Cat de eficiente sunt dronele americane. The Intercept: In timpul unei operatiuni, 90% dintre victime nu erau cele vizate
Numarul deceselor in randul civililor cauzate de drone americane care vizeaza extremisti in mai multe teatre de operatiuni este subestimat de administratia americana, sustine site-ul de investigatii The Intercept, citat de AFP.
Intr-un dosar intitulat 'Masina de ucis', The Intercept publica o serie de documente secrete, care i-au fost oferite de un expert din cadrul serviciilor de informatii americane, potrivit Agerpres.
Documentele arata, intre altele, ca in timpul operatiunii Haymaker, in nord-estul Afganistanului intre ianuarie 2012 si februarie 2013, atacurile cu drone ale fortelor speciale americane au ucis peste 200 de persoane, dintre care numai 35 erau tinte vizate.
Intr-o perioada de cinci luni in timpul acestei operatiuni, 90% dintre persoanele ucise nu erau dintre cele vizate, potrivit The Intercept.
Documentele arata de asemenea ca militarii americani au desemnat aceste victime in statisticile lor ca fiind "inamici ucisi in lupta".
Aceasta maniera de a desemna toate victimele masculine ca fiind luptatori, cu exceptia cazurilor in care exista probe ce demonstreaza contrariul, este 'nebuneasca', a precizat expertul din cadrul serviciilor secrete citat de The Intercept.
"Insa noi suntem obisnuiti cu acest lucru. Agentiile de informatii, JSOC (fortele speciale americane care efectueaza atacurile), CIA (care efectueaza de asemenea atacuri cu drone) si toti cei care ajuta si sustin aceste programe nu au probleme cu acest lucru", a declarat sursa citata.
Intervievat joi in legatura cu ancheta din The Intercept, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a spus ca presedintele Barack Obama incearca "sa fie cat de transparent posibil in privinta operatiunilor antiteroriste" din lume.
"Iar faptul ca aceste operatiuni merg foarte departe pentru a evita victimele civile este in contrast izbitor cu organizatii precum talibanii, care desfasoara clar operatiuni impotriva civililor nevinovati, intr-o strategie coordonata pentru a alimenta violentele si tulburarile", a spus purtatorul de cuvant.
In ancheta sa extinsa, The Intercept detaliaza de asemenea mecanismele procesului de decizie al masinarii birocratice, inainte de lansarea unui atac cu drona.
Site-ul prezinta astfel 'cartonase de baseball' create de membrii serviciilor de informatii, pe modelul cartonaselor cu jucatorii preferati pe care le schimba intre ei fanii sportului.
Un portret al tintei, amenintarea pe care aceasta o reprezinta pentru SUA, legaturile sale cu alti extremisti - toate acestea sunt combinate de serviciile secrete intr-un dosar care va circula inclusiv pana la biroul presedintelui Obama, pentru ca el sa dea unda verde loviturii.
Odata lansat, procesul de autorizare din partea presedintelui dureaza in medie 58 de zile, conform documentului citat de The Intercept. Valabilitatea ordinului este de 60 de zile.