Parlamentul catalan ar putea decide luni independenţa. Regele, criticat de Puigdemont

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Miercuri 04 Octombrie 2017 07:48
Categorie: Internaţional

Parlamentul regional al Catalaniei ar putea examina luni o declaraţie de independenţă faţă de Spania, în vreme ce tensiunile între Madrid şi Barcelona continuă să se intensifice.

Puigdemont critică mesajul Regelui Felipe

Liderul catalan Carles Puigdemont a declarat miercuri seară în faţa camerelor de luat vederi că regele "ignoră deliberat voinţa a milioane de catalani" şi că, prin mesajul transmis marţi, monarhul a îmbrăţişat poziţia guvernului de la Madrid.

"E nevoie de mediere acum", a spus Puigdemont, repetând că indepedenţa ar putea fi declarată săptămâna viitoare.

Comisia Europeană cere dialog, dar nu vrea să medieze

"Este vremea dialogului", a declarat vicepreşedintele CE Frans Timmermans. în cadrul unei dezbateri de urgenţă a Parlamentului European pe tema crizei din Spania. Timmermans şi-a exprimat susţinerea faţă de poziţia legală a premierul Spaniol Mariano Rajoy, dar a şi reînnoit apelul la dialog, reflectând astfel tonul prudent şi echilibrat al declaraţiei CE de luni după imaginile cu acţiunile violente ale poliţiei pentru a opri desfăşurarea referendumului pentru independenţa Cataloniei.

Mesajul transmis de liderul separatist catalan:"Nu dorim o despărţire traumatizantă de Spania"

Bruxelles-ul nu intenţionează să dea curs apelului la mediere lansat de guvernul separatist de la Barcelona, considerând că sistemul democratic al Spaniei permite desfăşurarea unor astfel de discuţii, spun liderii europeni. "Poţi acţiona pentru a schimba legea, dar nu o poţi ignora", a spus Timmermans. "Respectarea statului de drept nu este opţională",

Independenţa ar putea fi decisă luni

Parlamentul regional al Cataloniei va examina luni o declaraţie de independenţă faţă de Spania, a anunţat miercuri Partidul Candidatura Unităţii Populare (CUP, extremă stânga), relatează The Associated Press.

Guvernul intenţionează să prezinte rezultatul referendumului de autodeterminare interzis luni, ceea ce va antrena declararea independenţei, a precizat o membră a Legislativului regional din cadrul CUP, Mireia Boya.

Potrivit rezultatelor provizorii ale referendumului pe care Guvernul spaniol îl consideră ilegal, tabăra ”da” a obţinut 90% din voturile exprimate de cei peste 2,2 milioane de catalani, mai puţini de jumătate dintre locuitorii cu drept de vot ai regiunii.

Tabăra ”nu” nu a organizat o campanie împotriva consultării, pe care Curtea Constituţională spaniolă a suspendat-o şi care a fost pătată de violenţe ale poliţiei, care a efectuat duminică raiduri cu scopul de a opri scrutinul. Aproape 900 de persoane au fost rănite.

”Pe 9 octombrie va avea loc sesiunea în vederea declarării independenţei Cataloniei”, a declarat Boya. CUP nu are reprezentanţi în Guvernul catalan, alcătuit din principalele două formaţiiuni separatiste.

Pe de altă parte, Guvernul german şi-a exprimat miercuri speranţa unei ”dezescaladări” în cria din Spania, dar a insistat că acest conflict cu privire la independenţa Cataloniei este o problemă internă a Spaniei.

”Nu este rolul meu să evaluez operaţiunile poliţiei în Spania”, a răspuns un purtător de cuvânt al Cancelariei, Steffen Seibert, atuncii când a fost întrebat ce părere are despre violenţele comise de poliţie duminică împotriva unor persoane care încercau să voteze în referendumul catalan.

”Este rolul fiecărui Guvern să menţină ordinea democratică”, a spus el în această conferinţă de presă, notând că Curtea Constituţională spaniolă a stabilit că referendumul încalcă legea fundamentală a ţării.

Berlinul nu caută să medieze în disputa dintre Madrid şi Guvernul regional de la Barcelona, a mai declarat Seibert.

Între timp, guvernul de la Madrid ia în calcul suspendarea autonomiei regiunii, însă are nevoie de acordul Parlamentului.

Mesajul Regelui Felipe

Tot marți seară, regele Felipe al Spaniei a condamnat referendumul de duminică.

Felipe, regele Spaniei: "Trăim momente de mare gravitate pentru viaţa noastră democratică. În aceste circumstanţe, vreau să mă adresez direct tuturor spaniolilor."

Renunţând la tonul măsurat de până acum, regele Spaniei, in varsta de 49 de ani, a condamnat ferm referendumul din Catalonia. Şi i-a acuzat pe liderii separatişti de iresponsabilitate.

Felipe, regele Spaniei: "Au încălcat sistematic normele aprobate legal şi legitim, dând dovadă de o lipsă de loialitate inadmisibilă faţă de instituţiile statului. Acelaşi stat pe care aceste autorităţi îl reprezintă în Catalonia. "

In plus, a cerut autorităţilor să reinstaureze ordinea constituţională şi a dat asigurări populaţiei că Spania va trece peste această perioadă dificilă. Potrivit presei, discursul a fost primit cu fluierături şi huiduieli în Catalonia. Acolo, ieri, trei sute de mii de oameni au iesit în stradă pentru a protesta faţă de violenţele de duminică ale poliţiei.

Mulțimea a blocat cele mai importante autostrăzi, serviciile de transport în comun, școlile li universitățile. Printre cei care au avut de suferit se numără și români.

Sorana: "Nu știam că se va întâmpla această greva. Aveam zborul de întoarcere în România, însă nu am putut ajunge la aeroport, pentru că drumul principal este blocat de mașini și nu numai drumul principal, este vorba de toate drumurile naționale."

Guvernul de la Madrid ia în considerare aplicarea Articolului 155 din Constituţie, care îi permite să suspende total sau parţial autonomia Cataloniei.

Fernando Vallespin, profesor de studii politice: "Asta înseamnă că va prelua anumite competenţe care fuseseră acordate autorităţilor autonome ale Cataloniei. Nu e neapărat să preia controlul asupra guvernării provinciei. De exemplu, poate prelua conducerea poliţiei locale şi regionale."

Pentru aplicarea acestei prevederi constituţionale, este nevoie de acordul Parlamentului. Premierul a convocat deja o sesiune dedicată situaţiei din Catalonia. Partidul său are majoritatea necesară pentru aprobarea măsurii, dar, chiar şi aşa, ar putea trece o săptămână până la punerea ei în aplicare.

Proteste masive în Barcelona. Regele Felipe: Guvernul catalan, „lipsă de loialitate inadmisibilă”

Proteste masive în Barcelona. Regele Felipe: Guvernul catalan, „lipsă de loialitate inadmisibilă”

VIDEO PROTVPLUS.RO

poliţie Germania

Patru copii răniţi în timp ce se dădeau într-un carusel, la un festival din Germania

Masacru în Africa de Sud. 11 taximetriști, uciși în timp ce se întorceau de la o înmormântare

Reportaj CNN în Muntenegru, după controversata afirmație a lui Trump: ”Cred că e foarte prost”

Incident într-un magazin din SUA. Un bărbat s-a baricadat după ce și-a împușcat bunica

Cuba elimină termenul "comunism" din proiectul noii sale Constituţii

Căsătoriile gay în proiectul noii constituţii, în Cuba

maria butina

Rusia cere SUA eliberarea rusoaicei arestate pe baza unor ”acuzații fabricate”

ONU cere evitarea unui conflict devastator

Anunțul făcut de autoritățile germane despre autorul atacului de la Luebeck, soldat cu 10 răniți

Steve Bannon, fost consilier al lui Trump, vine în Europa pentru a sprijini mişcările populiste: “Soros este malefic”

Momentul în care vaporașul cu turiști se scufundă. 9 morți, membri ai aceleiaşi familii

Cea mai secetoasă vară din ultimii 50 de ani în UK. Imagini filmate din elicopter