Uite cum arata cea mai sigura centrala nucleara din lume
Cosmarul din Japonia pare unul fara de sfarsit. In exteriorul centralei avariate de la Fukushima au fost descoperite urme de plutoniu, iar apa puternic radioactiva se scurge in afara constructiilor de beton in care se afla reactoarele.
Iata ce i-a facut atat pe oamenii obisnuiti, cat si pe specialistii in energie nucleara, sa-si puna intrebari privind viitorul industriei.
Agentia pentru Energie Atomica de la Viena va aduna experti si reprezentanti din 150 de tari pentru a analiza siguranta reactoarelor de pretutindeni. Chiar si a celor de ultima generatie, care se pretind "indestructibile".
La 8.000 de km distanta de Fukushima, intr-un oras din sud-vestul Finlandei, inginerii construiesc un reactor nuclear de ultima generatie, botezat "reactorul european cu apa presurizata". Este primul de acest gen din lume, are 1600 de megawati si va fi operational in 2013.
Specialistii din Olkiluoto insista ca un dezastru asemenator celui din Japonia nu s-ar putea produce niciodata in Finlanda, datorita tehnologiei inovatoare.
Reactorul are pereti atat de grosi, incat si daca un avion s-ar prabusi deasupra tot n-ar pati nimic. In plus, componentele au fost create astfel incat sa tolereze temperaturile nordice extreme.
Ridicata la 200 de metri distanta de Marea Baltica, centrala de la Olkiluoto este inaltata, astfel incat sa reziste celor mai violente furturni. Cei 6000 de oameni care locuiesc in apropiere nu sunt deloc ingrijorati din cauza reactorului.
"Promotor al unei renasteri nucleare", reactorul a fost dezvoltat de industria franceza ca fiind mai sigur, mai fiabil si mai ieftin decat cele construite pana acum. Cu toate acestea, proiectul nu este chiar un succes. Lucrarile au inceput in 2005 si au intarziat 4 ani din cauza unor probleme tehnice si a depasirii bugetului.
Intre timp, japonezii incearca sa tina situatia de la Fukushima sub control.
Agentia pentru Energie Atomica de la Viena a anuntat ca pana in iunie va fi organizata o conferinta pentru a examina procedurile de siguranta de la centralele nucleare din intreaga lume. Vor participa, pe langa experti in domeniul nuclear, si reprezentantii din 150 de tari.
Sursa fotografiilor: TVO
Romanii solicita certificate de necontaminare pentru produsele din Japonia
Cel mai inspaimantator video de la tsunami din Japonia
VIDEO. Zgarie-nori din Japonia care "danseaza" in timpul cutremurului