Casa Albă: Să fie clar, Joe Biden nu are niciun interes de a trimite militari în Ucraina

Ultima actualizare: 25-01-2022 20:12
Joe Biden
Getty

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, nu intenţionează să trimită unilateral militari americani în Ucraina, a comunicat marţi Casa Albă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

"Ca să fie clar: nu există nicio intenţie sau interes sau dorinţă a preşedintelui de a trimite militari în Ucraina. NATO este un forum pentru sprijinul partenerilor noştri şi a ţărilor din flancul estic şi atenţia este în această direcţie", a comunicat preşedinţia americană.

Reuters reaminteşte că SUA au alertat 8.500 de militari pentru a da încredere Alianţei confruntate cu concentrarea trupelor ruse în jurul graniţelor Ucrainei.

Marţi, un oficial american de rang înalt afirmase că decizia privind orice eventuale deplasări de forţe militare legate de criza actuală în relaţiile Rusiei cu Ucraina va reveni NATO. Jonathan Finer, adjunct al consilierului naţional pentru securitate al SUA, a arătat că alianţa va lua decizii privind modificarea situaţiei forţelor, dar acestea "sunt gata de acţiune imediat ce primesc ordin, când decide alianţa".

Criza ruso-ucraineană. Kremlinul acuză Washingtonul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Washingtonul că alimentează tensiunile din cauza Ucrainei - repetând linia Moscovei, potrivit căreia criza este determinată de acțiunile SUA și NATO, mai degrabă decât de propria consolidare a zeci de mii de soldați în apropierea graniței ucrainene.

Statele occidentale acuză Rusia că plănuiește un nou atac asupra Ucrainei, pe care a invadat-o în 2014. Moscova neagă orice astfel de plan, dar afirmă că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă nu sunt îndeplinite cererile, inclusiv promisiunea NATO de a nu admite niciodată Kievul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO