Theresa May: Marea Britanie se va pregăti pentru ieşirea din UE fără niciun acord

Theresa May

Premierul britanic Theresa May a declarat joi că dacă nu va reuşi să obţină un acord acceptabil pentru ţara sa la negocierile cu UE privind Brexitul, atunci Marea Britanie se va pregăti pentru ieşirea din UE fără niciun acord, relatează Agerpres.

Theresa May a ținut să asigure totuşi că va prezenta în curând blocului comunitar o nouă propunere privind frontiera irlandeză, capitol care, alături de viitorul relaţiilor economice dintre Marea Britanie şi UE, împiedică deocamdată convenirea unui acord, relatează Agerpres, citând AFP.

Theresa May a făcut aceste precizări la conferinţa de presă ce a urmat summitului european informal desfăşurat miercuri şi joi la Salzburg, reuniune la care liderii europeni au respins propunerile Londrei privind frontiera irlandeză şi relaţiile economice post-Brexit, ei invocând faptul că acceptarea acestor propuneri ar afecta integritatea pieţei unice europene.

"Dacă nu va exista o înţelegere asupra unui acord acceptabil pentru Marea Britanie, atunci ne vom pregăti pentru un "no deal", adică ieşirea din UE fără niciun acord, a afirmat şefa executivului britanic. Totodată, ea şi-a exprimat și speranţa că un acord încă este posibil şi a promis că va avansa o nouă propunere privind frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, fără să ofere, însă, detalii despre aceasta.

"Bine, vom vedea care va fi noua noastră propunere (...) Dar ceea ce vreau să fie clar este ce am spus consecvent, şi anume că trebuie să ne asigurăm că nu se va face nimic care să separe Irlanda de Nord de restul Regatului Unit", a indicat Theresa May.

Citește și
Emmanuel Macron
Îndemnul lui Macron pentru liderii europeni în negocierile pentru Brexit
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Ea a mai anunţat că nu a primit din partea UE vreo contrapropunere acceptabilă pentru Marea Britanie şi că planul Londrei privind Brexitul, aşa-numitul 'plan de la Chequers', este singurul pe masă din punctul de vedere al guvernului britanic.

Pe de altă parte, Theresa May a respins, încă o dată, posibilitatea organizării unui al doilea referendum privind Brexitul.

Declarația prim-ministrului britanic o contrazis-o astfel pe cea a Secretarului Trezoreriei, Mel Stride, de miercuri. Acesta, într-un interviu pentru Sky News, a recunoscut public că opţiunea unui al doilea referendum este luată în calcul.

Planul de la Chequers este criticat în Marea Britanie, atât de partizanii unui "Hard Brexit" (Brexit dur), tabăra care dorește o ruptură totală de UE, cât şi de susţinătorii unui ”Soft Brexit” (Brexit uşor), care pledează pentru păstrarea cât mai multor legături cu Uniunea Europeană după ieşirea efectivă din blocul comunitar.

Planul are în vedere păstrarea unor relații strânse cu UE în privința comerțului cu mărfuri relaţii după ieşirea oficială din blocul comunitar, la 29 martie 2019. Propunerile sunt, însă, mai restrictive la capitolul servicii, capitol ce vizează în special centrul financiar londonez - cel mai performant sector economic al Regatului Unit.

UE consideră că propunerile din acest plan pun în discuţie însăşi integritatea pieţei europene unice.

În chestiunea frontierei irlandeze, atât Londra cât şi Bruxelles-ul se opun restabilirii controalelor la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, ceea ce ar ameninţa fragilul acord de pace nord-irlandez. Însă nici nu reuşesc să cadă de acord asupra modalităţilor de soluţionare a acestui capitol.

Uniunea a cerut Marii Britanii să aibă în vedere un aşa-numit plan de "backstop" (sau "plasă de siguranţă"), care să se aplice în situația în care nu se va reuşi găsirea unei soluţii mai bune. Guvernul condus de Theresa May se teme că un plan de "backstop" - care ar menţine Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană - ar putea compromite integritatea teritorială a Regatului Unit.

Dacă nu se va ajunge la o înţelegere cuprinzătoare, pe 29 martie 2019 Marea Britanie ar urma să iasă din UE fără niciun acord.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat miercuri că va convoca un summit european pentru 17-18 noiembrie cu scopul finalizării acordului cu Marea Britanie privind Brexitul. Pentru ca joi, oficialul european să precizeze că desfăşurarea acelui summit este condiţionată de obţinerea unor progrese în cele două chestiuni principale care împiedică acum stabilirea unui acord, anume problema frontierei irlandeze şi a viitoarelor relaţii comerciale.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Donald Tusk, despre BREXIT: Planul premierului Theresa May nu va funcționa
Donald Tusk, despre BREXIT: Planul premierului Theresa May nu va funcționa

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi că planul de parteneriat al Marii Britanii cu UE, propus de premierul Theresa May după BREXIT, nu va funcționa.

Îndemnul lui Macron pentru liderii europeni în negocierile pentru Brexit
Îndemnul lui Macron pentru liderii europeni în negocierile pentru Brexit

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a precizat că Uniunea Europeană ar trebui să reziste apelurilor la compromis cu privire la Brexit ale prim-ministrului britanic Theresa May, relatează The Guardian.

Oficial britanic: Ar putea fi organizat un al doilea vot pentru Brexit
Oficial britanic: Ar putea fi organizat un al doilea vot pentru Brexit

Theresa May ar putea fi nevoită să organizeze un nou referendum pentru Brexit în situaţia în care planul ei va fi respins din nou de Uniunea Europeană, relatează The Independent, citând-ul pe Mel Stride, Secretarul Trezoreriei britanice.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.