Bloomberg: Europa de Est, creșterea investițiilor grație „umbrelei de securitate” NATO
Trimiterea de soldaţi NATO în statele baltice, de teama unei posibile invazii, a avut drept efect atât descurajarea unei posibile agresiuni cât şi stimularea investiţiilor, relatează Bloomberg.
Au trecut 10 luni de când soldaţi din SUA, Canada şi Marea Britanie au fost desfăşuraţi în statele baltice şi datele publicate recent sugerează că aceste desfăşurări de trupe au avut un impact economic. Investiţiile străine directe în Estonia, Letonia şi Lituania, care s-au prăbuşit după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, au început să îşi revină, conform Bloomberg, citează Agerpres.
Creşterea prezenţei NATO în regiune "a avut cu siguranţă o contribuţie", a declarat ministrul de Finanţe din Lituania, Vilius Sapoka. "În prezent ne aşteptăm la fluxuri de investiţii mai mari", a adăugat Sapoka.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Ideea că prezenţa unei armate occidentale poate stimula economia unei ţări nu este nouă. Un studiu din 2011 a analizat relaţia dintre desfăşurarea trupelor americane şi performanţele economice în perioada 1950-2000 şi a ajuns la concluzia că aşa-numitul efect de "umbrelă de securitate" a stimulat investiţiile în ţări precum Germania. "Garanţia de securitate oferită de trupele americane este un semnal puternic pentru investitorii străini, posibil chiar un factor decisiv pentru companiile multinaţionale atunci când hotărăsc unde să facă noi investiţii", susţin autorii studiului.
Cu toate acestea, este puţin probabil ca activitatea economică să fie influenţată doar de prezenţa soldaţilor. În plus, revenirea investiţiilor nu a coincis doar cu activităţile NATO ci şi cu revenirea zonei euro.
Economistul şef al Swedbank AB, Tonu Mertsina precizează că înainte ca zona euro să îşi revină, companiile erau reticente în a aloca fonduri pentru pieţele lor domestice, fără a mai vorbi de cele îndepărtate. "Toate aceste lucruri s-au schimbat acum", subliniază Mertsina, iar economiile din Europa de Est au înflorit pe măsură ce zona euro şi-a revenit.
Indiferent care a fost factorul principal, efectul asupra investiţiilor străine directe este vizibil. Numai în Lituania, o serie de companii precum site-ul Booking.com Ltd., furnizorul suedez de telecomunicaţii Telia Co AB şi producătorul german de componente auto Continental AG au anunţat recent că intenţionează să deschidă noi facilităţi