Bombele Israelului fac mii de victime în Gaza City. Occidentul deja strâmbă din nas în privința invaziei terestre

×
Codul embed a fost copiat

Va fi o invazie terestră în Gaza, a spus, miercuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu, dar nu a precizat un termen.

În același discurs, șeful guvernului israelian a admis că și el va trebui să dea explicații pentru eșecurile care au dus la atacul Hamas din 7 octombrie.

Pe de altă parte, principala agenție a ONU, prezentă în Gaza, a anunțat că e nevoită să întrerupă astăzi operațiunile, în lipsa carburantului, iar asta va agrava criza umanitară.

Peste 6.500 de civili uciși în Gaza

În tot acest timp, bombele fac zilnic victime. Peste 6.500 de persoane au fost ucise de când a început conflictul, anunță Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas. Bilanțul e pus la îndoială însă de președintele american, Joe Biden.

Atenție, urmează imagini și detalii, care vă pot afecta emoțional.

Citește și
Exit-poll: Benjamin Netanyahu îl devansează pe Benny Gantz în alegerile din Israel
Israelul se pregătește pentru invazia terestră în Gaza. Netanyahu amenință: „Toţi membrii Hamas sunt condamnaţi”
INVESTIGAȚIE. Ce au în comun Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan: primăriile pe care le conduc au semnat contracte de milioane de euro cu firme ai căror patroni au conexiuni cu oameni din serviciile secrete

Miercuri noapte au fost bombardamente de ambele părți.

În Israel, una dintre rachetele lansate din Fâșia Gaza a căzut în orașul Rishon Lezion la aproximativ 10 kilometri de Tel Aviv. Cel puțin patru persoane rănite au ajuns la spital.

De cealaltă parte, în enclava palestiniană, soția și cei doi copii ai unui corespondent al postului de televiziune Al-Jazeera au fost uciși într-un atac.

Victimele se aflau într-o tabăra de refugiați din centrul Fâșiei Gaza, unde se adăposteau după ce au fost evacuați din nord. Luptându-se vizibil să își păstreze calmul, jurnalistul care tocmai își pierduse familia a pus explozia pe seama israelienilor.

Wael Dahdouh, corespondentul Al-Jazeera căruia i-a murit familia: „Casele multor oameni au fost bombardate. Acesta este un obicei al ocupației israeliene”.

Armata israeliană nu a făcut un comentariu legat de acest atac.

Bombardamentele din Gaza întăresc armata israeliană înaintea următoarei etape a războiului, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene.

„Toți militanții Hamas sunt condamnați”, a spus la rândul său premierul israelian, în timpul unui discurs televizat.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: „Am eliminat deja mii de teroriști. Acesta este doar începutul. În același timp, ne pregătim pentru invazia terestră. Nu voi preciza când și cum (va avea loc)”.

Momentul va fi stabilit "în unanimitate" de cabinetul de război al Israelului, a spus șeful guvernului de la Ierusalim și a dat asigurări că autoritățile vor investiga tot ce s-a întâmplat în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian: „Toată lumea va trebui să răspundă, inclusiv eu”.

Citând mai mulți oficiali israelieni și americani, publicația The Wall Street Journal scrie că guvernul Israelului a acceptat o solicitare a administrației de la Washington de a amâna ofensiva terestră în Gaza până când armata americană va suplimenta măsurile de apărare în Orientul Mijlociu.

Potrivit mai multor surse citate de CNN, Statele Unite ar urma să-i trimită Israelului două sisteme de apărare antiaeriană Iron Dome.

Cu toate acestea, președintele american a negat că i-ar fi cerut premierului israelian să amâne invazia terestră.

Reporter: Ați cerut asigurări (de la Netanyahu) că va amâna o invazie terestră în Gaza până când va fi asigurată eliberarea în siguranță a ostaticilor?

Joe Biden: Nu. Ceea ce i-am indicat este că, dacă este posibil să îi scoatem pe acești oameni în siguranță, asta ar trebui să facă. Este decizia lor. Dar nu i-am cerut acest lucru, i-am transmis că, dacă este realizabil, ar trebui să se facă acest lucru.

Reporter: Dar acești ostatici nu sunt în pericol dacă va avea loc o invazie terestră?

Joe Biden: Evident că sunt în pericol. Întrebarea este dacă există sau nu vreo modalitate de a-i scoate de acolo. Dacă putem face asta, ar trebui să îi scoatem de acolo.

Franța, împotriva invaziei terestre a Israelului în Gaza

O incursiune terestră masivă a Israelului în Fâșia Gaza ar fi o eroare, a declarat la rândul său președintele francez, aflat într-un tur de forță în Orientul Mijlociu.

Emmanuel Macron, președintele Franței:O intervenție masivă, care ar pune în pericol viața populației civile, eu cred că ar fi o eroare din partea Israelului, deoarece nu va putea proteja pe termen lung Israelul și nu este în concordanță cu normele privind respectarea populațiilor civile, cu dreptul umanitar și cu regulile războiului”.

Qatarul, care ajută la medierea conflictului împreună cu Egiptul, speră să obțină în curând un progres în ceea ce privește negocierile pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

Pauze umanitare contestate

135 dintre ei au pașapoarte străine din 25 de țări, potrivit unei noi estimări publicate de Biroul de presă al guvernului israelian. Este vorba de cetățeni din Thailanda, Germania, Argentina sau Statele Unite. Printre prizonieri se află și un român cu dublă cetățenie.

Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU a eșuat pentru a 4-a oară să adopte o rezoluție privind situația dintre Israel și Gaza.

Statele Unite au cerut pauze umanitare, pentru a permite ca ajutoarele de care este nevoie disperată să ajungă în Gaza. Ideea a fost respinsă prin veto de Rusia și China. Emiratele Arabe Unite au votat, de asemenea, împotrivă.

Apoi, un alt text elaborat de Rusia - care cerea o încetare a focului, de această dată, tot din motive umanitare - nu a reușit să obțină numărul minim de voturi.

Articol recomandat de sport.ro
Pintilii, totul despre colegii care i-au fost alături la FCSB: ”El era dilău, om nebun” | VIDEO
Pintilii, totul despre colegii care i-au fost alături la FCSB: ”El era dilău, om nebun” | VIDEO
Citește și...
Vladimir Putin avertizează că războiul dintre Hamas și Israel s-ar putea extinde şi condamnă bombardarea Fâşiei Gaza
Vladimir Putin avertizează că războiul dintre Hamas și Israel s-ar putea extinde şi condamnă bombardarea Fâşiei Gaza

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat, miercuri, în legătură cu riscul extinderii conflictului dintre Israel şi Hamas cu mult dincolo de Orientul Mijlociu.

Israelul se pregătește pentru invazia terestră în Gaza. Netanyahu amenință: „Toţi membrii Hamas sunt condamnaţi”
Israelul se pregătește pentru invazia terestră în Gaza. Netanyahu amenință: „Toţi membrii Hamas sunt condamnaţi”

Într-un discurs televizat miercuri seară, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a ameninţat pe membrii Hamas, din Fâşia Gaza şi din afara acesteia.

UE, divizată de războiul dintre Hamas și Israel, analizează cererea pentru o
UE, divizată de războiul dintre Hamas și Israel, analizează cererea pentru o "pauză umanitară" în Gaza

Liderii Uniunii Europene vor dezbate, joi, un apel la o "pauză umanitară" în războiul dintre Israel şi Hamas, potrivit AFP.

Recomandări
Ce ar trebui să facă România, după ce Zelenski a cerut NATO să doboare rachetele rusești din Ucraina. “O acțiune militară”
Ce ar trebui să facă România, după ce Zelenski a cerut NATO să doboare rachetele rusești din Ucraina. “O acțiune militară”

Solicitarea președintelui Volodimir Zelenski, care a cerut țărilor NATO vecine Ucrainei să doboare cu propriile avioane de luptă rachetele rusești, pe teritoriul Ucrainei “nu este viabilă, pentru că ar însemna o implicare în conflict”.

Judecătoarea din dosarul 2 Mai, Ioana Ancuţa Popoviciu, va fi mutată la altă instanță. CSM a admis transferul ei
Judecătoarea din dosarul 2 Mai, Ioana Ancuţa Popoviciu, va fi mutată la altă instanță. CSM a admis transferul ei

Consiliul Superior al Magistraturii a admis, marţi, transferul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, care judecă dosarul accidentului de la 2 Mai, de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanţa.

Peste 3.000 de deţinuţi din Ucraina au cerut mobilizarea în armată pentru a fi eliberați condiţionat
Peste 3.000 de deţinuţi din Ucraina au cerut mobilizarea în armată pentru a fi eliberați condiţionat

Peste 3.000 de deţinuţi de drept comun încarceraţi în închisorile din Ucraina au cerut să fie mobilizaţi în armată.