Aproape 1.000 de romani au venit sa vada Palatul Primaverii. Primele imagini cu resedinta de lux a sotilor Ceausescu

×
Codul embed a fost copiat

O cladire cu 80 de camere, piscina, spa, salon de coafura si buncar in subteran. Asa ar putea fi descris in cateva cuvinte palatul luxos in care Nicolae si Elena Ceausescu au locuit timp de 25 de ani, alaturi de copiii lor.

Candelabre de cristal de Murano, covoare de matase indiana, tablouri apartinand unor pictori romani, dar si o crama, o sala de cinema si o sera au putut fi admirate de cei care au vizitat sambata Palatul Primaverii, fosta resedinta a familiei Ceausescu.

Resedinta spatioasa are un decor interior luxos si confortabil, iar mai multi vizitatori au fost impresionati. "Nu ma gandeam niciodata ca se poate asa. Tot luxul acesta in care putea sa traiasca o familie si cum traiam noi". "Cand lumea era in saracie, iata in ce lux traiau". "Noi mancam oase si ei traiau in lux" - au fost opiniile mai multor vizitatori.

Aproape o mie de romani s-au grabit sa vada in premiera Palatul Primaverii din Capitala: resedinta familiei Ceausescu a devenit de sambata un obiectiv touristic important.

Citește și
Alba Iulia
Planul de reabilitare a unei bijuterii arhitecturale cu istorie. In ce stare a ajuns resedinta lui Mihai Viteazu
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ei au fost indrumati de ghizi aflati in fiecare incapere din imobil, acestia povestind franturi din istoria familiei Ceausescu si dand explicatii despre diverse obiecte.

"Robinetii nu sunt de aur masiv, sunt auriti. Instalatorul familiei, nea Pavel, mergea anual la Monetaria Statului ca sa le sufle cu aur." explica ghidul.

Reporter: "Cum vi se pare? E luxul acela orbitor despre care se vorbea?"
Vizitator: "Domnule, constat ca dictatorul nostru a trait modest si a fost patriot. Ce e facut aici e facut in tara."

In holul principal, vizitatorii au putut sa admire o fantana bordata cu mozaic de Murano, delimitata de doua vase de Sevres, dar si o tapiterie flamanda, cu peisaje cu arbori, plante si flori.

Au fost prezentate si apartamentele membrilor familiei Ceausescu, dotate cu candelabre din sticla de Murano, arcade de marmura, mobilier de tip renascentist sau in stil Ludovic al XVI-lea si al XV-lea.

Livingul si sufrageria casei au usile capitonate cu piele de bizon, vesela folosita la micul dejun era romaneasca, din portelan de Cluj, iar tacamurile din alpaca argintata.

Oamenii au fost interesati de salonul din apartamentul comun al sotilor Ceausescu, dotat cu mobilier din lemn masiv cu elemente ornamentale aurite, dar si de robinetele aurite aflate in dotarea bailor, multi intreband daca acestea sunt de metal pretios.

Aproape ca nu e vizitator care sa nu isi fi dorit sa vada nu doar baia, ci si dormitoarele familiei. Valentin, Zoe si Nicu aveau propriile apartamente, in timp ce parintii lor aveau un dormitor comun si unul in care dormea separat Elena Ceausescu.

Legendele securitatii spun ca Nicolae Ceausescu a primit vestea ca Cehoslovacia a fost invadata de la generalul Pacepa, chiar in biroul vilei.

"Nicolae Ceausescu, din dorinta de a se perfectiona, lua lectii de romana, matematica si politologie." explica ghidul.

Aproape toate incaperile sunt tapetate cu matase si peste tot sunt tablouri valoroase de pictori contemporani, in special romani.

Reporter: "Tablourile erau proprietatea personala?"
Ghid: "Nu, erau pe inventar. Nu i-a apartinut nimic."

La Palatul Primaverii, Ceausescu a avut singura vizita oficiala din partea lui Nixon.

In dulapuri, pe etajere cutiile sigilate in care se afla camasi scrobite asteapta parca si astazi sa fie imbracate de fostul presedinte. La fel si pantofii, celebrii pantofi ai Elenei Ceausescu.

Inainte de 1989, accesul muritorilor de rand in cartierul Primaverii era strict interzis, cu atat mai putin aveau voie sa se apropie de resedinta sotilor Ceausescu. Astazi, pentru 30 de lei, pret de 45 de minute puteti vedea in ce lux orbitor au trait Elena si Nicolae Ceausescu.

Crama, sala de cinema, sera si piscina au mai fost puncte de atractie pentru vizitatori, dar si frizeria, coaforul, sauna si sala de tratamente.

Crama este compusa dintr-un bar cu mobilier eclectic, iar sala de cinema este utilata pentru functia de proiectare si vizionare a filmelor, avand peretii cu tapet matlasat cu matase bej aurie.

Sera adaposteste plante exotice, iar mozaicul principal care infrumuseteaza spatiul intruchipeaza "Zeitati ale belsugului". In piscina, captusita cu mozaic, a fost organizata o expozitie de fotografii din viata privata a sotilor Ceausescu.

Garderoba, formata din trei camere si care cuprinde piese vestimentare care au apartinut Elenei si lui Nicolae Ceausescu, a suscitat interesul oamenilor, acestia interesandu-se daca hainele sunt romanesti si daca au fost purtate de cuplul Ceausescu.

Resedinta va putea fi vizitata in fiecare saptamana de miercuri pana duminica, insa trebuie sa va programati in avans pe internet sau prin telefon. Biletele costa intre 15 si 30 de lei, iar intrarea este gratuita pentru prescolari si veterani.

Vasile Dincu: “Cred ca nivelul de nostalgie, pe care il observam in sondajele noastre de opinie, mi se pare destul de mare. Va putea sa dispara cu timpul pe masura ce oamenii vor incepe sa cunoasca, sa inteleaga”

Vicepremierul Vasile Dincu a afirmat la deschidere ca acesta este un prim experiment de succes de reconstructie a societatii romanesti ca societate transparenta in privinta prezentului si trecutului.

"Foarte multe dintre greselile prezentului vin din trecut si eu cred ca, atunci cand vorbim de perioada neagra a dictaturii ceausiste, atunci cand vorbim de o perioada neagra pentru societatea democratica din Romania, trebuie in primul rand sa cunoastem ce s-a intamplat atunci", a declarat Vasile Dincu.

Potrivit vicepremierului, nivelul de nostalgie fata de perioada comunista va putea sa dispara cu timpul cand oamenii vor incepe sa cunoasca trecutul si sa-l inteleaga.

"Cred ca natiunile trebuie sa faca o gestiune sociala a trecutului, prin programe educationale, de transparenta, pentru ca ascunzand numai, respingand emotional ceea ce s-a intamplat nu rezolvam problema. Cred ca nivelul de nostalgie, pe care il observam in sondajele noastre de opinie, mi se pare destul de mare. Va putea sa dispara cu timpul pe masura ce oamenii vor incepe sa cunoasca, sa inteleaga. Aceasta este o dovada ca trebuie sa ne asumam istoria.", a adaugat Dincu.

La randul sau, ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru, a subliniat ca aceasta casa trebuie sa fie deschisa publicului larg care "trebuie sa faca pace cu istoria".

Nu rata galeria foto!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Palatul Primaverii din Bucuresti, fosta resedinta a sotilor Ceausescu, va fi deschis publicului
Palatul Primaverii din Bucuresti, fosta resedinta a sotilor Ceausescu, va fi deschis publicului

Palatul Primaverii va fi deschis de sambata si publicului. Anuntul a fost facut de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, pe pagina sa de Facebook.

Planul de reabilitare a unei bijuterii arhitecturale cu istorie. In ce stare a ajuns resedinta lui Mihai Viteazu
Planul de reabilitare a unei bijuterii arhitecturale cu istorie. In ce stare a ajuns resedinta lui Mihai Viteazu

Resedinta lui Mihai Viteazu, o bijuterie arhitecturala, isi va recapata stralucirea de altadata.

Lista RA-APPS de protocol: 14 complexe, vile, crame, elicopter si popicarie
Lista RA-APPS de protocol: 14 complexe, vile, crame, elicopter si popicarie

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat va pastra in baza de reprezentare si protocol 14 vile si complexe rezidentiale, dintre care in centrul Capitalei vor fi Palatul Primaverii si doar vilele Lac 1, Lac 2 si vila Dante.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.