Cazurile de Covid-19 din Marea Britanie au crescut cu 800.000 într-o săptămână
Numărul cazurilor de Covid-19 a crescut cu aproape 800.000 într-o săptămână în Marea Britanie, unele regiuni ale ţării apropiindu-se de nivelurile record înregistrate în primăvară, relatează The Telegraph, scrie News.ro.
Numărul de spitalizări continuă să crească, ca urmare a răspândirii celor mai recente subvariante de coronavirusului, respectiv Omicron BA.4 şi BA.5.
Se estimează că un total de 3,5 milioane de persoane din locuinţe private au avut Covid-19 săptămâna trecută, în creştere cu 29% faţă de 2,7 milioane de cazuri înregistrate săptămâna precedentă, potrivit Oficiului pentru Statistici Naţionale (ONS).
Aceasta reprezintă cea mai mare estimare pentru numărul total de infecţii de la jumătatea lunii aprilie, dar încă se situează sub recordul de 4,9 milioane observat în timpul vârfulului valului omicron BA.2, de la sfârşitul lunii martie.
Creşterea rapidă a numărului de cazuri din valul actual provoacă o presiune asupra Serviciului Naţional de Sănătate (NHS), deoarece unii oameni „încă nu răspund adecvat la vaccinuri”, a avertizat un expert în sănătate.
Dr. Stephen Griffin, virolog la Universitatea din Leeds, a declarat pentru BBC că NHS se află ”sub presiune”, deoarece imunitatea începe să scadă de la campania iniţială de vaccinare, iar omicronul este ”extrem de priceput” în ceea ce priveşte evitarea imunităţii oferite de anticorpi.
”Este o imagine complicată, iar transmisibilitatea şi severitatea diferitelor variante au evoluat. Cred că putem observa că în Marea Britanie NHS este sub presiune, ţinând cont de timpii de aşteptare ai ambulanţelor şi alte aspecte. Acest val de virus nu ajută, încă provoacă spitalizări şi decese”, a continuat el.
El a mai precizat că mulţi oameni încă ”nu răspund corect la vaccinuri, protecţia scade şi nu pare să existe un plan pe termen lung pentru aceste vaccinuri”.
Dr. Griffin a avertizat că varianta actuală de omicron, care este dominantă în Marea Britanie, cunoscută sub numele de BA.5, este capabilă să evite imunitatea naturală a organismului, crescând probabilitatea reinfectării. Mai mult decât atât, există semne că virusul poate începe să evite şi celulele T.