Marea Britanie și UE, comparate cu doi arici. BREXIT-ul ar urma să fie fără acord


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 21 Septembrie 2018 19:49
Categorie: Stiri externe

Problema Brexitului s-a dovedit din nou prea dificilă pentru șefii statelor din Uniunea Europeană la summitul informal de la Salzburg.

Negocierile nu au adus vreun progres, iar la Londra tot mai multe voci par resemnate cu ideea că Marea Britanie va părăsi Uniunea fără vreun acord.

Comerțul între cele două părți și granița irlandeză sunt subiectele spinoase, și aparent, fără rezolvare.

Cu 6 luni rămase până când Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, în martie anul viitor, cele două părţi sunt în continuare inflexibile. Pe de-o parte, premierul Theresa May doreşte un parteneriat economic, care să garanteze libera circulaţie a mărfurilor între ţara ei şi Uniunea Europeană. Iar parteneriatul ar rezolva şi cealaltă problemă: granita irlandeză.

Theresa May: "În chestiunea parteneriatului economic, nu există vreo soluţie care să rezolve problema granitei cu Irlanda de Nord, şi care să nu aibă la baza libera circulaţie a bunurilor"

Din Irlanda de Nord - parte a Regatului Unit, către Irlanda, care va rămâne în UE, se exporta bunuri în valoare de aproape 4 miliarde de euro/an. Iar ideea reintroducerii unei frontiere "dure", aşa cum a fost numită, contravine acordului de la Belfast din 1998, care a încheiat zeci de ani de violente în cele două teritorii şi care prevede absenta graniţelor şi a punctelor de control între cele două Irlande. Liderii europeni au respins categoric planul doamnei May.

Donald Tusk: " Planul economic propus nu poate funcţiona, nu în ultimul rând pentru că risca să submineze Piaţa Unică"

Iar preşedintele Franţei nu şi-a ascuns temerea că un aşa numit "soft Brexit" le-ar putea da şi altora idei.

Emmanuel Macron: "
Cei care spun că poţi trăi uşor fără Europa, că totul va fi bine şi că asta va aduce o groază de bani sunt nişte mincinoşi".

Mai poet, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a comparat Uniunea Europeană şi Marea Britanie cu... doi arici îndrăgostiţi.

Jean-Claude Juncker: "Trebuie să fim atenţi, ca doi arici îndrăgostiţI. Când doi arici se îmbrăţişează, trebuie să fie atenţi să nu se rănească", a declarat el pentru presă austriacă.

Propunerile Theresei May fac parte din aşa-numitul Plan de la Chequers, şi el rezultatul unor negocieri dure cu membrii propriului partid Conservator. Acum, şi acest document este în pericol.

David Davis: "Tot mai mulţi membri ai Parlamentului se hotărăsc să voteze împotriva planului. Aşa că îi va fi foarte greu să îl treacă prin Parlament".

În paralel, tabăra celor care doresc rămânerea în Uniunea Europeană fac presiuni pentru.. un al doilea referendum. Ideea a fost evocata şi la summitul din Austria.

Premierul maltez Joseph Muşcat a declarat că există chiar un sprijin 'aproape unanim' al liderilor europeni pentru organizarea unuei noi consultări populare în acest sens.

Tags: brexit, theresa may, ue,

Theresa May, către liderii UE: ”Este inacceptabilă respingere planului de Brexit fără alternative”
Theresa May: Marea Britanie se va pregăti pentru ieşirea din UE fără niciun acord
VIDEO PROTVPLUS.RO
Dragoș Bucur, surpriză inspirată din filmele western pentru Eduard

07:14
Povestea emoționantă a lui Eduard, un băiețel de opt ani imobilizat în scaun cu rotile pe viață

05:05
Revista Beau Monde a aniversat 18 ani de la apariție. Cătălin Măruță, gazda evenimentului

04:59
În calitate de ce va fi invitat Jeremy la nunta Carolinei

03:11
România, o nouă istorie pentru o nouă națională! Cucerim nordul! România U21 – Finlanda U21, joi de la ora 20:00, ÎN DIRECT la PRO TV! Bucurați-vă de fotbal!

00:30
Istoria EURO 2020 nu se scrie fără noi la București! Pe 15 noiembrie, România – Suedia se vede în direct la PRO TV de la ora 21:45!

00:30
Cu Amalia Năstase, fosta soție a lui Ilie Năstase, pe urmele copilăriei

06:11
Simina, fosta soție a lui What's Up, face dezvăluiri la câteva luni de la divorț

Simina: "Cred că într-o zi vine o întrebare dacă este iubire sau obișnuință"


13:55
Accidentele rutiere, tot mai dese în ultimii ani

"Un moment de neatenție la volan poate crea traume ireparabile în familie"


12:16
Daniela Gyorfi, despre operațiile estetice

"Această medicină este o chirurgie și are niște consecințe pozitive, dar poate avea riscuri și complicații"


18:44