Cartea care nu a mai vazut lumina tiparului de 80 de ani va fi republicata din 2016

Ultima actualizare: 10-08-2012 05:44
Adolf Hitler, Mediafax

Cartea a mai aparut in Germania in 1925 si 1926, in doua volume, iar in ultimii ani s-au facut eforturi pentru a fi republicata intr-o alta varianta. Se pare ca acest lucru se va intampla in 2016, cand expira drepturile de editare detinute de Bavaria.

Desi s-au opus pentru multa vreme, reprezentantii comunitatii evreilor au acceptat in cele din urma republicarea ei, pentru ca "a venit momentul potrivit".

"Mein Kampf", in traducere "Lupta mea", este  scris de Adolf Hitler si combina elemente autobiografice si de ideologie politica nazista.

Drepturile de editare ale cartii au fost blocate de autoritatile din Bavaria, care au confiscat proprietatile lui Hitler si toate bunurile sale intelectuale imediat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Desi nu este interzisa de lege, detinerea, publicarea sau copierea "Mein Kampf" a intalnit obstacole in ultimii ani. Bavarezii au profitat de copyright si s-au opus republicarii volumelor, chiar daca ultima si singura editie a lor a aparut in urma cu peste 80 de ani.

Nazismul a fost scos in afara legii dupa 1945, iar orice publicatie, insemne sau manifestari de acest gen au fost interzise de autoritatile din Germania.

In urma cu 30 de ani insa, oficialii au precizat ca "Mein Kampf" poate fi republicata in voie, fara a mai intra sub incidenta legii.

Politicienii se tem ca reaparitia si interpretarile cartii pot naste o viziune gresita in randul simpatizantilor de extrema dreapta din Germania. Cu toate acestea, fara a fi republicat, documentul a fost scanat in urma cu mai multi ani si poate fi accesat oricand cu ajutorul internetului.

Pe de alta parte, noteaza BBC, "Mein Kampf" este si un exercitiu prin care se va vedea cat au invatat germanii din experienta Holocaustului, dar si cat de solida este democratia in tara lor.

Adolf Hitler a scris cartea in 1924, in timp ce era inchis sub acuzatia de lovitura de stat.

Dupa 1933, cand a ajuns in fruntea tarii, liderul ordonase ca fiecare cuplu care se casatoreste sa primeasca in dar volumele "Mein Kampf".

Drepturile de editare ale cartii, detinute in prezent de autoritatile din Bavaria, vor expira la 1 ianuarie 2016.

De la momentul aparitiei pana la inlaturarea nazistilor de la putere, 13 milioane de copii au fost tiparite si distribuite in intreaga lume.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO