Ce a cerut ministrul austriac de Interne în Bulgaria, pentru extinderea Schengen
În timpul vizitei din Bulgaria alături de cancelarul Karl Nehammer, ministrul austriac de Interne a făcut un apel pentru legalizarea refuzului unor solicitanți de azil.
Potrivit lui Gerhard Karner, este necesară o nouă directivă a UE de respingere pentru a reduce numărul cererilor de azil în Austria și în Uniunea Europeană. Acest lucru ar trebui să permită respingerea solicitanților cu șanse de protecție mici sau total inexistente fără a fi nevoiți să treacă printr-o procedură de azil, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului în timpul vizitei lui Karner și a cancelarului Karl Nehammer în Bulgaria, luni.
Directiva propusă face parte dintr-un plan de cinci puncte pe care Karner l-a publicat în noiembrie. Într-o scrisoare transmisă de la acea vreme, el a cerut și Comisiei UE să acționeze în consecință, notează Der Standard.
Într-un interviu acordat duminică, Karner a cerut în mod repetat modalități mai simple de a putea respinge refugiații din UE. Mai exact, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului, accentul se pune pe crearea unei noi directive de respingere a solicitanții de azil fără șanse reale de a li se acorda protecție - cum ar fi persoanele din India sau Tunisia, care au venit în UE prin Serbia în 2022.
„Directiva UE privind persoanele strămutate se aplică refugiaților de război din Ucraina. Pe această bază, oamenii au un statut de protecție fără a fi nevoie să solicite azil. Pe de altă parte, ar trebui să fie posibilă crearea unei directive care să permită respingerea fără a fi solicitată o cerere de azil examinată”, a spus purtătorul de cuvânt.
Propunerea nu a fost încă finalizată. Dar ministrul va continua să o pună în discuție, poate în timpul unei vizite planificate în Suedia, care deține în prezent Președinția Consiliului UE.
Experții văd încălcări ale drepturilor omului
Planul este respins de experți, care susțin că se încalcă drepturile omului. Lukas Gahleitner-Gertz, de la Asylum Coordination, consideră planul drept o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului.
Convenția de la Geneva pentru Refugiați nu permite acest lucru, este de părere și expertul constituțional Bernd-Christian Funk, pentru STANDARD. El susține că nu este posibilă returnarea solicitanților de azil fără efectuarea unei proceduri corespunzătoare în cazul lor. Pe baza Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii, o directivă de repatriere este „poate posibilă din punct de vedere legal, dar practic imposibil” de aplicat, spune Funk.
La întrebarea ce se poate face cu persoanele respinse și cine ar trebui să le asigure drumul de întoarcere se poate oferi un răspuns cu consensul tuturor statelor membre. Dar un astfel de consens nu pare posibil, notează sursa citată.