Catastrofa din Ucraina. Australia trimite militari la locul prabusirii zborului MH17. Unii "ar putea avea arme"
25 iulie 2014. Olanda va trimite 40 de jandarmi neinarmati la locul prabusirii zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines in Ucraina, pentru "stabilizarea zonei", a anuntat joi premierul Mark Rutte, informeaza AFP, potrivit Mediafax.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
CITESTE IN ACEST MATERIAL:
-► Olanda trimite jandarmi neinarmati la locul prabusirii zborului MH17
-► SUA acuza Rusia ca a atacat, din Rusia, pozitii din estul Ucrainei
UPDATE ORA 15:00 Australia intentioneaza sa trimita un contingent de militari la locul prabusirii cursei malaysiene MH17, in estul Ucrainei, a anuntat vineri premierul Tony Abbott, care a subliniat ca aceasta misiune va avea un scop umanitar, transmite AFP. Statul australian a trimis deja in Europa 90 de politisti, pentru a participa la o misiune internationala menita sa pastreze intact locul prabusirii si sa se asigure ca toate cadavrele sunt recuperate. Canberra trimite vineri inca o suta de persoane, militari de data aceasta, pentru a participa la aceeasi operatiune si pentru a se ocupa de familiile indoliate, a declarat Tony Abbott. Statul este pe punctul de a incheia un acord cu Ucraina pentru mobilizarea soldatilor. "Multi politisti mobilizati nu vor fi inarmati, dar unii ar putea avea arme", a adaugat premierul. "Si este prevazut sa existe soldati in cadrul acestei misiuni, daca se va organiza", a precizat el. Premierul estimeaza o durata de "nu mai mult de cateva saptamani" pentru operatiunea de la locul prabusirii avionului. "Este o misiune umanitara cu un obiectiv simplu si clar: repatrierea" cadavrelor. Tony Abbott a mai afirmat ca a discutat de doua ori la telefon cu presedintele rus, dupa prabusirea avionului. Vladimir Putin "a aratat multa empatie, cum ne putem astepta din partea unei fiinte umane, pentru ceea ce li s-a intamplat celor 37 de familii australiene" afectate de drama.
UPDATE ORA 14:00 Uniunea Europeana avanseaza "rapid" catre impunerea unor sanctiuni economice Rusiei pentru implicarea acesteia in criza din Ucraina, a anuntat vineri Comisia Europeana (CE), relateaza AFP, citata de Mediafax. "Comisia va stabili rapid propunerile legislative necesare in toate domeniile identificate de catre Consiliul" statelor, a anuntat CE intr-un comunicat. Ambasadorii celor 28 de state membre UE, care s-au intalnit prima data joi pentru a examina propuneri de sanctiuni, s-au reunit din nou vineri dimineata. O noua reuniune este programata pentru marti, a anuntat Maja Kocijancic, o purtatoare de cuvant. Insa, potrivit unei surse europene, ambasadorii se vor reintalni inca de luni. Intrebata despre o eventuala convocare a unui summit la nivel de sefi de stat si de guverne in care sa se decida impunerea unor sanctiuni economice de anvergura, Kocijancic a subliniat ca este necesara o decizie a statelor membre "la nivel politic". Ele decid daca este necesara sau nu o reuniune "fizica" a liderilor, a subliniat ea. Unda verde ar putea sa fie data intr-o reuniune a ministrilor de Externe, eventual sub forma unei proceduri scrise intre cele 28 de capitale. Intr-un document de lucru, Comisia a propus patru sectoare in care ar putea sa fie impuse sanctiuni, si anume accesul pe pietele financiare, Aparare, "tehnologii sensibile" mai ales in sectorul energetic si bunuri cu "dubla folosinta" civila si militara.
UPDATE ORA 12:00 Clubul malaysian Kelantan a anuntat ca jucatorii sai vor avea pe tricouri tot sezonul logoul companiei Malaysia Airlines, gruparea dorind astfel sa sustina gratuit compania afectata puternic de doua catastrofe aviatice, informeaza L'Equipe. Kalantan se afla pe locul 6 in clasamentul campionatului din Malaysia.
Olanda va trimite 40 de jandarmi neinarmati la locul prabusirii zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines in Ucraina, pentru "stabilizarea zonei", a anuntat joi premierul Mark Rutte, citat de AFP. "Guvernul examineaza mai multe optiuni pentru a ajuta la crearea unui mediu mai stabil in scopul repatrierii cadavrelor victimelor care mai sunt la fata locului", a declarat el, subliniind ca 23 de anchetatori olandezi urmeaza sa se deplaseze la fata locului, sustinuti de 40 de membri ai jandarmeriei "neinarmati".
La o zi dupa aducerea a 40 de cadavre in Olanda, joi au fost repatriate alte 74 de corpuri neinsufletite in doua avioane din Ucraina. "Examinam posibilitatile de stabilizare a zonei, nu este sigur ca acest lucru va functiona, sunt necesare acorduri international, un mandat legal si examinam toate acestea", a adaugat premierul Mark Rutte.
Potrivit presei olandeze, Olanda, Australia si Ucraina lucreaza la o rezolutie care sa fie depusa la ONU in vederea autorizarii unei prezente armate pentru protejarea anchetatorilor si garantarea integritatii locului tragediei. In timp ce numeroase corpuri neinsufletite se afla in continuare la fata locului, cei 40 de jandarmi "vor sustine ancheta si cautarea cadavrelor", a afirmat premierul.
"Este o regiune care, din martie, este mai instabila si unde sunt activi separatistii. Prin urmare trebuie actionat cu prudenta si de aceea Guvernul a promis sa sporeasca aceasta prezenta, dar acest lucru va fi facut pas cu pas si cu multa prudenta", a adaugat el.
About a mile from the #MH17 crash site, inspectors have found a huge piece of fuselage: http://t.co/713y76nNde pic.twitter.com/kpF2oNPnX2
— CBS Evening News (@CBSEveningNews) July 25, 2014
Avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines, care a decolat in urma cu o saptamana de pe aeroportul Amsterdam-Schiphol, a fost doborat de o racheta cu 298 de persoane la bord, dintre care 193 de olandezi, iar acuzatiile s-au indreptat in principal inspre separatistii prorusi care controleaza zona din estul Ucrainei.
Crowds gather as more Dutch crash victims returned home http://t.co/FSg4SKMrxj #MH17 pic.twitter.com/Dn7257s0vh
— NBC News Pictures (@NBCNewsPictures) July 24, 2014
Premierul australian Tony Abbott, a carui tara a pierdut 28 de cetateni care se aflau la bordul avionului malaysian, a asigurat ca 50 de politisti australieni sunt pregatiti sa mearga la fata locului sub conducerea ONU.
Man. RT @StigAbell: This photograph of the victims of MH17 arriving in the Netherlands is beautiful and sad: pic.twitter.com/pAtrfhsNln
— mark d. jarvis (@markdjarvis) July 25, 2014
Militari rusi au atacat in mai multe randuri, din Rusia, pozitii din estul Ucrainei, acuza SUA
Statele Unite sustin ca au dovezi care confirma ca militari rusi au lansat obuze de artilerie, de pe teritoriul rus, spre pozitii militare ale armatei ucrainene, in estul Ucrainei, afirma Marie Harf, purtator de cuvant al Departamentului de Stat, relateaza AFP.
"Au fost trase focuri de artilerie, din Rusia, spre pozitii ale armatei ucrainene", a afirmat Harf. "In plus, Moscova a avut in mai multe randuri intentia de a trimite lansatoare de rachete insurgentilor prorusi din estul Ucrainei", a declarat Marie Harf. Dupa doborarea avionului malaysian, pe 17 iulie, "armament continua sa traverseze frontiera" spre Ucraina, a adaugat Harf.
Doi oficiali din cadrul Pentagonului au explicat, sub acoperirea anonimatului, ca rusii au sporit prezenta militara la granita cu Ucraina, trecand de la 12.000 saptamana trecuta pana la 15.000 astazi. "Pare a fi vorba de o sporire constanta", a subliniat un oficial.
Potrivit unor oficiali militari americani, dupa prabusirea zborului MH17, livrarile de arme catre rebeli au continuat. Echipamente militare sunt transportate la o baza in apropiere de Rostov, de unde sunt livrate ulterior catre separatistii prorusi, au anuntat ei.
Confruntarile intre rebeli prorusi si armata ucraineana au continuat joi, concentrandu-se in zone situate la frontiera ruso-ucraineana. Premierul in exercitiu al Ucrainei, Arseni Iateniuk, a acuzat indirect Rusia, joi, ca a contribuit la doborarea unui avion de vanatoare ucrainean.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, vladimir putin, violente, Malaysia Airlines, mh17, accidente aviatice,
Dată publicare:
25-07-2014 15:21