"Carnea creata in laborator va scoate lumea din foamete". COMENTEAZA

carne

Un miliard de dolari. Atat spune creatorul carnii in eprubeta ca ar costa productia in masa de "fripturi" artificiale care sa scape lumea de pericolul foametei. Deocamdata s-a alocat doar 1 milion, iar viitorul carnii de laborator este la ananghie.

Doctorul Vladimir Mironov este un cercetator rus care acum 10 ani a produs prima celula de carne in laboratorul sau din South Carolina.

In urma cu un an si jumatate anunta ca a reusit sa creeze chiar o bucata de carne si ca astfel se deschide drumul catre productia in masa a muschiuletilor de vita, porc, miel sau pui "made in lab".

Problema cea mai mare cu care se confrunta cercetatorul este finantarea. Intr-un interviu pentru Reuters, acesta explica faptul ca desi are incredere ca inventia la care munceste de peste un deceniu are potentialul de a salva omenirea de la o criza a alimentelor, cu toate acestea organizatiile guvernamentale din SUA sau din lume nu aloca nici macar un cent pentru dezvoltarea proiectului.

Reactia oamenilor

Citește și
curcan
Carnea de curcan se vinde cu 250% mai bine decat in anii trecuti.Vezi de ce

A doua piedica in calea fripturilor artificiale este chiar felul in care oamenii reactioneaza la asa ceva. "Pe multi ii dezgusta ideea ca o bucata de carne este crescuta in laborator. Nu le place sa asocieze tehnologia cu mancarea" spune Nicholas Genovese, un barbat de 32 de ani, intervievat de Reuters.

Doctorul Mironov vine cu argumente in favoarea creatiei sale si explica avantajele: in primul rand nu vom mai fi nevoiti sa sacrificam animalele, apoi suprafata de pamant necesara pascutului se va reduce drastic, iar efectele daunatoare mediului produse de aceasta activitate vor fi si ele estompate.

In plus, s-ar rezolva astfel problema crizei alimentare, care ameninta omenirea in prezent si in viitor.

Aparatele care produc carne ar urma sa fie tot mai mici, cu timpul, ajungand chiar de marimea unor cafetiere, promite inventatorul.

Cel mai futuristic argument ar fi cel legat de calatoriile in spatiu. Cercetatorul explica faptul ca in eventualitatea in care, la un moment dat, am fi nevoiti sa plecam in spatiu, considerand prin absurd ca Pamantul nu ar mai fi locuibil, atunci s-ar reduce considerabil "greutatea" manevrelor spatiale, care ar cara "dozatoare de carne" de cateva kilograme, in loc cirezi de vaci, turme de oi sau porci.

In viitor nu vom mai manca. Hrana se va inhala

Cum se obtine carnea artificiala?

Se iau niste celule, sau o bucata de tesut dintr-un muschi (fie el de vita, de porc, pui, oaie sau orice trebuie recreat). Se folosesc muschii pentru ca eii contin foarte multe proteine. Celulelor, care plutesc intr-o solutie de sange fetal luat din placenta unuia dintre animalele de mai sus, li se administreaza impulsuri electrice pana cand „fac muschi". Adica pana cand cresc si se dezvolta, ajungand precum o fasie de carne adevarata.

La inceput ea nu are niciun gust, dar se poate adauga orice fel de "aroma", chiar si una vegetala, in caz ca vegetarienii ar vrea sa incerce sortimentul, spun cercetatorii.

Ce crezi despre ipoteza omului de stiinta? Ai manca friptura din carne artificiala?

Articol recomandat de sport.ro
Lumea sportului, zguduită: Margot Simond a murit la doar 18 ani după o tragedie cumplită
Lumea sportului, zguduită: Margot Simond a murit la doar 18 ani după o tragedie cumplită
Citește și...
Topul celor mai nocive mezeluri. Ce contin crenvurstii si parizerul
Topul celor mai nocive mezeluri. Ce contin crenvurstii si parizerul

Multe dintre mezelurile de pe piata contin cantitati impresionante de apa si grasime, infime de carne si generoase de E-uri, punandu-ne astfel sanatatea in pericol.

Carnea de curcan se vinde cu 250% mai bine decat in anii trecuti.Vezi de ce
Carnea de curcan se vinde cu 250% mai bine decat in anii trecuti.Vezi de ce

Nimeni nu are margele mai rosii ca ale lui si nici carne mai slaba si mai sanatoasa. Infumuratul curcan incepe sa se infoaie in tavile de friptura ale romanilor.

Vrei sa slabesti sanatos? Renunta la carne
Vrei sa slabesti sanatos? Renunta la carne

Alimentatia bogata in carne este asociata cu cresterea in greutate chiar si in cazul persoanelor care isi restrictioneaza zilnic aportul caloric. Iata concluzia unui studiu european la care au participat aproape 400.000 de persoane.

Recomandări
Găsirea unei locuințe devine o provocare tot mai mare în România, iar problema va persista, spun specialiștii
Găsirea unei locuințe devine o provocare tot mai mare în România, iar problema va persista, spun specialiștii

În România găsirea unei locuințe care să corespundă atât bugetului, cât și zonei dorite, rămâne o provocare uriașă pentru cumpărători.

Taxele vamale americane vor afecta în Europa mai puternic ţările din Est. Avertismentul FMI
Taxele vamale americane vor afecta în Europa mai puternic ţările din Est. Avertismentul FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că impactul taxelor vamale americane asupra creşterii economice va fi semnificativ în Uniunea Europeană.

 

Se schimbă regulile în Sistemul Garanție Returnare. Ce se va întâmpla cu sticlele reutilizabile
Se schimbă regulile în Sistemul Garanție Returnare. Ce se va întâmpla cu sticlele reutilizabile

Sticlele reutilizabile ar putea intra în sistemul de returnare-garanție. Ministrul Mediului ar dori ca acestea să nu mai fie sparte și topite, ci doar spălate pentru refolosire.