Burkina Faso declară două zile de doliu după ce 41 de oameni au fost uciși de jihadiști

Ultima actualizare: 26-12-2021 16:18
burkina faso
Getty

Crimele au loc pe fondul escaladării violenței în regiune, unde o insurgență islamistă de patru ani a dus la mii de morți, relatează The Guardian.

Autoritățile din Burkina Faso au decretat o perioadă de doliu de două zile după ce presupuși militanți au ucis cel puțin 41 de membri ai poliției civile.

O coloană de luptători civili din cadrul Voluntarilor pentru Apărarea Patriei (VDP), un grup pe care guvernul îl finanțează și îl antrenează pentru a-i reține pe insurgenții islamiști, a fost atacat joi în timp ce străbătea o zonă îndepărtată din nordul provinciei Loroum, au anunțat autoritățile sâmbătă.

Aceasta a fost una dintre cele mai grele pierderi pe care le-a suferit poliția civilă până în prezent și a avut loc la o lună după un atac asupra unui post de jandarmerie, unde 53 de persoane și-au pierdut viața – cea mai gravă lovitură asupra forțelor de securitate burkinabe din ultimii ani.

În aceste circumstanțe dureroase și ca un omagiu adus curajoșilor VDP și civililor care au căzut în apărarea patriei, președintele Burkina Faso decretează o perioadă de doliu național de 48 de ore, începând de duminică”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Alkassoum Maiga, într-un comunicat.

Autoritățile s-au confruntat cu proteste repetate în ultimele luni din cauza eșecului lor perceput de a stopa o insurecţie islamistă care a ucis mii de oameni în regiunea Sahel din Africa și a forțat peste un milion de oameni să-și părăsească casele.

Militanții legați de Al-Qaida și Statul Islamic au provocat pierderi grele armatelor din regiune, ucigând soldați în Burkina Faso, Niger și Mali aproape în fiecare săptămână în atacuri dispersate.

Armata Burkinabe a declarat că aproximativ 100 de militanți au fost uciși la începutul acestei luni într-o ofensivă comună care a implicat sute de trupe din Burkina Faso și Niger, care au confiscat și arme, dispozitive explozive improvizate și sute de motociclete.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO