BREXIT: Premierul britanic David Cameron a anuntat ca demisioneaza. VIDEO

cover prima David Cameron

Premierul britanic David Cameron a anuntat vineri ca va demisiona din fruntea guvernului pana in octombrie, dupa ce britanicii au votat joi la referendum in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, transmite Reuters.

"Tara are nevoie de o conducere proaspata", a spus el, adaugand ca nu i se pare corect sa fie capitanul care ghideaza tara spre urmatoarea ei destinatie.

Totodata, Cameron a declarat ca noul prim-ministru va trebui sa fie cel care ia decizia activarii articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care prevede o perioada de negociere de maximum doi ani pana la iesirea efectiva a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

"Voi face tot ce imi sta in puteri, in calitate de prim-ministru, sa stabilizez nava in lunile care vor urma, dar nu cred ca ar fi corect pentru mine sa fiu capitanul acestei nave", a spus Cameron.

Premierul britanic este de parere ca, momentan, nu este nevoie de un calendar precis, "dar trebuie sa ne gandim sa avem un prim-ministru in exercitiu pana la inceperea congresului Partidului Conservator in octombrie".

Citește și
brexit- agerpres
Tabara pro-UE pierde din avans in sondaje. Mesajul lui David Cameron cu 2 zile inainte de referendum: "Totul s-a sfarsit!"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Totusi, Cameron a apreciat ca este in interesul natiunii sa existe o perioada de stabilitate pana la desemnarea unei noi conduceri.

Seful executivului britanic a anuntat ca guvernul se va reuni luni, iar guvernatorul Bancii Angliei va face o declaratie cu privire la masurile pe care urmeaza sa le ia. Cameron a spus ca va da asigurari pietelor si investitorilor ca economia britanica este 'fundamental puternica'.

Vointa poporului trebuie respectata, a mai spus premierul britanic David Cameron, care i-a felicitat pe cei care au luat parte la campania Leave (sustinatorii iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana) si i-a invitat pe cei din tabara Remain (sustinatorii mentinerii Marii Britanii in Uniunea Europeana) sa faca sa functioneze tranzitia. Seful executivului de la Londra i-a asigurat pe britanicii care traiesc in Europa si pe europenii care traiesc in Marea Britanie ca nu va exista o schimbare imediata.

David Cameron, liderul care a dat un suflu nou Partidului Conservator

Premierul Marii Britanii, David Cameron, care si-a anuntat vineri demisia de la conducerea Guvernului, este liderul conservator care a adus un nou suflu partidului sau.

David Cameron, descendent al regelui William al IV-lea, s-a nascut intr-o familie bogata pe 9 octombrie 1966, la Londra. A crescut la Peasemore, Berkshire, alaturi de tatal sau, Ian, broker la Bursa, si de mama sa, Mary Fleur, fost judecator de pace.

La varsta de 13 ani, Cameron a fost primit la celebrul Colegiu Eton, o adevarata “pepiniera” de lideri ai Marii Britanii. Dupa aceea, a fost acceptat la Colegiul Brasenose, Oxford, pe care l-a absolvit in 1988, cu specializare in Filosofie, Stiinte Politice si Economie.

Imediat dupa absolvire, Cameron a fost angajat la Departamentul de Cercetare al Partidului Conservator, unde a lucrat timp de cinci ani.

In ziua in care urma sa aiba interviul de angajare, un reprezentant al Buckingham Palace a sunat la Partidul Conservator pentru a-l recomanda.

Potrivit Daily Mail, “recomandarea, despre care Cameron nu a stiut, a fost semn clar al masurii in care ambitiosul absolvent al Eton a fost ajutat de prieteni si rude bine plasate”.

In 1991, Cameron a inceput sa lucreze direct cu premierul din perioada respectiva, John Major, iar in anul urmator a fost promovat in functia de consilier special al ministrului de finante Norman Larmont.

Ulterior, secretarul de interne Michael Howard l-a recrutat pe Cameron in echipa sa. Tanarul politician s-a ocupat in special de relatiile cu presa.

In 1994, Cameron a iesit din politica pentru a lucra ca director in cadrul companiei media britanice Carlton Communications. A demisionat, insa, in 2001, pentru a deveni parlamentar de Witney, Oxfordshire.

In decembrie 2005, Cameron a devenit lider al Partidului Conservator. El a fost privit drept raspunsul partidului sau la Tony Blair – un lider tanar, modern, care putea sa schimbe imaginea „invechita” a partidului sau si sa il transforme din nou in formatiunea de succes care a dominat politica britanica pentru cea mai mare parte a secolului al XX-lea.

In 2010, Partidul Conservator a castigat alegerile generale, iar David Cameron a devenit cel mai tanar premier din istoria Marii Britanii. Insa, in pofida rezultatului bun, a fost nevoit sa formeze o coalitie cu liberal-democratii – prima alianta de guvernare din Regatul Unite dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

“Avem niste probleme profunde si urgente – un deficit enorm, probleme sociale profunde, un sistem politic ce are nevoie de reforma. De aceea intentionez sa formez o coalitie deplina intre conservatori si liberal-democrati. Cred ca aceasta este calea potrivita pentru a oferi tarii Guvernul puternic, stabil, bun si decent de care are atat de multa nevoie”, a declarat premierul in 2010.

“Nick Clegg si cu mine suntem amandoi lideri politici care vor sa lase deoparte diferendele de partid si sa lucram din greu pentru binele comun si pentru interesul national”, a adaugat el.

Demersul le-a dat, insa, noi argumente conservatorilor de dreapta, care nu erau de acord cu programul “liberalo-conservator” al lui Cameron si pledau pentru o agenda politica mai traditionala.

Cu toate acestea, nimeni nu a pus sub semnul intrebarii imaginea tanarului lider. Sarmul sau si capacitatea de a domina sala la conferintele de presa si la summituri a facut ca rata sa aprobare sa fie intotdeauna mult peste cea a Partidului conservator. Insa criticii s-au plans ca este greu de identificat in ce crede, mai exact, premierul.

Stilul sau relaxat, aproape patrician, si tendinta de a se inconjura de consilieri cu un parcurs politic si social similar cu al sau i-au facut pe multi sa il acuze ca nu intelege oamenii de rand, inclusiv pe cei din partidul sau, dintre care unii s-au reorientat spre Partidul Independentei (UKIP, extrema-dreapta, eurosceptic si antiimigratie).

Anul 2015, a adus o campanie electorala foarte intensa, iar sondajele anuntau ca laburistii si conservatorii se afla umar la umar. Rezultatele scrutinului au contrazis, insa, studiile de opinie, iar Cameron si partidul sau au reusit sa obtina o victorie detasata. Astfel, Cameron a ramas premier, iar Partidul Conservator a castigat inca 24 de mandate in Camera Comunelor, ajungand la 331 – majoritate clara.

Seful Guvernului nu a mai avut nevoie de o coalitie, iar toti membrii Cabinetului sunt conservatori.

Una dintre promisiunile electorale care i-au adus victoria lui Cameron a fost organizarea unui referendum privind apartenenta la UE. Initial, premierul spera sa convoace consultarea populara in 2017, dar partenerii europeni, in special Franta si Germania, care au alegeri anul viitor, l-au grabit.

Campania pentru referendum a provocat diviziuni profunde in Partidul Conservator, cu atat mai mult cu cat una dintre “stelele” formatiunii, Boris Johnson, prieten al premierului, a condus campania pentru Brexit.

Pe plan personal, viata lui David Cameron a fost departe de una usoara. In 1996, el s-a casatorit cu Samantha Sheffield, iar cuplul a avut patru copii. Cel mai mare dintre ei, Ivan, a murit la varsta de sase ani, din cauza paraliziei cerebrale si a unei forme grave de epilepsie.

Tragedia l-a transformat pe Cameron intr-un sustinator infocat al Sistemului National de Sanatate (NHS).

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
BREXIT. AP:
BREXIT. AP: "Cum poate ramane Marea Britanie in UE, desi a votat pentru iesire". Mesajul primarului Londrei

BREXIT LIVE UPDATE. Este o vineri neagra pentru democratia europeana. Spre stupefactia generala, Marea Britanie devine prima tara care decide sa paraseasca Uniunea.

Tabara pro-UE pierde din avans in sondaje. Mesajul lui David Cameron cu 2 zile inainte de referendum:
Tabara pro-UE pierde din avans in sondaje. Mesajul lui David Cameron cu 2 zile inainte de referendum: "Totul s-a sfarsit!"

Tabara care sustine ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana a pierdut o parte din avansul pe care il avea in fata taberei pro-Brexit, arata un sondaj de opinie publicat marti, relateaza Reuters.

David Cameron: Cei care vor vota sa paraseasca UE vor face o mare greseala, care va afecta Marea Britanie aproape un deceniu
David Cameron: Cei care vor vota sa paraseasca UE vor face o mare greseala, care va afecta Marea Britanie aproape un deceniu

Marea Britanie se confrunta cu o "alegere existentiala" la referendumul privind apartenenta la Uniunea Europeana de la care nu exista "cale de intoarcere", a scris duminica premierul britanic David Cameron pentru in The Telegraph.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.