"Carnea creata in laborator va scoate lumea din foamete". COMENTEAZA
Un miliard de dolari. Atat spune creatorul carnii in eprubeta ca ar costa productia in masa de "fripturi" artificiale care sa scape lumea de pericolul foametei. Deocamdata s-a alocat doar 1 milion, iar viitorul carnii de laborator este la ananghie.
Doctorul Vladimir Mironov este un cercetator rus care acum 10 ani a produs prima celula de carne in laboratorul sau din South Carolina.
In urma cu un an si jumatate anunta ca a reusit sa creeze chiar o bucata de carne si ca astfel se deschide drumul catre productia in masa a muschiuletilor de vita, porc, miel sau pui "made in lab".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Problema cea mai mare cu care se confrunta cercetatorul este finantarea. Intr-un interviu pentru Reuters, acesta explica faptul ca desi are incredere ca inventia la care munceste de peste un deceniu are potentialul de a salva omenirea de la o criza a alimentelor, cu toate acestea organizatiile guvernamentale din SUA sau din lume nu aloca nici macar un cent pentru dezvoltarea proiectului.
Reactia oamenilor
A doua piedica in calea fripturilor artificiale este chiar felul in care oamenii reactioneaza la asa ceva. "Pe multi ii dezgusta ideea ca o bucata de carne este crescuta in laborator. Nu le place sa asocieze tehnologia cu mancarea" spune Nicholas Genovese, un barbat de 32 de ani, intervievat de Reuters.
Doctorul Mironov vine cu argumente in favoarea creatiei sale si explica avantajele: in primul rand nu vom mai fi nevoiti sa sacrificam animalele, apoi suprafata de pamant necesara pascutului se va reduce drastic, iar efectele daunatoare mediului produse de aceasta activitate vor fi si ele estompate.
In plus, s-ar rezolva astfel problema crizei alimentare, care ameninta omenirea in prezent si in viitor.
Aparatele care produc carne ar urma sa fie tot mai mici, cu timpul, ajungand chiar de marimea unor cafetiere, promite inventatorul.
Cel mai futuristic argument ar fi cel legat de calatoriile in spatiu. Cercetatorul explica faptul ca in eventualitatea in care, la un moment dat, am fi nevoiti sa plecam in spatiu, considerand prin absurd ca Pamantul nu ar mai fi locuibil, atunci s-ar reduce considerabil "greutatea" manevrelor spatiale, care ar cara "dozatoare de carne" de cateva kilograme, in loc cirezi de vaci, turme de oi sau porci.
In viitor nu vom mai manca. Hrana se va inhala
Cum se obtine carnea artificiala?
Se iau niste celule, sau o bucata de tesut dintr-un muschi (fie el de vita, de porc, pui, oaie sau orice trebuie recreat). Se folosesc muschii pentru ca eii contin foarte multe proteine. Celulelor, care plutesc intr-o solutie de sange fetal luat din placenta unuia dintre animalele de mai sus, li se administreaza impulsuri electrice pana cand „fac muschi". Adica pana cand cresc si se dezvolta, ajungand precum o fasie de carne adevarata.
La inceput ea nu are niciun gust, dar se poate adauga orice fel de "aroma", chiar si una vegetala, in caz ca vegetarienii ar vrea sa incerce sortimentul, spun cercetatorii.
Ce crezi despre ipoteza omului de stiinta? Ai manca friptura din carne artificiala?