Catastrofa aviatica din Ucraina, in presa internationala. De la "Crima pe Cer" la "Racheta lui Putin"


Ultimul update: Luni 21 Iulie 2014 07:09
Data publicarii: Vineri 18 Iulie 2014 14:54
Categorie: Stiri externe
cover

Prabusirea avionului malaysian care efectua zborul MH17 cu 298 de persoane la bord intr-o zona devastata de razboiul civil din Ucraina a provocat vineri consternarea comunitatii international.

AVION PRABUSIT in UCRAINA. Mai toate ziarele din Europa, Statele Unite, dar si restul lumii au deschis vineri publicatiile cu tragedia din 17 iulie 2014 in urma careia 298 de oameni si-au pierdut viata. "Crima pe cer: o racheta distruge un avion de pasageri si omoara 295 de oameni" titreaza The Guardian, in timp ce The New York Times sau The Washington Post deschid cu titluri similare: "Avion de linie explodeaza deasupra Ucrainei".

Ziarele nu au consacrat doar prima pagina tragediei, ci ample dosare referitoare la catastrofa, publicand imagini cu carcasa avionului sau cu pasapoartele olandeze gasite in Ucraina, harti explicative, fotografii ale victimelor sau cu apropiati in lacrimi la aflarea teribilei vesti.

AVION PRABUSIT in UCRAINA. "Sub soc", titreaza cotidianul Algemeen Dagblad, in timp ce Telegraaf evoca "o crima ingrozitoare" si "un atac terorist". "Un val de tristete si disperare", scrie, la randul sau, cotidianul de centru-stanga Volkskrant. Circumstantele prabusirii sunt inca neclare, insa oficiali americani au dat asigurari ca avionul a fost doborat de o racheta sol-aer. "Cine a doborat zborul MH17 deasupra Ucrainei?", se intreaba cotidianul Algemeen Dagblad.

Desi ancheta e de abia la inceput autoritatile de la Kiev si rebelii s-au acuzat, imediat, reciproc, ca se afla la originea tirului care ar fi cauzat catastrofa. "Totul arata ca este vorba de rebeli prorusi", scrie cotidianul de centru-stanga Volkskrant, conform caruia "catastrofa aeriana il pune pe Vladimir Putin in dificultate". Si The Sun deschide cu un titlu acuzator la adresa presedintelui Rusiei: "Racheta lui Putin". "Rebelii prorusi au inregistrat o infrangere care ar putea reprezenta moartea rezistentei lor de patru luni in fata Guvernului ucrainean", adauga cotidianul, subliniind ca "rebelii au castigat teren in ultimele zile cu sprijinul Moscovei".

AVION PRABUSIT in UCRAINA. Cotidianul NRC este mai prudent si sustine: "Exista in primul rand multe intrebari si nu exista inca niciun raspuns la niciuna dintre ele". "A fost MH17 doborat si, daca da, de catre cine?" sau "ce spun Ucraina si Rusia pe subiectul prabusirii?". Cotidianul Volkskrant mai scrie ca este vorba "de una din cele mai mari catastrofe aeriene din istoria Olandei".

 


 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO