Grecia se pregateste de o noua tragedie. Al treilea premier desemnat a renuntat la mandat
Grecii nu par capabili de vreun compromis politic. Cea de-a treia tentativa de formare a unui guvern a esuat, iar reuniunea cu presedintele de maine, ultima sansa pentru a evita organizarea unor noi alegeri, nu se anunta prea optimista.
Liderii partidelor politice au la dispozitie 5 zile pentru a negocia. Altfel, in iunie, poporul elen se prezinta iar la urne.
Caz in care radicalul de stanga Alexis Tsipras ar putea sa adune si mai multe voturi si, eventual, sa formeze o coalitie antieuropeana.
"Alegerile de pe Titanic" - asta titreaza presa elena, ca o aluzie la un dezastru iminent, dupa ce liderul socialist Evangelos Venizelos a fost ultimul care a esuat in formarea unei coalitii guvernamentale, iar tara se indreapta spre un nou scrutin.
"In primul rand, alegerile au adus prabusirea vechiului sistem politic. Apoi au demonstrat ca masurile de austeritate au fost aprobate fara nicio legitimitate sociala."
Acum ii revine presedintelui tarii misiunea de a-i aduna la aceeasi masa pe liderii tuturor partidelor din Parlament pentru a-i convinge sa formeze un guvern de salvare nationala.
Dar nici aceasta reuniune a ultimei sanse nu pare sa aiba sorti de izbanda, mai ales ca liderul partidului de extrema stanga Syriza a declarat ca nu va accepta niciodata masurile de austeritate, aprobate sub guvernarea socialistilor si a conservatorilor.
Responsabilitate asteapta si oamenii de rand de la politicienii pe care i-au ales.
Paralizia politica de la Atena le da ameteli partenerilor sai europeni, dar si burselor.
Presedintele Comisiei Europene a spus deja raspicat ca Grecia trebuie sa paraseasca zona euro daca nu isi respecta angajamentele de rigoare bugetara, luate in schimbul planului de salvare.
In eventualitatea unui esec in ceea ce priveste formarea unui guvern, Grecia risca chiar sa iasa din zona euro.
Agentia de evaluare Fitch a avertizat ca o iesire a Greciei din zona euro va avea un impact negativ asupra ratingurilor celorlalte state din uniunea monetara.
Daca n-ar mai fi in Zona Euro, Grecia si-ar putea devaloriza moneda. Timp de doi ani, europenii nici n-au vrut sa auda de asa ceva, pentru ca nimeni nu stie cat de grave ar fi efectele asupra celorlalte tari europene.
Potrivit analistilor, Guvernul grec nu va face anuntul la televizor, ci pur si simplu va inceta sa-si mai plateasca datoriile, intrand in faliment. Asta ar afecta grav credibilitatea monedei euro, iar Greciei i se va cere sa renunte la ea.
Numai ca sa-si tipareasca noua drahma, Grecia va avea nevoie de cel putin patru luni, spun expertii. Iar drahma s-ar devaloriza vazand cu ochii si pe termen scurt, nivelul de trai ar scadea si mai mult. Nimeni n-ar mai imprumuta statul grec, care ar trebui sa se descurce de unul singur.
Sursa: Pro TV
Etichete: grecia, guvern, criza politica, criza financiara,
Dată publicare:
12-05-2012 14:18