Rusia interzice importul fructelor din Republica Moldova, din cauza unei "insecte periculoase: molia orientala"

Ultima actualizare: 21-07-2014 07:09
Legume si Fructe

Rusia a interzis importurile de fructe din Republica Moldova, dupa ce a descoperit prezenta unei "insecte periculoase si daunatoare".

Aceasta masura vine la cateva saptamani dupa ce a limitat importurile de carne si a amenintat cu impunerea taxelor vamale pentru produsele moldovenesti, relateaza AFP. Agentia Federala rusa de Supraveghere Veterinara si Fitosanitara Rosselhoznadzor a precizat ca fructele din Republica Moldova au fost interzise pe piata din Rusia dupa ce a fost descoperita prezenta unei "insecte periculoase si daunatare: molia orientala", detectata in unele dintre produsele livrate de Chisinau.

Interdictia se aplica pentru mere, pere, gutui, caise, visine, cirese, piersici, nectarine si prune.

Molia orientala este o insecta care ataca in special pomii fructiferi, in special caisii.

Ministerul rus al Economiei a anuntat miercuri ca a pregatit un proiect de decizie care propune impunerea taxelor vamale pentru anumite produse din Republica Moldova, printre care vin, carne, legume si cereale.

Masura intervine in pofida faptului ca Republica Moldova, alaturi de Ucraina, Belarus, Kazahstan, Armenia si Kirgizstan, face parte din zona de comert liber din cadrul Comunitatii Statelor Independente (CSI). Pana acum, in cadrul acordurilor bilaterale, dar si a celor semnate sub egida Comunitatii Statelor Independente, produsele moldovenesti exportate in Federatia Rusa erau scutite de taxe vamale.

Republica Moldova a semnat insa in iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, care include, de asemenea, un Acord de Liber Schimb, criticat de Rusia, care a avertizat ca va lua "masuri de protectie" daca se va dovedi ca acordul afecteaza economia rusa. Rusia a fost acuzata in mai multe randuri ca foloseste "arma economica" drept mijloc de presiuni diplomatice asupra fostelor republici sovietice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO