Care sunt țările care au dat cei mai mulți bani pentru Ucraina. Surpriză pe locul 2

Ultima actualizare: 20-04-2022 15:30
Volodimir Zelenski
Unimedia

Țările mai mici din apropierea Ucrainei au cheltuit mai mult pentru sprijinirea acestei țări devastate de război - în raport cu PIB-ul lor - în prima lună a invaziei Rusiei, comparativ cu SUA, Marea Britanie sau cele mai mari economii ale UE.  

Potrivit Euronews, care citează date furnizate de Ukraine Support Tracker de la Institutul Kiel pentru Economie Mondială, Washingtonul a oferit Kievului echivalentul a 7,6 miliarde EUR, în cele patru săptămâni de la începutul invaziei Rusiei, în 24 februarie.

Aceasta este de departe cea mai mare contribuție, Polonia fiind pe locul doi, cu un pachet de puțin sub 1 miliard de euro, urmată de Marea Britanie, Germania și Franța.

Statele membre ale UE au contribuit în total cu 2,9 miliarde, iar alte 1,4 miliarde provin de la instituțiile UE, dar și 2 miliarde de la Banca Europeană de Investiții.

”Este remarcabil faptul că SUA oferă mult mai mult decât întreaga UE, în a cărei vecinătate imediată se declanșează războiul”, a declarat Christoph Trebesch, director de cercetare la Institutul Kiel și autorul principal al studiului, într-un comunicat.

Cu toate acestea, Tracker arată, de asemenea, că atunci când comparăm asistența oferită economiei Ucrainei, SUA coboară de la primul la locul 6, micuța Estonie dovedindu-se mai puternică.

Se crede că contribuția Tallinnului în primele săptămâni ale războiului a fost de aproape 0,8% din producția sa economică. Micul stat baltic de 1,3 milioane de locuitori a avut un PIB de aproximativ 30,65 miliarde de dolari în 2020, potrivit Băncii Mondiale.

Polonia s-a clasat din nou pe locul doi, sprijinul acordat Ucrainei fiind echivalentul a aproape 0,18% din PIB-ul său, iar Lituania, Slovacia și Suedia completând primele cinci locuri. Între timp, contribuția SUA a ajuns la puțin sub 0,4% din PIB-ul său, care a ajuns la 84,75 trilioane de dolari în 2020.

Apropierea geografică de Ucraina pare să joace un rol major în angajamentul țărilor din Europa de Est”, spune Trebesch.

Tracker are limitări, a recunoscut autorul, semnalând, de exemplu, că nu poate ”oferi o imagine completă, deoarece ajutorul militar acordat Ucrainei, în special, nu este întotdeauna transparent”.

De asemenea, nu include alte tipuri de sprijin, inclusiv cel legat de costul ajutorării refugiaților.

Peste 4,9 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul atacului Rusiei, conform ONU. Țările învecinate i-au ajutat pe cei mai mulți, Polonia găzduind acum 2,8 milioane de refugiați, în timp ce România, Ungaria și Moldova au în total 1,9 milioane la granițele lor.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO