Cat se sta la coada in ISIS ca sa te arunci in aer. Teroristii, nemultumiti ca atacurile sinucigase se dau pe "pile"

Ultima actualizare: 28-05-2015 00:05
steagul Statului Islamic

Militantii Statului Islamic se inscriu pe liste de asteptare pentru a comite atacuri sinucigase, iar asteptarea dureaza luni intregi, lucru care ii nemultumeste pe teroristii dorinici sa fie declarati "martiri ai lui Alah".

Dezvaluirea a fost facuta de Kamil Abu Sultan, un cleric al gruparii teroriste, care a scris un manifest impotriva "nepotismului" din Statul Islamic, in care ii acuza pe lideri ca dau misiunile sinucigase pe "pile" prietenilor si rudelor, lasandu-i pe ceceni fara oportunitatea de a se arunca in aer, relateaza Radio Europa Libera.

Drept urmare, militantii stau chiar si cateva luni pe listele de asteptare, in Siria, pentru a prinde un atac sinucigas cu bomba.

Abu Sultan a depus o plangere in acest sens, intitulata "Coruptie in Dawlah" (Dawlah este o prescurtare pentru Statul Islamic), care a fost publicata pe site-ul Qonah. Site-ul ar apartine unei grupari din nordul Caucazului, apropiata de Akhmed Chatayev, liderul batalionul Yarmouk Battalion al Statului Islamic. In plangerea sa, Sultan sustine ca a aflat despre "nepotismul" din SI de la Chatayev.

In mod ironic, lista de asteptare la atacurile sinucigase este atat de lunga in Siria incat unii militanti mor pe campul de lupta inainte sa apuce sa se sinucida. De aceea, multi merg in Irak, unde timpul de asteptare este mai scurt.

"Amir Akhmed al-Shishani mi-a spus despre un tanar care s-a dus in Irak pentru o misiune sinucigasa si a mers pana acolo pentru ca in Siria este o coada de asteptare foarte lunga, de mii de oameni", spune Abu Sultan. Odata ajuns in Irak, tanarul mentionat de cleric a asteptat cateva luni si, vazand ca procesul dureaza atat de mult, s-ar fi intors in Siria.

Singura metoda prin care poti obtine un atac sinucigas e pe "blat", se mai plang militantii. Militantii sauditi favorizeaza nepotismul si isi pun cunoscutii in capul listei, mai sustine Sultan, care ameninta cu o plangere la liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, daca lucrurile nu se vor schimba.

"Cu toate ca avem asemenea lideri, Allah nu va permite ca Statul Islamic sa fie umilit astfel", continua el.

Atacurile sinucigase, prilej de faima si avantaj strategic pentru teroristi

Faptul ca teroristii SI sunt plasati pe liste de asteptare a fost confirmat si in iulie 2014, de Kabir Ahmed, un militant britanic, marturisind pentru BBC ca el insusi se afla pe o asemenea lista si ca incearca sa-si puna numele mai sus. In noiembrie 2014, el a fost autorul unui atac cu bomba cand si-a detonat camionul in Baiji, Irak, relateaza Foreign Policy.

Iar in martie, Jake Bilardi, un adolescent australian in varsta de 18 ani devenit membru ISIS, a comis o serie de atentate incheiate cu unul sinucigas, in orasul irakian Ramadi.

Un ghid redactat de membri SI ii avertizeaza pe recruti ca trebuie sa aiba rabdare atunci cand se inscriu pe liste si ca trebuie sa treaca printr-un antrenament inainte.

Motivul pentru care atacurile sinucigase sunt la mare cautare printre militantii Statului Islamic este oportunitatea de a fi cunoscuti drept "martiri ai lui Alah". Spre deosebire de cei ucisi pe campul de lupta, sinucigasii se bucura de notorietate si ofera gruparii teroriste un avantaj tactic considerabil.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO