Bloomberg: Vladimir Putin, dispus să facă „numeroase concesii” Statelor Unite. Rusia, afectată grav de sancțiuni

Vladimir Putin si Donald Trump
Getty

Președintele rus Vladimir Putin dorește să detensioneze relațiile cu Statele Unite.

Această decizie vine în ciuda faptului că sancțiunile impuse de SUA au afectat întreaga industrie a Rusiei și chiar dacă loviturile aeriene din Siria au riscat să ducă la prima confruntare directă dintre cele două puteri nucleare, de la Războiul Rece.

Astfel, liderul Rusiei ar dori să îi ofere președintelui american Donald Trump o nouă ocazie pentru înbunătățirea relațiilor ruso-americane și pentru a evita noi tensiuni, au precizat patru surse de la Kremlin. Una dintre aceste surse a precizat că Trump le-ar fi ordonat chiar oficialilor ruși să își tempereze retorica anti-SUA, precizează Bloomberg.

Această decizie a lui Vladimir Putin explică de ce politicienii ruși au retras brusc o propunere legislativă care urma să impună sancțiuni companiilor americane, au precizat două dintre sursele familiare cu acest subiect. Mai mult de atât, și acțiunile limitate ale Rusiei din weekend, când Statele Unite, Franța și Marea Britanie au atacat obiective militare din Siria, pot fi interpretate ca un semnal pozitiv al Kremlinului.

„Putin este gata să facă numeroase concesii serioase, dar trebuie să păstreze iluzia că nu are de pierdut. Înțelege că Rusia nu poate concura cu Occidentul din punct de vedere economic, astfel că nu plănuiește să pornească un război cu Vestul”, a explicat Igor Bunin, reprezentant al companiei de consultanță Centrul pentru Tehnologie Politică, care are clienți inclusiv din administrația de la Kremlin.

Citește și
emmanuel macron
Macron: Atmosferă de război civil în Europa. Naţionalismul a câştigat teren
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Miercuri, un oficial al Ministerului rus de Externe a precizat că Administrația Trump i-a transmis Ambasadei Rusiei la Washington că nu vor fi impuse noi sancțiuni în viitorul apropiat. Pe de altă parte, Donald Trump s-a lăudat, în aceeași zi, că nimeni nu s-a purtat mai dur ca Rusia decât el și că noile sancțiuni vor veni „de îndată ce o vor merita foarte mult”, conform Associated Press.

„N-a fost nimeni mai dur cu Rusia decât președintele Trump. Pentru presă, orice aș face, nu este suficient de dur. Acesta este discursul lor. Dar cu Rusia, vă spun, nimeni n-a fost mai dur”, a afirmat liderul de la Casa Albă, conform Associated Press.

Rusia, afectată grav de sancțiunile Administrației Trump

Bloomberg notează că Rusia încă încearcă să își revină, după ce sancțiunile impuse de Statele Unite au avut un impact serios asupra economiei. Cele mai recente, descrise de Trezoreria americană ca o „răsplată pentru activitatea dăunătoare” a lui Putin i-a vizat mai ales pe cei mai puternici oameni de afaceri, între care miliardarul Oleg Deripaska. Astfel, acțiunile companiei au scăzut cu aproximativ 70 de procente, gigantul producător de aluminiu pierzând aproximativ șase miliarde de dolari. Mai mult, 100.000 de locuri de muncă au fost puse în pericol, ca urmare a sancțiunilor, și asta într-un context în care Rusia se confruntă cu cea mai lungă perioadă de recesiune din ultimii 20 de ani.

Unii analiști cred că ar putea fi prea târziu pentru ca situația să fie remediată, pentru că în timp ce Donald Trump dorește îmbunătățirea relațiilor cu Vladimir Putin, Congresul și o mare parte a Administrației sale insistă în favoarea impunerii de sancțiuni, ca urmare a presupusei implicări a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

Mai mult de atât, relațiile diplomatice s-au tensionat și ca urmare a otrăvirii fostului agent rus Serghei Skripal, pentru care Marea Britanie a dat vina pe Kremlin.

În acest context, Kremliunul nu dorește agravarea tensiunilor dintre cele două state. Luni, de exemplu, parlamentarii au renunțat la o lege care ar fi limitat comerțul cu Statele Unite. De exemplu, vicepremierul Dmitri Rogozin, unul dintre cei mai mari critici ai Pentagonului, a avertizat că o interdicție privind vânzarea de motoare pentru rachete „va afecta mai mult Rusia decât Statele Unite”, întrucât Moscova este dependentă de contractele americane.

Pe de altă parte, preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse, Valentina Matvienko, a avertizat miercuri că Rusia va adopta sancţiuni „dureroase" împotriva ţărilor occidentale şi, în special, împotriva Statelor Unite, conform EFE, RIA Novosti şi NTV.

„Nu vreau ca cineva să-şi facă iluzii: răspunsul Rusiei la sancţiuni, aşa-zisele contrasancţiuni, vor fi obligatoriu punctuale, dureroase şi sensibile pentru acele ţări care au adoptat sancţiuni împotriva Rusiei", a declarat Matvienko.

Unii oficialii ruși speră, însă, în continuare că Trump va adopta o poziție mai moderată, mai ales după ce l-a felicitat pe Vladimir Putin pentru că a câștigat un nou mandat ca președinte, în urma alegerilor din martie. Chiar și așa, însă, este puțin probabil ca vreuna dintre concesiile pe care Putin este dispus să le facă să „tempereze” poziția Statelor Unite, notează Bloomberg.

În urmă cu o săptămână, un grup de deputaţi ruşi a elaborat un proiect de lege care prevede o gamă largă de măsuri restrictive care includ interzicerea sau restricţionarea importurilor de produse agricole, materii prime sau alimente din SUA şi din alte ţări care sprijină măsurile SUA împotriva Rusiei. De asemenea, parlamentarii ruşi au propus încetarea sau suspendarea cooperării internaţionale a Rusiei cu SUA şi cu entităţile aflate sub jurisdicţia sa în domeniile energiei nucleare, industriei aeronautice şi construcţiei de motoare cu rachete.

 CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Rusia avertizează Statele Unite cu sancțiuni „dureroase și sensibile”
Rusia avertizează Statele Unite cu sancțiuni „dureroase și sensibile”

Rusia va adopta sancțiuni „dureroase” împotriva țărilor occidentate și, mai ales, împotriva Statelor Unite, a avertizat miercuri președinta Senatului rus, Valentina Matvienko.

Macron: Atmosferă de război civil în Europa. Naţionalismul a câştigat teren
Macron: Atmosferă de război civil în Europa. Naţionalismul a câştigat teren

Emmanuel Macron a apărat marţi, la Strasbourg, într-un discurs în faţa Parlamentului European, loviturile aeriene lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria, subliniind că cele trei state "au intervenit pentru onoarea comunităţii internaţionale".

Trump ar fi vrut un atac mai amplu în Siria și să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei. James Mattis l-a oprit
Trump ar fi vrut un atac mai amplu în Siria și să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei. James Mattis l-a oprit

Președintele american Donald Trump ar fi vrut ca atacul lansat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, asupra unor obiective militare din Siria, să fie de trei ori mai mare și să vizeze inclusiv sistemul de apărare aeriană al Rusiei.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.