Kremlinul, îngrijorat de acțiunile SUA cu privire la situația din Ucraina de Est

Ultima actualizare: 25-01-2022 15:58
armata
AFP

Rusia a transmis, marți, că urmărește cu mare îngrijorare acțiunea Statelelor Unite de a plasa 8.500 de soldați în stare de alertă pentru a fi trimiși în Europa în cazul unei escaladări a crizei din Ucraina, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Washingtonul că alimentează tensiunile din cauza Ucrainei - repetând linia Moscovei, potrivit căreia criza este determinată de acțiunile SUA și NATO, mai degrabă decât de propria consolidare a zeci de mii de soldați în apropierea graniței ucrainene.

Statele occidentale acuză Rusia că plănuiește un nou atac asupra Ucrainei, pe care a invadat-o în 2014. Moscova neagă orice astfel de plan, dar afirmă că ar putea întreprinde acțiuni militare nespecificate dacă nu sunt îndeplinite cererile, inclusiv promisiunea NATO de a nu admite niciodată Kievul.

Rusia denunță mișcările NATO drept "isterie" occidentală

NATO a declarat luni că a pus forțe în așteptare și a întărit Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă. Rusia a denunțat mișcările drept "isterie" occidentală.

Peskov a declarat că președintele Vladimir Putin va discuta în această săptămână cu omologul său francez Emmanuel Macron, care intenționează, de asemenea, să vorbească cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy.

Rusia așteaptă în această săptămână un răspuns scris al SUA la lista de cereri de securitate pe care a prezentat-o, unele dintre ele fiind respinse de Washington ca fiind nefinalizate.

Peskov a declarat că alerta trupelor americane nu a afectat negocierile, deoarece faza actuală a discuțiilor a fost finalizată.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO