Căldura puternică provoacă peste 175.000 de decese anual în întreaga regiune europeană
Căldura extremă ucide cel puțin 175.000 de oameni anual în regiunea europeană, unde temperaturile continuă să crească rapid, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății.
Europa este printre regiunile cu cea mai rapidă încălzire din lume, temperaturile crescând de aproximativ două ori mai mult decât media globală.
Iar oamenii din regiunea europeană „plătesc prețul suprem” pentru căldura severă, a avertizat joi directorul OMS pentru Europa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Stresul termic este principala cauză a deceselor legate de climă în regiune”, a scris Hans Henri P. Kluge într-o declarație.
„Extremele de temperatură exacerbează afecțiunile cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, respiratorii și cerebro-vasculare, sănătatea mintală și afecțiunile legate de diabet.”
Regiunea europeană a OMS include 53 de țări din Europa și Caucaz, împreună cu țări din Asia Centrală precum Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.
Estimările OMS arată că au existat aproximativ 489.000 de decese legate de căldură la nivel global în fiecare an între 2000 și 2019.
Regiunea europeană reprezintă 36% dintre aceste decese, sau în medie 176.040 în fiecare an. În general, decesele cauzate de căldură în regiune au crescut cu aproximativ 30% în ultimele două decenii.
Kluge a îndemnat țările să dezvolte planuri de acțiune pentru sănătatea căldurii, care reprezintă „un proces crucial de adaptare” pentru a face comunitățile mai rezistente la valurile de căldură.
În prezent, peste 20 de țări din regiune au planuri similare – dar „nu este suficient pentru a proteja toate comunitățile”, a avertizat Kluge.
Filiala OMS din Europa dezvoltă, de asemenea, o actualizare a orientărilor sale privind planul de acțiune, care ar trebui să sprijine guvernele naționale și locale în stabilirea propriilor planuri.
„Efectele negative asupra sănătății ale vremii calde pot fi prevenite în mare măsură prin bune practici de sănătate publică, așa că dacă suntem mai bine pregătiți pentru o regiune mai caldă, vom salva multe vieți, atât acum, cât și în viitor”, a spus el.