Macron: Atmosferă de război civil în Europa. Naţionalismul a câştigat teren

Ultimul update: Marti 17 Aprilie 2018 20:38
Data publicarii: Marti 17 Aprilie 2018 16:36
Categorie: Internaţional

Emmanuel Macron a apărat marţi, la Strasbourg, într-un discurs în faţa Parlamentului European, loviturile aeriene lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria, subliniind că cele trei state "au intervenit pentru onoarea comunităţii internaţionale".

"Să privim principiile noastre şi să ne întrebăm unde vrem să ajungem: aceste lovituri nu rezolvă nimic, însă ele pun capăt unui sistem cu care noi eram obişnuiţi şi anume, într-un anumit fel, tabăra dreptăţii ar fi devenit tabăra celor slabi", a declarat Emanuel Macron în faţa eurodeputaţilor, relatatează Agerpres, citând AFP.

Răspunzând la întrebările unora dintre eurodeputaţi privind Siria, şeful statului francez a declarat că Washingtonul, Londra şi Parisul au intervenit în noaptea de vineri spre sâmbătă "pentru onoarea comunităţii internaţionale, într-un cadru legitim, multilateral, într-o manieră ţintită, fără victime" pentru "a distruge trei situri de producţie şi prelucrare a armelor chimice".

El a precizat că Franţa va continua "să depună eforturi pentru o soluţie politică incluzivă pentru Siria, discutând cu toate părţile - Rusia, Turcia, Iran, regimul de la Damasc şi toate forţele de opoziţie - pentru a construi Siria de mâine şi pentru a repara această ţară".

"Dar nu vom construi Siria de mâine dacă ne întoarcem privirea pentru a o lăsa regimului Bashar al-Assad şi aliaţilor săi după ce aceştia îşi vor termina munca murdară pe care o fac. Vă spun sincer", a adăugat el, adresându-se deputaţilor europeni pe un ton combativ.

Trump, convins de Macron să nu retragă trupele americane din Siria. Casa Albă infirmă

De asemenea, Macron "a invitat toate ţările să se alăture efortului umanitar de a ajuta populaţia civilă din Siria".

Macron pledează pentru o “suveranitate reinventată“ a Europei în faţa tentaţiei “autoritare“

Macron a pledat pentru “apărarea în mod ferm” a unei “suveranităţi europene reinventate“ în faţa tentaţiei “autoritare” în unele ţări ale Uniunii Europene.

În discursul său, Macron a făcut o trecere în revistă a principalelor puncte pe care le consideră necesare pentru o integrare mai profundă a UE în contextul în care Marea Britanie se pregăteşte să părăsească în luna martie 2019 blocul comunitar. Printre temele principale s-au aflat o nouă impozitare a afacerilor digitale, mai mult sprijin pentru refugiaţi, o cooperare mai strânsă în domeniul apărării şi o abordare comună mai puternică a funcţionării monedei unice europene.

“Vreau să aparţin unei generaţii care a decis să-şi apere ferm democraţia (...) Nu voi ceda niciunei fascinaţii pentru regimurile autoritare“, a spus Macron în discursul său. “Nu vreau să fac parte dintr-o generaţie de somnambuli“, a adăugat el.

El le-a cerut europenilor să-şi apere modelul de democraţie liberală în faţa regimurilor autocrate în creştere în întreaga lume şi a ““democraţiilor iliberale”“ din interiorul Uniunii Europene, menţionează Reuters.

“În faţa autoritarismului, răspunsul nu este democraţia autoritară, ci autoritatea democraţiei“, a declarat Macron în faţa Parlamentului European, o referire voalată la guvernele din Polonia şi Ungaria

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut de asemenea crearea unui program european pentru finanţarea autorităţilor locale care primesc şi integrează refugiaţi, relatează dpa.

Macron a apreciat că integrarea europeană este singurul mod de a redobândi suveranitatea în faţa unor provocări globale precum migraţia, schimbările climatice, extinderea pieţei digitale şi creşterea regimurilor autoritare.

“În această lume şi în acest moment dificil, democraţia europeană este, şi cred profund aceasta, cea mai bună şansă a noastră“, a declarat Macron în faţa deputaţilor europeni.

Parlamentul European ar trebui să facă progrese în domenii precum migraţia, impozitarea afacerilor digitale şi reformarea zonei euro înainte de finalul acestui mandat al său, în 2019, a argumentat Macron.

El a propus o deblocare a dezbaterii privind relocarea refugiaţilor din state cu un număr mare de refugiaţi în unele mai puţin afectate de mişcările migratorii precum şi cu privire la controversatul “Regulament Dublin” potrivit căruia statul în care un solicitant de azil a sosit pentru prima dată este răspunzător pentru soluţionarea cererii de azil a acestuia.

Dar Parlamentul ar trebui, de asemenea, “să depăşească această dezbatere, prin construirea solidarităţii interne şi externe de care are nevoie Europa noastră”, a subliniat Macron.

“Prin urmare, propun crearea unui program european care să ofere direct asistenţă financiară autorităţilor locale care primesc şi integrează refugiaţi”, a spus el.

În pofida lipsei de consens, UE a adoptat în 2015 un plan excepţional de "relocare" a refugiaţilor din Italia şi Grecia, inclusiv cote obligatorii de primire, sosire şi pe care mai multe ţări din Est au refuzat să-l aplice.

Parlamentul ar trebui, de asemenea, să aprobe o propunere interimară pentru impunerea de taxe marilor companii digitale ““pentru a pune capăt celor mai şocante excese”“, a argumentat Macron.

Începând cu anul 2019, ar trebui să fie pusă în aplicare o foaie de parcurs pentru reformarea zonei euro, inclusiv o ““capacitate bugetară care să favorizeze stabilitatea şi convergenţa”“ în zonă.

Emmanuel Macron le-a cerut de asemenea europenilor să nu se replieze în naţionalism, ci să construiască Uniunea Europeană ca un bastion pentru democraţia liberală împotriva unei lumi dezordonate şi periculoase.

Adresându-se Parlamentului European la Strasbourg, şeful statului francez, în vârstă de 40 de ani, a fost aplaudat de majoritatea parlamentarilor, după ce a condamnat creşterea ““democraţiilor iliberale”“ chiar şi în cadrul UE. Eurodeputaţi naţionalişti din Franţa, Marea Britanie şi din alte ţări nu au reacţionat însă la aceste declaraţii.

"Naţionalismul egoist" a câştigat teren, a avertizat Macron, referindu-se la o atmosferă de "război civil" în Europa. Dar a fost o iluzie, a susţinut el, să se spună că o revenire la suveranitatea naţională în detrimentul puterilor comune ale UE ar oferi o asigurare pe care alegătorii au dorit-o într-o lume a puterilor autoritare - o aparentă referire la state precum Rusia sau China - şi la puternicele companii multinaţionale.

Cerând colegilor săi europeni să-i urmeze exemplul prin lansarea unui dialog public privind viitorul Europei, Macron a subliniat că UE are nevoie de reformă pentru a întări ceea ce el a numit “suveranitatea europeană” în întreaga lume.

Cu aproape un an înainte de alegerile pentru Parlamentul European, preşedintele francez a deplâns faptul că mai puţin de jumătate dintre cetăţenii UE s-au prezentat la vot.

 Macron: Franţa este “gata să-şi majoreze contribuţia“ la bugetul european

“Acest buget, pe care îl vom discuta, trebuie să exprime un proiect politic de coerenţă, de eficacitate şi convergenţă”, a declarat Macron, dând asigurări că “Franţa este gata să-şi majoreze contribuţia” pentru a-şi atinge obiectivele.

“Însă pentru aceasta, trebuie luată în calcul o refondare a bugetului propriu-zis”, a adăugat el în cadrul unei dezbateri în plen, pledând în mod concret pentru necesitatea ca UE “să-şi creeze noi resurse proprii (...) în digital, ca şi în anumite resurse energetice”.

El a apreciat de asemenea că ar trebui suprimate “reducerile care nu vor putea supravieţui Brexit-ului” şi finanţată “în mod demn acţiunea europeană în materie de apărare şi de imigraţie”.

Preşedintele francez a insistat ca atribuirea de fonduri europene să se facă pe viitor “conform criteriilor de convergenţă mai ales în materie fiscală şi socială”.

“Nu trebuie să negăm nicio ambiţie a politicilor existente, însă trebuie să adăugăm ambiţii noi. Tocmai în această direcţie va acţiona Franţa în lunile viitoare”, a adăugat liderul francez.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Macron îl laudă pe Iohannis: ”Unii ameninţă independenţa magistraţilor, dar el nu își lasă țara din mână”

Macron îl laudă pe Iohannis: ”Unii ameninţă independenţa magistraţilor, dar el nu își lasă țara din mână”

VIDEO PROTVPLUS.RO

LA MARUTA

Shift si Connect-R, lanseaza hit-ul verii

"Piele Alba, Piele Neagra" este noua piesa a celor doi artisti


03:06

LA MARUTA

Ioana Voicu. debut "Magic" in muzica

Ioana:"Am inceput Conservatorul, dar m-am lasat in anul doi si am ales sa fac televiziune."


08:36

LA MARUTA

Campioana Anca Bucur, doua luni pana la nastere

Anca Bucur:"Cand va intoarceti din vacanta va voi spune numele copilului."


08:24

LA MARUTA

Nea Vasile, cozonaci de vacanta

Nea Vasile, supereroul lui Maruta


07:57

LA MARUTA

Cantec, joc si voie buna, cu gandul la vacanta

Ansamblu Cununa de pe Somes


20:58

VORBESTE LUMEA

Diana si Adrian Enache, talent la puterea a doua.

Fiica lui Adrian Enache este studenta la Drept


18:13

VORBESTE LUMEA

Giulia si Stefania, distractie pe litoral

Stefania:"Am pigmentul mai inchis la culoare, seman cu mama."


04:06

VORBESTE LUMEA

Mirabela Dauer, sarbatorita la Viena

Mirabela Dauer si-a aniversat ziua de nastere alaturi de prieteni


17:12

VORBESTE LUMEA

Vara pe ritmuri grecesti

Piesa "S'agapao", peste un milion de vizualizari pe youtube


09:15

VORBESTE LUMEA

Familia Nasturica si-au luat iaht...gonflabil

Elvis Nasturica:"La 18 ani, o sa-i cumpar un iaht adevarat."


04:58
tornada de foc

Tornadă de foc, filmată pe marginea unui râu din California. VIDEO

După valul de critici, Trump spune că s-a exprimat greșit la întâlnirea cu Putin

Răsplata primită de un tânăr care a mers 32 de kilometri pe jos pentru a ajunge la muncă. A izbucnit în lacrimi

Barack Obama, discurs în Africa de Sud: ”Liderii politici nu mai au deloc ruşine”

Primăria din Roma oferă bani romilor care se întorc în România. ”Ne căutăm locuri de muncă acasă”

Arnold Schwarzenegger îl atacă pe Donald Trump: ”A fost penibil. Ai stat acolo ca un laş”

interogatoriu

Imagini scandaloase din timpul interogatoriului activiștilor de la Pussy Riot. Replica unui polițist

Reacția lui Putin când un jurnalist i-a oferit o copie a punerii sub acuzare a celor 12 ruși. VIDEO

Un suporter francez s-a cocoțat într-un copac pentru a sări pe mulțime, dar a regretat imediat

Trump susține că întâlnirea cu Putin a fost "mai bună" decât cea cu NATO

Românii sclavi în spălătoriile auto din UK plătesc cu viața pentru salariul minim. Cazul lui Laurențiu

Surse: Plafonarea preţului la gaze ar distorsiona piaţa şi ar aduce României un nou infringement din partea CE