Statul Islamic a cucerit orasul antic Palmira. Jihadistii controleaza mai bine de jumatate din teritoriul sirian
Gruparea jihadista Statul Islamic a cucerit in totalitate orasul antic Palmira, in desertul sirian, gruparea extremista extinzandu-si deja controlul asupra a peste jumatate din teritoriul sirian, informeaza joi AFP si Reuters.
"Luptatorii gruparii SI se afla in toate zonele din Tadmor (numele arab al Palmirei), inclusiv in apropiere de situl archeologic” care se situeaza in sud-vestul orasului, a afirmat, pentru AFP, Rami Abdel Rahman, directorul OSDO.
Organizatia neguvernamentala OSDO a anuntat pentru agentia de presa franceza ca trupele regimului sirian s-au retras de pe toate pozitiile pe care le controlau in orasul Palmira si la periferia acestuia, relateaza Agerpres.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Potrivit Reuters, combatantii SI controleaza aeroportul militar din oras, sediul serviciilor de informatii si inchisoarea, pe care jihadistii din gruparea SI le-au cucerit in timpul noptii.
De la izbucnirea luptelor, miercuri, au fost ucisi cel putin 100 de luptatori proguvernamentali. Potrivit declaratiilor lui Rahman, nu exista deocamdata informatii potrivit carora jihadistii ar fi distrus artefacte din orasul antic.
Distrugerea cetatii antice Palmira ar fi “om imensa pierdere pentru omenire”, a declarat joi Irina Bokova, director al UNESCO, intr-un videoclip postat online de organizatia internationala.
“Palmira este situl unei extraordinare mosteniri mondiale in desert si orice distrugere a ei ar fi nu numai o crima de razboi, ci si o enorma pierdere pentru omenire", a subliniat Bokova, care si-a reiterat apelul adresat Consiliului de Securitate al ONU de a discuta acest subiect, transmite joi AFP.
Odata cu cucerirea acestei oaze care constituie poarta spre marele desert sirian aflat la granita cu Irakul, SI controleaza jumatate din teritoriul Siriei.
Cel mai frumos sit arheologic din Siria, cu renumitele sale coloane romane cu torsade si turnurile funerare, era vizitat inainte de inceputul crizei siriene, in 2011, de peste 150.000 de turisti pe an. "Palmira se afla in fruntea destinatiilor din Siria pentru turoperatorii internationali", arata Maha Qandalaft, sefa a agentiei de voiaj siriene Adonis.
Capturarea orasului Palmira "este o rusine pentru comunitatea internationala, care a ramas cu bratele incrucisate in fata infiltrarii SI in cel mai celebru oras istoric din lume", scrie joi Al-Watan, cotidian sirian apropiat de putere.