Brexit. Comisia Europeană lansează o procedură de infringement împotriva Marii Britanii. Reacția Londrei
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi că executivul european a lansat o procedură de infringement la adresa Regatului Unit, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere.
''În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Acesta este prima etapă într-o procedură de infringement'', a declarat Ursula von der Leyen.
''Acest proiect de lege este prin natura sa o încălcare a obligaţiei de bună credinţă incluse în Acordul de retragere'', a adăugat şefa executivului comunitar.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Londra are la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a răspunde scrisorii executivului UE.
În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus ''atingere gravă încrederii'', subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.
Legea privind piaţa internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.
Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.
Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Londra îşi apără poziţia, dar va răspunde în termenul 'dorit' de Comisie
Guvernul britanic şi-a apărat joi proiectul de lege privind piaţa internă, după ce Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Regatului Unit, Londra dând asigurări că va răspunde ''în intervalul dorit'' la scrisoarea executivului comunitar, transmit AFP, Reuters şi dpa.
''Noi am prezentat clar motivele care au făcut necesară introducerea măsurilor referitoare'' la Irlanda de Nord, a declarat un purtător de cuvânt al executivului de la Londra, invocând nevoia de ''a proteja integritatea pieţei interne a Regatului Unit''.
''Trebuie să creăm o plasă de siguranţă juridică pentru a proteja integritatea pieţei interne a Regatului Unit, pentru a asigura că miniştrii îşi pot respecta întotdeauna obligaţiile faţă de Irlanda de Nord şi pentru a proteja ceea ce s-a câştigat din procesul de pace'', a adăugat el.
Sursa: Agerpres
Etichete: Marea Britanie, uniunea europeana, brexit,
Dată publicare:
01-10-2020 15:06