parte la Olimpiada din 1972, a descris experienţa trăită drept cea mai interesantă din viaţa sa. Chiar dacă a fost diagnosticat cu boala Parkinson, în urmă cu câţiva ani, Jon Goodwin, a primit permisiunea de a lua parte la această excursie în spaţiu. Îşi plătise biletul - de 250.000 de dolari - încă din 2005.
Jon Goodwin, turist spațial: „Sper că le voi insufla și altora din întreaga lume, precum și persoanelor care suferă de Parkinson, că o anumită boală nu te împiedică să faci lucruri care ies din normal."
O studentă din Aberdeen și mama ei - care l-au însoţit pe Goodwin în voiaj - au avut șansa unei călătorii spațiale gratuite. Și-au câştigat biletele la o competiție.
Alte 800 de persoane așteaptă la rând, pentru că și-au cumpărat deja un loc în avionul-rachetă Virgin Galactic.
Din 2026, compania miliardarului Richard Branson vrea să lanseze astfel de zboruri o dată pe săptămână.