Brexitul a fost amânat până pe 31 octombrie. Donald Tusk: ”Nu irosiți acest timp”
După dezbateri care au durat până joi noapte târziu, liderii Uniunii Europene au căzut de acord pentru amânarea BREXIT până pe 31 octombrie.
Şi în funcție de ce se întâmplă în parlamentul britanic, acest răgaz ar putea fi revizuit în iunie. Președintele Emmanuel Macron s-a opus oricărei amânări dincolo de 30 iunie, însă cei mai mulţi lideri ar fi fost de acord cu un răgaz până primăvara viitoare. În cele din urmă, s-a ajuns la un compromis.
Preşedintele Consiliului European Donald Tusk, a anunţat amânarea Brexitului, după mai bine de 5 ore de negocieri. Înainte de summit, Tusk evocase ipoteza unei prelungiri cu 12 luni, aşa că a părut uşor dezamăgit de noul termen.
Alegeri 2024
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
„Aceasta extensie este atât de flexibilă pe cât mă aşteptam şi un pic mai scurtă decât mă aşteptam, însă este suficientă pentru a găsi cea mai bună soluţie posibilă. Vă rog, nu irosiţi acest timp!”, a spus Tusk.
„Cred în continuare că trebuie să părăsim UE cât mai repede posibil, cu un acord. Uniunea a fost de acord ca prelungirea poate fi încheiată atunci când acordul va fi ratificat, ceea ce a fost principala mea cerere către liderii UE”, a replicat Theresa May.
În ce condiţii se vor organiza alegeri europarlamentare în Marea Britanie
Acum, mingea este în curtea Parlamentului de la Londra. Dacă aleşii NU ratifica acordul până pe 22 mai, Londra trebuie să organizeze alegeri pentru Parlamentul European.
Dacă guvernul se repliază şi poate trece prin parlament Acordul de retragere, Marea Britanie poate părăsi UE mai devreme. Este vorba de o extensie flexibilă, o flextensie. Nimeni nu se aştepta la alt rezultat. Şansele unui Brexit fără acord au scăzut până la imposibil, iar eventualitatea că Marea Britanie să iasă mai devreme pare îndepărtată.
Emmanuel Macron s-a opus amânării Brexit
Jurnaliştii au aflat că negocierile au fost dificile. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost cel care le-a făcut viaţa grea celorlalţi şefi de stat europeni, opunându-se cu înverşunare unei extensii îndelungate a Brexitului, până pe 31 decembrie, data susţinută de cancelarul german Angela Merkel şi majoritatea celorlalţi lideri.
În timpul unei cine diplomatice, cei mai mulţi dintre lideri au susţinut o perioadă de răgaz între 9 şi 12 luni. Însă Macron a pledat pentru o extensie scurtă.
„Cred că am ajuns la cel mai bun compromis posibil”, spune Macron. Varianta lui însă, i-a iritat pe oficialii germani.
Nu au lipsit însă nici momentele mai destinse. La începutul summitului, Angela Merkel s-a dus la șefa guvernului britanic cu tableta în mână şi i-a arătat comentariile apărute pe Internet despre faptul că amândouă erau îmbrăcate în acelaşi albastru european. Amuzamanetul celor două l-a molipsit apoi şi pe Donald Tusk.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, uniunea europeana, referendum, vot, brexit, donald tusk, amanare, theresa may,
Dată publicare:
11-04-2019 12:32