Ce a învățat NATO după trei ani de război în Ucraina. Forțele Aeriene se pregătesc pentru un conflict „de mari dimensiuni”

91 de aeronave din 15 state membre NATO au finalizat exercițiul „Ramstein Flag 2025”, un antrenament de două săptămâni pentru a testa reacțiile colective în cazul unui atac asupra unui stat membru, scrie Moskow Times.
Deși alianța desfășurase exerciții de acest tip înainte de invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina din 2022, participanții au declarat că războiul de trei ani a arătat alianței că este necesar să se pregătească pentru a-și proteja propriul teritoriu și pentru a trimite un semnal adversarilor, precum Rusia, pentru a descuraja agresiunile viitoare.
„În ultimii ani, nu ne-am îngrijorat prea mult de apărarea teritoriului NATO, deoarece nu credeam că ar putea apărea o amenințare”, a declarat colonelul Martin Friis, ofițer în comanda aeriană a NATO din cadrul Forțelor Aeriene Daneze.
Exercițiul „Ramstein Flag 2025” a avut loc între 31 martie și 11 aprilie. Activitățile principale s-au desfășurat la Baza Aeriană Leeuwarden din Olanda.
Avertismentul serviciilor de informații din Danemarca
NATO ar putea să nu aibă mult timp la dispoziție pentru a se pregăti înainte de a trebui să pună în practică antrenamentele. Serviciul danez de informații pentru apărare a avertizat în februarie că Rusia ar putea lansa „un război de mari dimensiuni” în Europa în următorii 5 ani, dacă percepe că continentul și NATO nu ar putea răspunde puternic.
Un obiectiv-cheie al exercițiului a fost acela de a permite forțelor aeriene ale NATO să practice operarea împreună și cu forțele terestre în diferite scenarii de luptă, inclusiv lupta pentru superioritatea aeriană împotriva avioanelor de vânătoare inamice, războiul electronic și apărarea aeriană într-un mediu contestat.
Înainte de 2022, multe state NATO prioritizau menținerea independenței lor militare față de capacitatea de a lucra împreună. Secretarul general Mark Rutte a anunțat o inițiativă pentru creșterea standardizării în 2024, ceea ce ar îmbunătăți interoperabilitatea între forțele aliate.
Detasamentele participante au practicat, de asemenea, tactici de contracarare a accesului și de negare a zonei pentru a sparge apărările aeriene inamice, ceea ce ar fi unul dintre primele obiective ale oricărei desfășurări.
Dacă Moscova ar poziționa sisteme de rachete sol-aer în Kaliningrad, Belarus sau aproape de frontiera tripoint cu Estonia și Letonia, ar putea intercepta aeronavele aliate pe aproape întreaga regiune a statelor baltice și Polonia cu rachete balistice Iskander cu o rază de 500 km.
Exercițiile de amploare, precum Ramstein Flag, au și rolul de a descuraja potențialii atacatori, demonstrând forța pe care ar întâlni-o dacă NATO ar fi atacată. „Știm că suntem urmăriți”, a declarat colonelul Friis pentru The Moscow Times. „Dar și de publicul nostru. Ei doresc și ei să se simtă în siguranță, și merită.”
Lecții din Ucraina: Noi amenințări, noi soluții
Deși tacticile practicate peste Marea Nordului ar putea fi aplicate în mai multe teatre de război, antrenamentele au implicat învățarea lecțiilor din Ucraina, unde dronele kamikaze ieftine au devenit o amenințare pentru orașe și infrastructură.
„Acestea sunt foarte ieftine de realizat. Și dacă nu ai capabilitățile corecte, sunt foarte scump de doborât”, a declarat generalul James Hecker, comandant al Comandamentului Aerian Aliat, pentru jurnaliști. „Una dintre lecțiile învățate este că trebuie să avem o soluție mai ieftină pentru a doborî aceste vehicule de atac de unică folosință.”
Exercițiul Ramstein Flag 25 a marcat prima dată când Suedia a participat la exercițiul anual ca membru complet al NATO. Împreună cu Finlanda — care a aderat în 2023 — Suedia a fost implicată în mod special în consolidarea programelor de securitate ale alianței în regiunile Arctica și Marea Baltică.
Integrarea Suediei în NATO: O schimbare majoră
„Înainte, chiar dacă ne antrenam împreună, fiecare aveam propriile planuri și propria metodologie de apărare. Acum am devenit o parte integrată a Alianței și acum împărtășim planificarea apărării cu partenerii noștri, ceea ce schimbă și focusul pentru Forțele Aeriene Suedeze”, a declarat locotenent-colonelul Robert Persson.
„Cooperarea și schimbul de informații erau intense chiar înainte de invazia Ucrainei. Totuși, perspectiva se schimbă atunci când devii membru, când ai acces la tot, și când ești parte din planuri, nu doar observator al acestora”, a spus el.
Detașamentul Suediei la Ramstein Flag a zburat cu avionul de vânătoare JAS 39 Gripen, un avion produs intern, privit mult timp de către Kiev ca un candidat pentru modernizarea Forțelor Aeriene Ucrainei.
Comparativ cu F-16, avionul este mai ușor de întreținut și poate opera fără baze aeriene bine echipate și piste lungi, care ar fi ținte atractive pentru atacurile cu rachete ale Rusiei. Este, de asemenea, mai ieftin de operat, dar poate transporta o gamă mai mică de arme și sunt disponibile mai puține unități.
Un pachet de suport de 443 milioane de dolari anunțat de Stockholm în septembrie 2024 includea prevederi pentru susținerea unei livrări viitoare de Gripen-uri. Kievul nu a primit încă niciun avion, iar transferurile nu au fost anunțate. Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrskii, a declarat în februarie că negocierile pentru transferul Gripen-urilor din clasa C/D continuă.