Birocratia, cel mai eficient scut anti-racheta. NASA a construit un turn de 349 mil. si l-a inchis imediat dupa inaugurare

Ultima actualizare: 19-12-2014 06:59
nasa, turn, teste

Jurnalistii de la Washington Post au descoperit un caz incredibil de cheltuire a banilor contribuabililor americani

O constructie gigantica care a costat 349 de milioane de dolari si acum sta cu lacatul pe usa. Nu se intampla in Romania, ci in Statele Unite, in statul Mississippi, unde NASA a inaltat acest enorm si costisitor laborator spatial, destinat testarii unui nou model de motor de racheta, dupa care a descoperit ca nu are ce face cu el.

Ziaristii de la Washington Post, care au descoperit cazul, scriu ca constructia a inceput in 2007 si s-a terminat in 2014, moment in care laboratorul a si fost inchis. Si asta pentru ca el era destinat testarii unor rachete pe care NASA a decis sa nu le mai foloseasca inca din 2010.

Citeste si: Ce a cumparat Google de la NASA pentru UN MILIARD de dolari. "Vrem sa investim in explorarea spatiului"

Ce s-a intamplat in acesti patru ani, in care constructia desi se stia clar ca e inutila? Mai intai, birocratii de la NASA au fost reticenti sa opreasca un proiect in care deja se investisera sume mari de bani. Iar apoi, cand oficialii Agentiei Spatiale s-au lamurit ca nu exista nicio sansa ca laboratorul sa devina vreodata util, mai multi membri ai Congresului au cerut continuarea lucrarilor, obiectivul fiind constructia unei rachete care sa permita astronautilor sa exploreze un asteroid. Asa ca au dat si lege in acest sens, obligand practic NASA sa continue constructia.

In cele din urma, cladirea a fost gata in vara acestui an. Insa, potrivit oficialilor contactati de Washington Post, ea este complet inutila, desi a costat de 3 ori mai mult decat se prevazuse initial. Rachetele care trebuiau testate nu se mai construiesc iar pentru a fi utilizata in alte scopuri ar mai fi nevoie de inca 2-3 ani de lucrari de reamenajare.

„NASA nu are in clipa de fata rachete care sa aiba nevoie de testele care se pot face la acest centru”, afirma jurnalistii americani. Asa ca imediat dupa inaugurare, oficialii Agentiei Spatiale au pus lacatul pe usa, dupa ce au cheltuit 349 de milioane de dolari.

In plus, NASA trebuie acum sa cheltuiasca anual 700.000 de dolari pentru intretinerea turnului gigantic, care mai este si greu accesibil, fiind inaltat in mijlocul unei paduri. Ziaristii spun ca nu este singura constructie a NASA aflata in aceasta situatie: ar mai exista inca 6 centre de testare cu lacatul pe usa, insa niciunul atat de costisitor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO