Peste 100 de morminte dintr-un cimitir evreiesc, profanate cu inscripții antisemite

Ultima actualizare: 05-12-2019 10:36
profanare
Getty

Au fost găsite inscripții antisemite pe 107 morminte în cimitirul evreiesc din Westhoffen, în apropiere de Strasbourg, estul Franţei, a anunţat într-un comunicat prefectura departamentului.

Mai multe imagini cu mormitele profanate sunt disponibile în galeria foto

„Această descoperire survine în condiţiile în care tag-uri antisemite au fost găsite deja în comuna Schaffhouse-sur-Zorn'', la aproximativ 20 de kilometri de Westhoffen, potrivit sursei citate. Jandarmeria ''efectuează în prezent primele acte de constatări şi investigaţii'' în cimitirul profanat.

"Este consternare, şoc", a reacţionat Maurice Dahan, preşedinte al Consistoriului Israelit din departamentul Bas-Rhin. Potrivit acestuia, cimitirul are aproximativ 700 de morminte. Cele care au fost profanate sunt ''în principal'' marcate cu ''svastici'', a adăugat el.

La rândul său, prefectul Jean-Luc Marx a condamnat ''cu cea mai mare fermitate aceste odioase acte antisemite care lovesc din nou Bas-Rhin şi şi-a exprimat sprijinul total pentru comunitatea evreiască'', se arată în comunicat.

Alsacia se confruntă de câteva luni cu o recrudescenţă de grafiti şi acţiuni cu caracter antisemit şi/sau rasist, relatează Agerpres.

În acelaşi departament Bas-Rhin, 96 de morminte ale cimitirului evreiesc din Quatzenheim, la aproximativ 15 kilometri de Westhoffen, au fost marcate cu însemne antisemite pe 19 februarie, precum şi în cel din Herrlisheim, nord-estul Strasbourg-ului, la 11 decembrie 2018.

La jumătatea lunii aprilie, însemne rasiste şi antisemite au fost descoperite pe zidurile primăriei din Dieffenthal (Bas-Rhin). Câteva zile mai târziu, svastici şi insulte au fost înscrise pe faţada casei unei deputate din Schiltigheim, în apropiere de Strasbourg.

Reacția oficialilor francezi

 

Ministrul de interne al Franţei, Christophe Castaner, a anunţat miercuri înfiinţarea în cadrul jandarmeriei a unui "oficiu naţional de luptă împotriva urii", în timpul unei vizite întreprinse miercuri la cimitirul evreiesc.

Acest oficiu „va fi însărcinat să coordoneze pentru jandarmeria naţională atât ancheta (cu privire la această profanare), pentru ca toate mijloacele să fie mobilizate, cât şi toate anchetele jandarmeriei asupra actelor antisemite, antimusulmane, anticreştine cu care ne confruntăm pe teritoriul nostru", a continuat ministrul francez de interne.

„El va avea de asemenea sarcina să însoţească toate părţile implicate din toate teritoriile şi să facă legătura cu poliţia, justiţia, pentru ca autorii acestor fapte josnice să fie condamnaţi", a spus el.

Prin profanarea cimitirului din Westhoffen "a fost profanată Republica", a subliniat Christophe Castaner, după ce a parcurs în pas lent aleile acestui cimitir evreiesc din secolul al XVI-lea, unde mai mult de o sută de morminte au fost găsite marţi dimineaţa vandalizate, cu zvastici desenate cu vopsea neagră. În acest cimitir se află şi mormintele familiei lui Karl Marx.

Regiunea Alsacia se confruntă de mai multe luni cu o înmulţire a numărului de graffiti şi de acte de vandalism cu caracter antisemit şi/sau rasist.

Înainte de Westhoffen, la 19 februarie a.c. 96 de morminte din cimitirul evreiesc din Quatzenheim, situat la circa zece kilometri, au fost acoperite cu sloganuri antisemite. Mai devreme, în 11 decembrie 2018, cimitirul israelit din Herrlisheim, la nord-est de Strasbourg, a fost de asemenea vizat. Autorul sau autorii acestor profanări nu au fost deocamdată arestaţi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO