Rusia lucrează la o torpilă nucleară ce va putea distruge oraşele de pe coaste
Este vorba de un proiect abandonat în perioada sovietică şi reluat sub conducerea lui Putin.
Rusia ia în calcul crearea unei torpile nucleare superputernice, după un proiect din perioada sovietică al fizicianului Andrei Saharov, care a fost implicat - înainte de a deveni militant împotriva armelor nucleare - în construcţia bombei cu hidrogen sovietice (testată la 12 august 1953), informează RIA Novosti, citând o declaraţie a lui Şamil Aliev, unul din creatorii torpilelor în Rusia.
"În prezent, există în genere tendinţa revenirii la idei nerealizate înainte (în perioada sovietică). De exemplu, sunt reanalizate ideile lui Saharov privind fabricarea torpilelor de 24 metri lungime, cu un diametru de un metru şi jumătate, echipate cu încărcătură nucleară şi având o rază de acţiune de 50 de kilometri", a precizat expertul rus.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O astfel de armă este destinată să distrugă obiective situate în zonele de coastă prin intermediul unei explozii în apă, a indicat reprezentantul industriei de apărare ruse, adăugând că, în perioada sovietică, această idee nu a fost pusă în practică deoarece "nu erau bani" şi nu pentru că nu ar fi fost fezabilă.
Aliev a mai spus că noua dronă subacvatică "Poseidon", la care în prezent lucrează experţii ruşi, ar putea avea energia nucleară ca sursă de alimentare, deşi numeroşi experţi şi-au exprimat îndoielile în privinţa fezabilităţii acestui proiect.
În acelaşi timp, el a menţionat că niciun serviciu secret din lume nu a dezminţit crearea noii generaţii de arme de către Moscova, între care şi sistemul hipersonic "Avangard".
"Este problema diplomaţilor să exagereze sau să subestimeze. Dar când Rusia vorbeşte despre arme, atunci întreaga lume înţelege că Rusia ştie cum să le facă. Siria confirmă acest lucru", a adăugat Şamil Aliev.
În discursul său către naţiune, la 1 martie, preşedintele rus Vladimir Putin s-a lăudat cu o nouă generaţie de arme dezvoltată în prezent de Rusia, între care o rachetă cu sursă de energie nucleară şi autonomie mare de zbor (denumită Sarmat), nedetectabilă de scuturile antirachetă existente la ora actuală.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, kremlin, vladimir putin, arme, nucleare, arsenal,
Dată publicare:
25-06-2018 19:27