Cadavre carbonizate găsite îmbrățișate în infernul din Grecia. ”Flăcările ne ardeau spatele”
Relatări sfâșietoare în urma tragediei de proporţii biblice aşa cum sunt descris incendiile care au cauzat în ultimele ore ore zeci de morţi şi sute de răniţi, relatează BBC.
Pompierii continuă miercuri să caute persoane blocate în case sau în maşini carbonizate în împrejurimile staţiunilor Mati şi Rafina. Un primar local susține că sunt cel puţin 77 de morţi însă numărul lor ar putea creşte, mai ales că sunt căutaţi cei daţi dispăruţi după ce au intrat în mare de teama focului.
Catalogat drept o ”tragedie naţională” de presă elenă, dezastrul a avut loc luni după-amiaza, după ce incendiul a izbucnit pe muntele din apropierea Pendeli şi a fost alimentat de rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră, răspândindu-se rapid şi invadând Mati, la 40 de kilometri Atena, şi arzând sute de locuinţe.
Un tată, Yiannis Philippopoulos, a povestit la o televiziune din Grecia că gemenele sale, în vârstă de 9 ani, sunt dispărute. A spus că le-a văzut pe cele două, Sophia şi Vasiliki, la TV fiind salvate de o barcă de pescuit, dar nu a mai auzit de ele sau de bunicii care le însoţeau.
Primarul din Rafina, Evangelos Bournous, a spus pentru BBC că numărul morţilor ar putea trece de 100.
Patrulele de coastă au scanat malul mării în căutare de supraviețuitori şi cadavre, în timp ce echipe de salvare au verificat la sol case şi maşini.
În tragedie a fost afectat şi un turist britanic care s-a ales cu arsuri.
Îmbrăţişarea finală
Marţi au fost găsite pe o stancă cadavrele a 26 de persoane - adulţi şi copii are au murit aparent îmbrăţişaţi.
”Au încercat să găsească un drum de scăpare însă ei şi copii lor nu au reuşit la timp. Instictiv, văzând finalul aproape, s-au îmbrățișat” a povestit Nikos Economopoulos, șeful Crucii Roșii din Grecia.
Luni noapte, sute de pompieri s-au luptat cu flăcările alimentate de vântul care a bătut şi cu 100km/h.
Premieryl Tsipras a declarat doliu național și stare de urgență în Attica. Italia, Germania, Polonia și Franța au trimis ajutoare sub formă de avioane care să lupte cu flăcările, Spania și Cipru au oferit şi ele asistență. Miercuri dimineaţa două aeronave MApN au plecat spre Grecia pentru sprijin.
Tragedie de proporţii biblice
”Ne ardeau spatele şi am sărit în apă” a relatat un supravieţuitor - Kostas Laganos. George Vokas a cărui familie a scăpat, a spus pentru BBC News că două femei pe care a încercat să le ajute au murit. ”Vorbim de o catastrofă de proporţii biblice” a spus el.
Cadavre carbonizate se însiruiau la 15 metri de mare în Mati a relatat fotograful Pantelis Saitas.
”Am văzut flăcările în faţa ferestrei hotelului, am crezut că va exploda”, a povestit Alina Marzin, în vârstă de 20 de ani, o turistă din Wuppertal (Germania) care se afla în Hotelul Capo Verde la Mati, luni seara, împreună cu părinţii şi fratele său.
Ei au fost evacuaţi câteva ore mai târziu şi transferaţi în portul Rafina, la bordul unor nave de patrulare aparţinând Poliţiei Portuare.
Aproximativ 100 de pompieri, ajutaţi de poliţie şi zeci de voluntari au continuat marţi să caute eventuale victime în această zonă din Atica cuprinsă de flăcări.
Sute de ingineri de la Ministerul Transporturilor şi din regiune au început să înregistreze pagubele.
”Mă tem că ar putea să existe alte victime şi dispăruţi, mai ales persoane în vârstă”, a declarat pentru AFP un consilier municipal din Rafina, Myron Tsagarakis.
Un belgian se află între victime, potrivit lui Didier Reynders, ministrul belgian de Externe, dar şi o poloneză şi fiul ei, potrivit Varşoviei.
Steaguri în bernă
Supravieţuitori au petrecut ore de angoasă, într-un nor de cenuşă, la malul apei, în aşteptarea salvatorilor. Cel puţin şase s-au înecat.
Aproximativ 715 persoane au fost evacuate cu nave militare sau private până lîn portul Rafina.
”Astăzi Grecia este în doliu”, a declarat premierul Alexis Tsipras, anunţând, într-un discurs televizat către naţiune, trei zile de doliu naţional. Steagurile vor rămâne în bernă până vineri.
Preşedinţia a anulat festivităţi în vederea sărbătoririi, marţi, a întoarcerii la democraţie în Grecia, în iulie 1974. Ministerul Finanţelor a deblocat 20 de milioane de euro ”pentru a aborda nevoi iminente ale primăriilor şi cetăţenilor afectaţi”.
Un purtător de cuvânt al Guvernului a anunţat exonerări de la taxa funciară pe 2018 a cetăţenilor şi familiilor afectate, dar şi indemnizaţii.
Un oraş plin de pini, Mati a fost cel mai afectat din cauza ”unei înaintări fulgerătoare a focului în ţesutul urban”, a declarat o purtătoare de cuvânt a serviciului de pompieri, Stavroula Maliri.
”Mati nu mai există”, a declarat primarul din Rafina, Evangelos Bournous, înregistrând ”peste 1.000 de clădiri şi 300 de maşini” avariate.
Marţi seara, în sectorul Mati, ”focul evolua fără front activ, cu focare dispersate”, potrivit pompierilor.
Însă alt front a reizbucnit în Kineta, în vestul Aticăi, unde luni au avut loc pagube, dar nu victime. Trei noi localităţi din Kineta ”au fost evacuate ca măsură de protecţie”, potrivit unui reprezentant al pompierilor.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: BBC
Etichete: foc, incendiu, grecia, morti, incendiu grecia, cadavru,
Dată publicare:
25-07-2018 11:34