Buncarul anti-nuclear care a fost transformat in muzeu si poate fi vizitat de oricine. Cum arata in interior
In capitala Albaniei, un fost buncar anti-nuclear, candva obiectiv secret, poate fi de acum vizitat de curiosi. Si asta pentru ca a fost redeschis ca muzeu dedicat persecutiilor din perioada comunista.
La Tirana, in piata Ministerului de Interne, "rasare" o cupola de beton, cu un foisor de supraveghere alaturi. Este intrarea in buncarul construit intre 1981 si 1986 pentru a-i adaposti pe inaltii oficiali din ministerul de Interne si din politia politica in cazul unui atac nuclear. Are o suprafata de o mie de metri patrati si ziduri de beton armat, groase de doi metri.
Acum, orice vizitator poate pasi in locul devenit muzeu, unde sunt expuse fotografii si obiecte reprezentative pentru represiunea politica. O suta de mii de albanezi, considerati dusmani ai regimului comunist, au fost prigoniti intre 1945 si 1991.
Daca securitatea albaneza se ocupa de opozantii interni reali sau - cei mai multi dintre ei - inchipuiti, dictatorul Enver Hodja se temea si de o agresiune externa. Care, credea paranoicul lider comunist, putea veni atat din partea imperialistilor americani, cat si din partea URSS. Asa a ajuns Albania sa fie impanzita de 150 de mii, dupa unele surse chiar 700 de mii de cazemate si buncare de toate dimensiunile.