În urma unui proces răsunător, care a scos în evidență diviziunile rasiale din America, polițistul Derek Chauvin a fost găsit vinovat pentru moartea afro-americanului George Floyd.

''Poate fi un moment de schimbare, a spus președintele Biden''. Agentul devenit un simbol al abuzurilor poliției din Statele Unite riscă 40 de ani de închisoare, însă sentința va fi pronunțată în următoarele două luni.

Derek Chauvin a fost găsit vinovat pentru toate cele trei capete de acuzare: crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă.

Jurații au anunțat verdictul împotriva fostului polițist după un an de proteste ample, trei săptămâni de proces și încă 10 ore de deliberări. Derek Chauvin a părăsit sala de judecată încătușat. Deznodământul a stârnit o explozie de bucurie.

Phlionese Floyd, fratele lui George Floyd: „Astăzi putem respira din nou!”

Joe Biden:
„Mă gândesc la vorbele Giannei (fiica lui Floyd), care mi-a spus că tatăl ei o să schimbe lumea. Chiar o s-o schimbe începând de acum!”

Și în stradă, mulțimi de oameni au jubilat.

Joe Biden: „Acesta poate fi un uriaș pas înainte către justiție în America.”

Pe 25 mai 2020, moartea lui George Floyd, sufocat de presiunea genunchiului lui Derek Chauvin timp de mai bine de nouă minute, a șocat opinia publică americană și internațională, declanșând demonstrații gigantice împotriva rasismului și a brutalității poliției. George Floyd îi strigase în repetate rânduri "Nu pot respira" polițistului care îl ținea întins cu fața în jos, pe asfalt, cu mâinile încătușate, imobilizandu-l prin apăsare cu genunchiul.

Steve Schleicher, procuror: „Asta nu a fost acțiune de poliție. A fost crimă.”

Miza procesului a fost atât de mare, încât președintele Joe Biden s-a ante-pronunțat cu câteva ore înainte de verdict, considerând că dovezile împotriva lui Derek Chauvin erau "copleșitoare".

Joe Biden: „Un asemenea verdict este mult prea rar. Ca să ajungem aici a fost nevoie de o acumulare unică de factori: curajul unei tinere de a filma cu telefonul, o comunitate traumatizată, martori marcați, o crimă comisă timp de 10 minute ziua în amiaza mare, în văzul întregii lumi, polițiști care au depus mărturie împotriva unui coleg în loc să strângă rândurile și să-l acopere. Ar trebui decorați!”

În urma unui proces civil cu familia lui George Floyd, oraşul Minneapolis a plătit rudelor afro-americanului 27 de milioane de dolari.

Pe de altă parte, cu o jumtate de oră înainte ca judecătorul din Minneapolis să pronunțe sentința împotriva lui Derek Chauvin, un alt polițist împușca mortal o adolescentă de culoare, în Columbus, Ohio. Poliția a intervenit după un apel la numărul de urgență care anunța o tentativă de înjunghiere la o altercație cu mai multe persoane implicate. În imaginile de pe bodycam se vede, într-adevăr, cum fata de 16 ani s-a repezit cu cuțitul spre două persoane, înainte ca polițistul s-o împuște.

Andrew Ginther, primar: „Este o zi tragică pentru orașul Columbus. O situație groaznică, sfâșietoare. Nu sunt doar primarul orașului, sunt și tată...”

Polițistul respectiv a fost suspendat, iar ancheta este în curs de desfășurare. Autoritățile au îndemnat la calm, dar imediat au apărut proteste spontane. "Era doar un copil" - au scandat manifestanții în fața agenților de poliției care încercau să-i potolească.