Căderile masive de zăpadă au paralizat regiuni din Europa. Un copil de 9 ani a murit

×
Codul embed a fost copiat

Ninsorile abundente s-au mutat și în Balcani. Zăpezile au acoperit zone întinse în Serbia, Bosnia şi Herţegovina sau Muntenegru.

A nins toată noaptea în zone întinse din Bosnia Herţegovina. Într-un orăşel din est, zăpezile au acoperit cu un strat gros case, maşini şi drumuri. Din cauza zăpezilor, care pe alocuri au fost de peste un metru, unele drumuri au fost blocate. 

Patru municipalităţi din sud-vestul Serbiei au introdus măsuri de urgenţă din pricina căderilor de zăpadă. Şoferii au fost avertizaţi să ţină seama de faptul că circulaţia se desfăşoară cu greutate.

Majoritatea şcolilor au fost închise, iar echipajele de intervenţie le-au distribuit locuitorilor provizii. În Muntenegru, trei oraşe de la Marea Adriatică au rămas fără curent după ce o furtună puternică a afectat sistemul de electricitate. Potrivit meteorologuilor, primele 10 zile ale lui ianuarie au fost şi cele mai reci din ultimii ani.

Citește și
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

Crucea Roşie a intervenit pentru a-i ajuta pe şoferii blocaţi pe o autostradă din sudul landului german Bavaria, iar un băiat de nouă ani a fost ucis de un copac prăbuşit. Intrarea unui hotel elveţian a fost lovită de o avalanşă, iar furtuna de zăpadă a făcut ca drumurile să fie impracticabile în Suedia şi Norvegia.

Echipele de intervenţie din Austria au fost nevoite să meargă prin zăpadă până la brâu pentru a ajunge la un practicat de snowboard în vârstă de 41 de ani care se rătăcise după ce ieşise de pe pistă în staţiunea Schlossalmbahn.

Intemperiile au luat o pauză vineri în Austria, unde stratul de zăpadă a atins trei metri în anumite regiuni. Şapte persoane şi-au pierdut viaţa în ultima săptămână şi doi turişti aflaţi în drumeţie sunt daţi dispăruţi de sâmbătă.

"Astfel de cantităţi de zăpadă la altitudini mai mari de 800 de metri se întâmplă o dată la 30 sau 100 de ani", a spus Alexander Radlherr de la Institutul Central pentru Meteorologie şi Geodinamică din Austria.

În Austria, armata a trimis elicoptere pentru a scutura zăpada din vârfurile copacilor reducând astfel riscul ca aceasta să se prăbuşească pe străzi şi căi ferate.

În Suedia, furtunile de zăpadă au devastat regiuni din nordul ţării. Pe locuri s-au înregistrat viteze record ale vântului, de 49,7 m/s, iar furtuna Storm Jan a provocat haos în localitatea Stekenjokk, la graniţa cu Norvegia.

În nordul Norvegiei, un şofer de camion a relatat vineri dimineaţă cum, împreună cu alţi şoferi, au rămas blocaţi pe un drum de munte de joi, ora 17:00 (16:00 GMT). Magnar Nicolaisen a povestit pentru postul public de televiziune NRK că a dormit în cabina camionului pe timpul nopţii, iar ceilalţi participanţi la trafic au fost nevoiţi să rămână în maşini.

Condiţiile atmosferice au fost deosebit de periculoase în Bavaria, unde, potrivit posturilor locale de televiziune, zăpada a paralizat viaţa publică.

Transporturile feroviare au fost grav afectate în sudul şi estul landului, iar circulaţia rutieră a fost blocată din cauza porţiunilor alunecoase şi a copacilor prăbuşiţi.

Un băiat de nouă ani a fost ucis în apropiere de Munchen când un copac s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii. A fost găsit după 40 de minute, dar salvatorii nu l-au putut resuscita.

Două porţiuni ale autostrăzii A8 au fost închise în sud-est, iar şoferii şi-au petrecut noaptea la un popas de lângă Rosenheim. Crucea Roşie din Bavaria şi o agenţie guvernamentală a venit în ajutorul automobiliştilor.

Drumurile din regiunea Berchtesgaden în apropierea graniţei cu Austria au fost blocate, iar armata a trimis circa 200 de militari pentru a-i ajuta pe oamenii prinşi în zăpadă.

Vremea s-a mai domolit vineri, dar sunt aşteptat alte ninsori sâmbătă noapte. Circa 90 de zboruri au fost anulate pe aeroportul din Munchen, iar traficul aerian a fost perturbat şi la Frankfurt.

În Elveţia, o avalanşă a lovit un hotel-restaurant, rănind trei persoane. Potrivit presei locale, avalanşa a avut o lăţime de 300 de metri şi a coborât dinspre Schwägalp.

Salvatorii au cercetat vineri zona pentru a se asigura că nu a rămas nimeni prins în zăpadă în vecinătatea hotelului Säntis.

Mai multe maşini şi un autobuz au rămas îngropate în zăpadă.

Unul dintre oaspeţii cazaţi în hotel a apus că, iniţial, a crezut că zăpada cade de pe acoperiş.

"A fost un zgomot masiv, iar partea din spate a restaurantului a fost înghiţită de o masă mare de zăpadă", a spus oaspetele pentru Tagblatt.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.

Analiză: Utilizarea hardware bazat pe AI în centrele de date poate creşte de peste zece ori emisiile de CO2
Analiză: Utilizarea hardware bazat pe AI în centrele de date poate creşte de peste zece ori emisiile de CO2

Utilizarea de hardware axat pe Inteligenţa Artificială (AI) în centrele de date la nivel global, fără inovaţii în domeniul energetic şi tehnologic, va conduce la o creştere de peste zece ori a emisiilor de CO2, până în 2030, relevă o analiză Accenture.

Un oficial occidental pune la îndoială faptul că Rusia ar fi lansat o rachetă balistică intercontinentală împotriva Ucrainei
Un oficial occidental pune la îndoială faptul că Rusia ar fi lansat o rachetă balistică intercontinentală împotriva Ucrainei

Armata ucraineană a susţinut joi că o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) rusească a lovit Dnipro, dar afirmaţia este negată de un oficial occidental care a declarat pentru ABC News că atacul nu pare să fi fost efectuat cu o astfel de armă.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia
Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant pentru crime de război în Gaza.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.