Bulgaria refuză să semneze acordului de securitate cu Ucraina. Fostul premier Borissov și-a schimbat brusc poziția
Boyko Borissov, fostul prim-ministru bulgar și lider al partidului GERB, afiliat PPE, nu mai susține semnarea unui acord bilateral de securitate cu Ucraina, după ce interimarul a cerut parlamentului să se pronunțe asupra acestei chestiuni.
Decizia parlamentului bulgar a venit după ce Boyko Borissov (foto), fost prim-ministru și lider al partidului GERB (Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), care susținuse anterior inițiativa, și-a schimbat poziția.
Prim-ministrul interimar al Bulgariei, Dimitar Glavchev, a promis în octombrie să se alăture țărilor care au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina.
Se aștepta ca Glavchev să semneze acordul cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul vizitei acestora la Bruxelles pe 19 decembrie, însă guvernul interimar a refuzat și a solicitat un mandat din partea parlamentului, unde partidul GERB al lui Borissov deține cele mai multe locuri, notează Ukrainska Pravda, care citează Euractiv.
Doar șase dintre cele 27 de state membre ale UE - Bulgaria, Ungaria, Austria, Slovacia, Malta și Cipru - nu au semnat acordul.
„Acum șase luni, am fi susținut categoric un astfel de acord”
De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, partidul GERB a sprijinit asistența militară pentru Ucraina, iar Borissov însuși a subliniat adesea acest sprijin ca dovadă a poziției pro-occidentale a partidului său.
„Acum șase luni, am fi susținut categoric un astfel de acord”, a declarat Borissov, adăugând că astăzi un astfel de sprijin este egal cu „a cumpăra o fabrică pe 9 septembrie”.
Expresia populară corectă este „a cumpăra o fabrică pe 8 septembrie”, ceea ce înseamnă a face o afacere foarte proastă. La 9 septembrie 1944, armata sovietică a ocupat Bulgaria, ceea ce nu a fost de bun augur pentru proprietarii de fabrici.
Borissov a explicat că motivul a fost creșterea discuțiilor în Europa și în SUA cu privire la obținerea păcii în Ucraina.
El a adăugat că „vom lucra pentru un proces de reconstrucție sau de pace” în Ucraina, dar a subliniat că ar trebui să fie un guvern regulat care „semnează un tratat care este reciproc avantajos”.
Borissov nu a explicat ceea ce a considerat a fi lipsa de beneficii reciproce a acordului propus. Întrebat cum ar putea un guvern obișnuit, din care face parte Partidul Socialist Bulgar (BSP), să semneze un acord de cooperare militară cu Ucraina, Borissov a spus că „dacă acordul este reciproc avantajos, nicio parte nu se va opune”.
BSP se opune oricărei asistențe militare pentru Ucraina. În ciuda numărului său modest de deputați (20 din 240), BSP ar putea deveni un partener de coaliție important într-un guvern condus de GERB.
Altfel, Bulgaria se află de mai mulți ani în criză politică din cauza incapacității parlamentului de a forma un guvern stabil, ceea ce a dus la șapte alegeri anticipate în țară în ultimii patru ani, mai notează sursa citată.