Cât de mult s-au scumpit vacanțele în străinătate, comparativ cu anul trecut. Sfaturi utile pentru a călători mai ieftin
A început sezonul vacanțelor, iar românii ajunși în străinătate descoperă că prețurile au crescut comparativ cu anul trecut.
Vom da în medie cu 20% mai mult pe bilete de avion, la terase, ori taverne. Dacă vrem să scăpăm mai ieftin, e bine să ne informăm din timp cu privire la locurile pe care vrem să le vedem, ori să ascultăm sfaturile celor care le-au vizitat deja și au ponturi ce pot duce la economii.
În Mykonos și Santorini ajung mai puțini turiști decât în anii trecuți pentru că prețurile sunt tot mai mari.
Însă în nordul Greciei, acolo unde turiștii pot merge și cu mașina, prețurile sunt mai accesibile. Totuși, și acolo au crescut cu aproximativ 20%.
Dan Adrian Drăgan, reprezentant forum Grecia: „Sfatul nostru e că turiștii când vin aici să nu-și ia fiecare câte o porție două de mâncare pentru că sunt mari. Să le împartă. Aceasta este modalitatea grecească de a mânca la tavernă. Putem să mâncam un fel de mâncare cu 5-10 euro sau să mergem către un platou care poate fi împărțit între 2-3 persoane de 25, 35, 45 de euro”.
Veți plăti mai mult cu 20% pentru o vacanță peste hotare
Veți plăti mai mult cu 20% pentru mâncare, cazare, ori biletele de avion și pentru concedii în Spania, Franța, Italia sau Portugalia. Costin studiază îndelung ofertele înainte să-și aleagă destinația de vacanță.
Costin Busuioc: „Surprinzător, celalalte continente sunt mult mai ieftine în comparație cu Europa și mult mai accesibile din punct de vedere de a experimenta diverse lucruri, a face activități, nu doar vizitat pur și simplu. 95% din vacanță mi-o documentez de acasă. Încerc să mă documentez despre locurile care oferă experiența locală pentru prețul corect".
Sfaturi utile pentru turiști
La început de sezon, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a întocmit un set de sfaturi pentru turiștii romani.
Dacă ne organizăm vacanța pe cont propriu ar fi bine să ne asigurăm că locul ales există în primul rând și că arată ca în poze.
Cel mai bine ar fi să alegem unități de cazare care au multe recenzii pentru a ne asigura că și alte persoane au fost cazate în același loc.
Putem căuta pe internet și distanța față de mare sau față de centrul orașului, pentru a verifica dacă este aceeași cu cea specificată în detaliile cazării.
Horia Constantinescu, președintele ANPC: „Nu trebuie încurajate prețurile ce aparent sunt un chilipir pentru că de obicei în spatele lor se ascund servicii nu neapărat conforme sau de proastă calitate. Este greu de imaginat că te poți caza într-un hotel de două sau mai multe stele cu prețul pe care l-ai plăti într-o noapte într-un camping".
Trebuie să fim atenți și atunci când alegem un pachet de la agențiile de turism, care trebuie să ne ofere toate detaliile în scris.